Bărbat, trecut de 40 de ani, supraponderal sau obez care suferă de hipertensiune. Acesta este portretul-robot al pacientului cu diabet de tip II, boală care afectează nu mai puțin de 1,7 milioane de români, potrivit unui studiu Predator.
În ultimii 30 de ani numărul celor care suferă de diabet s-a dublat. Studii recente arată că 1,7 milioane de români au deja boala. Alte 3 milioane au pre-diabet și urmează să dezvolte boala în următorii 10 ani, dacă nu iau măsuri.
Deși cauzele diabetului nu sunt cunoscute, există anumiți factori care cresc riscul devzoltării bolii cum ar fi cazurile de diabet în familie, cei care au o rudă diagnosticată cu diabet, au un risc de patru ori mai mare, obezitatea, hipertensiunea, colesterolul LDL mare. ”Diabetul de tip II apare mai des la bărbați decât la femei, mai ales după vârsta de 40 de ani. Chiar dacă nu se poate vindeca, diabetul poate fi ținut în frâu prin normalizarea greutății corporale cu ajutorul unei diete sănătoase și a exercițiilor fizice”, explică Conf. Dr. Cristian Serafinceanu, șeful Clinicii de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice din cadrul Institutului Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice N. C. Păulescu.