Zece mituri false despre mâncatul sănătos

O mulţime de sfaturi populare despre ce e sănătos să mănânci şi când e cel mai potrivit să iei masa sunt, de fapt, greșite. Toată lumea ne recomandă să nu mâncăm noaptea, să nu bem cafea dacă vrem să slăbim sau să ne ţinem departe de alimentele bogate în grăsimi. Cele mai multe sunt doar legende.

Pentru o alimentaţie sănătoasă este important să ne documentăm corespunzător, să cunoaştem nevoile corpului nostru şi să ne bazăm pe sfaturi pertinente. Zece dintre cel mai des întâlnite mituri în legătură cu o alimentaţie sănătoasă sunt false, după cum demonstrează specialiştii.

Mâncatul noaptea îngraşă

Nimic mai fals. Nu există niciun argument ştiinţific care să demonstreze că mâncatul la ore târzii în noapte îngraşă mai mult ca orice altă masă a zilei. Numărul mare de calorii duce la creşterea în greutate, iar, în general, cei care mănâncă noaptea aleg alimente bogate în calorii. Cu toate acestea, mâncatul înainte de culcare ne poate da arsuri la stomac şi chiar indigestie, aşa că e mai bine să respectăm mesele zilei.

Unele glucide sunt mai dăunătoare ca altele

Zahăr de masă sau miere – ambele au o mulţime de calorii, între 48 şi 64 de calorii la o linguriţă. Până în prezent, cercetările au arătat că glucidele de orice fel sunt absorbite în mod similar de corp. În loc să evităm un anumit tip de îndulcitor, mai bine limităm adaosul de zahăr de orice fel, mai ales că acesta se regăseşte în sucuri, bomboane, dulciuri şi multe altele.

Cafeaua nu este bună

Acesta e unul din miturile dărâmate recent. S-a constatat că, dacă e consumată cu moderaţie (2-3 ceşti pe zi), cafeaua poate fi parte a unei diete sănătoase. Cercetările sugerează că ajută chiar la reducerea riscului de diabet de tip 2, întârzie apariţia Parkinsonului şi poate preveni chiar și apariţia anumitor tipuri de cancer. Trebuie să controlăm însă caloriile pe care le are o cafea în funcţie de zahărul, laptele sau alte siropuri pe care le adăugăm.

Cu cât mănânci mai puţine grăsimi, cu atât mai bine

Corpul are nevoie, în principal, de trei nutrienţi pentru a funcţiona normal: proteine, carbohidraţi şi grăsimi. Grăsimile “bune" pot fi găsite în produse alimentare precum nucile, seminţe, lactatele care, în plus, dau energie, ajută la regenerarea celulelor şi la producerea hormonilor necesari. De evitat sunt grăsimile saturate care se găsesc în unt, carne roşie şi în multe alimente procesate.

Înlocuirea sării normale cu sarea de mare pentru a reduce sodiu

Este doar un alt mit. Sarea de masă are aproximativ aceeaşi cantitate de sodiu ca sarea de mare. Dacă vrei să faci p schimbare benefică dietei, înlocuieşte sarea şi dă aromă mâncării cu diferite ierburi sau condimente. În plus, excesul de sodiu din alimentaţie nu vine de la sare, ci de la alimente procesate cum ar fi supele, brânzeturi, conserve. Bea multă apă pentru a îndepărta kilogramele în plus

Fără îndoială, apa este vitală pentru corp, dar nu este tocmai de ajutor în demersul de a pierde din greutate. Dacă apa ne ţine departe de alte băuturi carbogazoase bogate în calorii, atunci ne poate ajuta cu siguranţă să slăbim, însă doar consumând mai multă apă, nu va face nicio diferenţă.

Zahărul face copiii hiperactivi

Acest mit este atât de răspândit încât pare greu de crezut că nu este adevărat. Cu toate acestea, zahărul nu face copiii hiperactivi. Dacă dădeaţi vina pe tort şi dulciuri atunci când copiii săreau pe pereţi la petrecerile de aniversare, ei bine nu era aceasta problema. Probabil era atmosfera şi compania altor copii. Trebuie însă să acordați mare atenţie consumului de zahăr la copii, deoarece dulciurile, de obicei, nu mai lasă loc alimentelor sănătoase.

Cei care fac sport au nevoie de o tonă de proteine

Atleţii nu au nevoie de proteine pentru a avea mai multă forţă şi nici pentru construcţia musculaturii. Adevăratul secret pentru a stimula puterea muşchilor este de a obţine suficiente calorii şi concentrare la antrenamente. Prafurile speciale, medicamentele şi alte suplimente nu sunt necesare.

Prea mult zahăr cauzează diabet

Prăjiturile şi bomboanele sunt printre favoritele tale dar îţi e frică de diabet? Dacă nu ai deja diabet zaharat, consumul de zahăr nu îţi va provoca această boală. Riscul de diabet creşte pentru cei cu un exces de greutate şi inactivi. Carbohidraţii duc la îngrăşare

Nu toţi carbohidraţii sunt răi pentru tine. La baza mitului stă faptul că oamenii pierd în greutate cu ajutorul dietelor sărace în carbohidrați. Explicaţia e simplă: aceste diete au și puțin calorii.