Șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de la Institutul pentru Boli Cardiovasculare și Transplant (IBCvT) Târgu Mureș, prof. univ. dr. Horațiu Suciu, a declarat vineri că România ar avea nevoie de patru centre cardiovasculare pediatrice pentru a-i putea opera pe cei aproximativ 1000 de copii care se nasc anual cu malformații cardiace congenitale.
Dr. Suciu a spus că, deși la centrul din Târgu Mureș numărul intervențiilor la copii a crescut la 300 pe an, este insuficient și din acest motiv e nevoie de dezvoltarea de centre specializate în tratarea afecțiunilor cardiovasculare la copii în mai multe zone ale țării, potrivit Agerpres.
'Activitatea noastră a crescut pe parcursul anilor, operăm aproximativ 300 de copii pe an, au fost și ani mai buni dar și ani mai puțin buni, însă ne mândrim cu rezultatele noastre. 300 de intervenții anual sunt niște cifre foarte bune pentru un centru, din păcate prea mici pentru o țară. De aici și necesitatea ca aceste centre de boli cardiovasculare să dezvolte unități care să abordeze bolile congenitale ale copilului, pentru că necesarul este mult mai mare de 300 pe an pentru România (...) Eu consider că 4 centre sunt suficiente, pentru că un centru, conform tuturor acestor recomandări ale experților, trebuie să opereze undeva între 250 și 300 de cazuri, or, dacă necesarul este undeva la 1000 de operații pe an, 4 centre ar fi suficiente', a spus dr. Suciu.
Medicul a arătat că, anual, numărul copiilor cu afecțiuni cardiovasculare e tot mai mare, din cauza cazurilor nerezolvate în anii anteriori și că aceia care supraviețuiesc — întrucât există și malformații care permit supraviețuirea—o fac în condițiile unei calități a vieții necorespunzătoare.
"Acești copii își găsesc rezolvarea la 3, 4 sau 5 ani"
'Uneori acești copii își găsesc rezolvarea la 3, 4 sau 5 ani, continuăm să avem astfel de situații în care să operăm copii cu vârste înaintate și cu malformația respectivă încă nerezolvată, lucru care le afectează grav atât calitatea vieții, cât și perspectivele. Deci, în acest sens, având în vedere că avem rămâneri mari în urmă nu numai la cei care se nasc în anul în curs, ci la zestrea de copii care se adaugă de la un la altul și nu sunt rezolvați, 4 centre de boli cardiovasculare ar putea face față la această patologie', a subliniat dr. Horațiu Suciu.
Potrivit doctorului, în acest an se aniversează 10 ani de la înființarea Centrului Cardiovascular Pediatric de la Târgu Mureș, unde prima operație pe cord deschis la copii a avut loc în anul 2005. Acesta a spus că, prin proiectul proiectul 'Competitivitate pentru inima copiilor: cardiologie și chirurgie cardiovasculară pediatrică — CORDISPED', accesat de Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Târgu Mureș, în parteneriat cu Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant (IBCvT) Târgu Mureș și cu Universitatea de Medicină și Farmacie 'Iuliu Hațieganu' din Cluj-Napoca, se dorește creșterea numărului de operații la Târgu Mureș, la 400-450 de copii.
Chiar și în aceste condiții, dr. Horațiu Suciu consideră că un centru nu poate face față la nevoile unei țări întregi.
'Sunt convins că o cifră fezabilă este undeva spre 400-450 de copii pe an pe care putem să-i operăm, dar la fel de important mi se pare și inițierea unor nuclee multidisciplinare în celelalte centre din România, aici mă refer în primul rând la București, ca și capitală, și bineînțeles, din punct de vedere geografic, Iași, Timișoara, deci să fie centre în care aceste proceduri să se poată efectua (...) Indiferent cât de mult ne-am dori să rezolvăm această listă, noi avem niște limitări, din punct de vedere logistic — și aici mă refer la paturi, personal, finanțare — și bineînțeles acestea sunt niște limitări reale. Prin acest program, într-adevăr, am spus că încercăm să creștem numărul de intervenții pentru că aduce un surplus de finanțare în acest sens și, practic, am prevăzut ca în acest proiect să fie finanțate, din acești bani, ca și program de formare, intervenția chirurgicală fiind un program de formare practică pentru acești medici chirurgi și anesteziști care vor veni. Dar un centru nu poate face față la nevoile unei țări întregi și bineînțeles că această listă de așteptare, din păcate, sunt convins că nu o vom putea micșora într-un timp atât de scurt', a precizat dr. Suciu.