Zugrăveala – treabă de profesionist sau și pentru amatori?
- Sandra Săl ăgean
- 3 octombrie 2017, 00:00
Unii ar spune că orice poate, iar cei care au dat greș ar spune că doar un meseriaș ar scoate-o la capăt fără urme sau imperfecțiuni. De aceea, specialiștii noștri în renovări vă dezvăluie ce aveți de făcut pentru a vă zugrăvi singuri camerele, iar rezultatele să fie îmbucurătoare
Lista cu produse necesare: Pentru lucrare veți avea nevoie de multă folie cu care să vă protejați podelele și mobilierul, de echipament pentru protecția feței (ochelari, mască) și pentru corp (salopetă):
scară trafalet grătar pentru scurgerea trafaletului pensulă șpaclu hârtie abrazivă bandă de hârtie vopsea lavabilă ipsos sau glet pentru reparații amorsă.
Primul pas
Curățați pereții acolo unde stratul de vopsea e rupt, umflat sau stă să cadă. Folosiți șpaclul pentru a o da jos. Umpleți cu glet porțiunile rașchetate, iar după ce acesta s-a uscat (circa 24h), nivelați zonele de perete reparat cu hârtia abrazivă. Ipsosul este pentru acoperirea unor găuri adânci, fiind mult mai greu de șlefuit.
Pasul doi
A doua zi se dă cu un strat de amorsă pe pereți, pentru a fixa mai bine culoarea în perete. Amorsa are rolul de a împiedica rigipsul să absoarbă neuniform vopseaua.
Pasul trei
Aplicați lavabila. După ce s-a uscat foarte bine amorsa (circa 24h), puteți începe zugrăveala, aplicând-o cu trafaletul. Nu uitați să-l scurgeți de fiecare dată. Cu cât stratul de vopsea e mai subțire, cu atât va fi mai rezistentă în timp. Ideal este să nu depășiți trei straturi subțiri, iar dacă vopseaua este de calitate, nu va fi necesar de mai multe retușuri.
Pentru a nu vă chinui să acoperiți vechea culoare, vopsiți acum cu o nuanță apropiată
Nu scoateți mobila din încăpere, ci mutați-o în mijlocul camerei și acoperiți-o cu folie, în strat dublu. Mai multe stricăciuni se produc la montarea, demontarea sau mutarea obiectelor de decor decât la vopsirea pereților, unde riscați doar să o umpleți de praf sau să o murdăriți cu puțină vopsea care se șterge ușor.
Nu folosiți vopsea de designer. Adică nu apelați la o culoare creată special pentru dumneavoastră, deoarece orice reparație pe care veți vrea să o faceți în timp va fi petecită cu o nuanță asemănătoare. Vopselurile custom made nu se pot reproduce cu exactitate, adesea diferența de culoare fiind foarte mare.
Nu săriți peste partea de nivelare a defecțiunilor din perete. Indiferent cu ce culoare vopsiți camera, urma unui șurub, îmbinarea greșită a rigipsului sau urmele de chit neșlefuite se vor vedea strident.
Depozitați cutia cu vopsea rămasă cu capacul în jos pentru un etanș mai bun sau sigilați-o cu o folie de celofan înainte de a o închide.