100.000 de numere portate

La începutul acestei săptămâni s-a înregistrat al 100.000-lea număr de telefon portat, a anunţat ieri Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Peste 70% din cererile de portabilitate au venit din partea utilizatorilor de telefonie mobilă. Din cele 100.000 de numere de telefon portate până acum, 70.845 sunt de mobil, restul de 29.155 venind din sectorul de telefonie fixă.

Numărul mediu de portări pe săptămână în domeniul telefoniei fixe a fost de 858, iar în cazul telefoniei mobile 1.968. Cei mai căutaţi operatori au fost Vodafone şi Cosmote. Preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu, a declarat că cererile sunt „destul de multe pentru a ne spune că portabilitatea funcţionează şi utilizatorii ştiu de existenţa sa, dar nu extrem de multe, ceea ce ne spune că operatorii de telefonie fac eforturi pentru a-şi păstra clienţii şi pentru a-i mulţumi”.

Portabilitatea numerelor, serviciu disponibil în România de pe 21 octombrie 2008, permite utilizatorilor să-şi păstreze numărul de telefon la schimbarea furnizorului. Se pot porta numerele de telefonie fixă, mobilă şi numere speciale, de tipul 0800 sau 0900, dar numai în aceeaşi categorie (fix-fix, mobilmobil).

Utilizatorii pot afla în ce reţea este un număr de telefon din mai multe surse: de la serviciul de relaţii cu clienţii al operatorului de telefonie, de pe siteul www.portabilitate. ro şi folosind aplicaţia destinată localizării numerelor portate. La apelarea unui număr portat în altă reţea se aude, după iniţierea apelului, înainte ca persoana apelată să răspundă, un ton distinctiv.