1.000 de lei, primă de instalare pentru croitorese

Criza forţei de muncă i-a determinat pe patronii din Covasna să apeleze la diverse strategii de marketing menite să atragă muncitori calificaţi.

Astfel, firma Transilvanian Trousers Company (TCC), din Sfântu Gheorghe, a dat un anunţ de angajare prin care le oferă croitoreselor dornice să se angajazeze o primă de instalare în valoare de 1.000 de lei.

În plus, în oferta salarială a firmei cu capital german sunt incluse şi tichete de masă, o gustare gratuită la cantina companiei, un salariu de începător de 590 de lei, decontarea cheltuielilor de transport pentru croitoresele care fac naveta, plus alte prime individuale şi de grup.

Pensie privată şi cursuri de calificare

Potrivit directoarei de produc- ţie a TTC, angajaţii mai beneficiază şi de o pensie privată suportată de firmă. „În ultimul an, nu s-a mai plecat din firmă. Avem 12 angajate gravide, nouă dintre ele trebuie să nască în curând şi facem din nou angajări“, explică directoarea Ema Alexa.

Directoarea mai spune că, prin toate aceste bonificaţii, plus calificarea la locul de muncă cu ajutorul unei firme specializate din străinătate, s-a reuşit crearea unei stabilităţi a angajaţilor, în condiţiile în care, în domeniu, există un mare deficit de forţă de muncă. Numai în judeţul Covasna există o cerere de peste 300 de persoane calificate în domeniul textil în care lucrează aproape 9.000 de persoane. „Ne-a fost frică că în această primăvară o să mai plece oameni la muncă în străinătate, dar nu s-a întâmplat acest lucru. Chiar am avut trei femei plecate în Italia şi Finlanda care ne-au întrebat dacă se pot întoarce“, susţine Ema Alexa.

Nu la fel de încântate de condiţ iile de muncă s-au arătat câteva dintre angajatele fabricii de pantaloni. „E mult de muncă şi banii sunt puţini“, susţine C.S., croitoreasă la TCC. „Am copil acasă, nu pot sta degeaba şi altceva mai bun nu am găsit“, spune resemnată M.C., în vârstă de 23 de ani.