UPDATE: OLTCHIM a primit O OFERTĂ de cumpărare, depusă însă după termen
- Raluca Florescu
- 28 martie 2014, 16:10
Un fond elveţian de investiţii, care a cumpărat ieri caietul de sarcini, ar fi depus astăzi şi o ofertă angajantă pentru Oltchim.
Aceasta nu a fost însă luată în calcul, deoarece a venit după închiderea sesiunii de depunere de oferte, au declarat surse pentru EVZ. În prezent, administratorul judiciar pregăteşte comunicatul prin care va anunţa un nou termen pentru depunerea de oferte. Aceasta ar putea fi finalul lunii aprilie. ZIUA Z pentru OLTCHIM. Privatizarea intră în prelungiri. Vicepremierul Dan Constantin infirmă că s-ar fi retras chinezii
Informaţia referitoare la retragerea consorţiului de firme din China din cursa pentru achiziţia Oltchim este una falsă, fiind lansată din raţiuni electorale, a spus ieri vicepremierul Daniel Constantin.
"Ştirea că s-au retras chinezii de la Oltchim, Arpechim, este o informaţie falsă. Cred că în primul rând trebuie reglată chestiunea legată de OMV, de Oltchim şi Arpechim, iar după aceea vor continua negocierile respective. Vă asigur că astăzi, în aceste zile în care unii deja au intrat în campanie, se aruncă tot felul de ştiri. Vreau să vă asigur că este o informaţie falsă", a declarat Constantin, citat de Agerpres.
El susţine că trebuie clarificată situaţia rafinăriei Arpechim, care aparţine OMV Petrom.
"Nu ştiu exact care sunt procedurile, important este că nu s-au retras, dar trebuie în primul rând clarificată situaţia Arpechim, legat de apartenenţa sa la Oltchim sau OMV. Nu s-a făcut niciun pas înapoi", a afirmat Daniel Constantin.
Surse guvernamentale au declarat pentru EVZ acum câteva zile că consorţiul de firme chineze nu mai este interesat de o achiziţie a Oltchim în sistem integrat cu Arpechim, deoarece investiţiile de repornire a instalaţiilor sunt prea mari.
Potrivit liderului sindicatului Victoria de la Oltchim, Corneliu Cernev, va exista o nouă prelungire a termenului de depunere a ofertelor pentru Oltchim. Astăzi era data limită până la care trebuiau depuse ofertele angajante pentru combinatul de la Vâlcea după ce anterior existase un alt termen limită – 28 ianuarie.
"Din discuţiile cu partea chineză, s-a ajuns la concluzia că pentru a fi o privatizare reuşită, adică la pachet cu rafinăria Arpechim, este foarte posibil ca termenul de privatizare stabilit iniţial pentru 28 martie să fie prelungit cu 30 de zile. În acest interval se speră că se va reuşi preluarea rafinăriei de la OMV şi ulterior cei care vor cumpăra Oltchimul să o facă la pachet cu această rafinărie, pentru a fi un ciclu integrat de producţie. Marţi va fi prezent aici şi ministrul Constantin Niţă şi se vor discuta aceste aspecte şi elemente care ţin de organigrama conducerii combinatului", a precizat Cernev.