Inspectorii şcolari au continuat şi ieri seria investigaţiilor la cea mai controversată şcoală a momentului. Pistele duc la concluzia că părinţii "rostogolesc" bulgărele şpăgii împinşi de conducerea şcolii.
A doua zi de anchetă la Şcoala "Maria Rosetti" din Bucureşti, unde predă Dana Blându, învăţătoarea filmată în timp ce le cerea părinţilor şpagă a fost dedicată, ieri, discuţiilor cu părinţii copiilor de la alte clase.
De la ora 18.00, părinţii s-au perindat în grupuri de câte doi-trei prin faţa comisiei de anchetă de la Inspectoratul Şcolar Bucureşti şi au povestit cap-coadă prin ce metode reuşesc dascălii să scoată de la ei zeci de mii de euro pe an. De departe cel mai înverşunat martor a fost tatăl unei fetiţe de clasa a doua, care a încercat să le smulgă inspectorilor promisiunea că vor lua măsuri dure. "Am cerut să fie de faţă învăţătoarea fiicei mele şi directoarea şcolii, însă mi s-a spus că restul părinţilor se vor intimida şi nu vor mai vorbi", povesteşte M. V. care a "spart gheaţa" la interogatoriu.
Părinţii nu se dezvaţă să dea şpagă
Capul întregii operaţiuni, crede acesta, este directoarea, care le dă undă verde învăţătoarelor pentru a strânge de două ori pe an fondul şcolii. Părinţii nu primesc niciodată chitanţă, iar când îndrăznesc să pună întrebări, sunt duşi cu vorba. "Am întrebat cum se cheltuieşte fondul şcolii, şi mi-a spus că pentru deratizare, ori aia o plăteşte primăria", arată bărbatul. În 2012, acesta a mers cu jalba- n proţap la secretarul de stat din ministerul Educaţiei, Liliana Preoteasa, dar în afara unui răspuns unde se menţiona că se vor lua "măsuri legale", lucrurile au rămas neschimbate.
Presaţi să îşi ducă copiii la after-school
După zeci de cazuri descoperite în şcolile din ţară, însuşi ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a etichetat fondul şcolii drept evaziune fiscală.
Situaţia este perpetuată însă chiar de părinţi. "Mai ales la clasele primare, învăţătoarele taie şi spânzură. Oamenii sunt extrem de obedienţi", mai spune tatăl elevei. Acesta crede că plângerea înaintată de inspectorii şcolari Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 este doar o "cacealma" făcută de ochii presei, iar adevăraţii vinovaţi vor scăpa basma curată: "Probabil că vor concedia cel mult o femeie de serviciu, pe motiv că nu a şters pânzele de păianjen din clase".
Din mărturiile părinţilor reiese că şi alte învăţătoare s-au "molipsit" de practicile Danei Blându. "Dacă pe vremuri erau presiuni ca elevii să vină la meditaţii, acum sunt obligaţi să vină la diverse after-school-uri unde predau ele, chiar dacă au bunici care să facă temele cu ei. În medie, preţul ajunge cam la o mie de lei pe lună", povesteşte un bunic. Părinţii, chemaţi să lupte împotriva "fl agelului" mitei în şcoli Scandalul iscat la Şcoala "Maria Rosetti" din Capitală a determinat Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi - Învăţământ Preuniversitar (FNAP-IP) să ceară demascarea practicilor privind colecta de bani din şcoli. "Este timpul să oprim acest fenomen, care ia amploare de la an la an. De aceea, rog orice părinte care va fi obligat să dea bani la şcoală să ne anunţe. Promitem confidenţialitate legat de numele respectivului părinte", a declarat Mihaela Gună, preşedintele FNAP-IP. Un apel similar a făcut şi Constantin Trăistaru, inspectorul general al Inspectoratului Şolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), care a cerut părinţilor să sesizeze cazurile de fraudă în şcoli.
Pedepse modeste pentru dascălii-problemă. Şpăgara de la D. Bolintineanu predă în continuare
Neîncrederea părinţilor faţă de anchetele realizate de inspectorii şcolari e pe deplin justificată, dacă ne uităm la sancţiunile primite recent de către profesorii corupţi sau abuzivi. Costica Vărzaru, spre exemplu, directoare la Liceul Dimitrie Bolintineanu din Bucureşti, acolo unde a izbucnit astă-vară cel mai mare scandal de mită din istoria Bacalaureatului, le predă elevilor chimia în continuare. "Este cercetată penal în stare de libertate şi până se va da o decizie finală, legea îi permite să rămână în funcţie", ne-a explicat Marian Banu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB).
Soarta i-a surâs şi învăţătoarei de la Şcoala Nr.113 din Capitală, care anul trecut, şi-a obligat unul dintre elevi să stea zile în şir singur într-o bancă, cu spatele la clasă şi faţa la perete, colegii fiind însărcinaţi cu rolul de "gardieni". "A fost mutată disciplinar la un club de copii, unde desfăşoară activităţi extraşcolare de recreere. Nu mai predă în învăţământul primar, deci nu mai reprezintă un pericol pentru elevi", mai arată Banu.