Ziua Z, aniversată de mai-marii lumii, într-o atmosferă de Război Rece

Ziua Z, aniversată de mai-marii lumii, într-o atmosferă de Război Rece

Marii lideri ai lumii s-au aflat, ieri, pe plajele Normandiei pentru a-i onora pe militarii care au participat la Debarcare, în urmă cu 70 de ani.

Aproape 2.000 de veterani au participat pe plajele Omaha sau Utah Beach la ceremoniile de comemorare. „Franța nu va uita niciodată ce datorează SUA”, a spus preşedintele francez, Francois Hollande, la ceremonia desfăşurată la cimitirul american din Colleville-sur-Mer, în Normandia. „Astăzi celebrăm o dată memorabilă în istoria noastră, când cele două popoare s-au unit în lupta pentru libertate”, a declarat Hollande, aflat alături de liderul de la Casa Albă. Barack Obama a susținut, la rândul său, că plajele din Normandia în 1944 au fost „cap de pod al democrației”, iar victoria aliaţilor în cel de-al Doilea Război Mondial a „modelat securitatea şi bunăstarea” pentru viitor. Hollande a adus „omagiul naţiunii’’ față de cele  20.000 de victime civile, familii franceze „care au cunoscut haosul și tirurile mitralierelor’’ în timpul Bătăliei pentru Normandia. Întâlniri bilaterale Pe de altă parte, liderii lumii au folosit acest prilej pentru a discuta, în diverse întâlniri separate, în principal despre criza ucraineană. Preşedinţii rus şi ucrainean, Vladimir Putin și Petro Poroșenko, au avut o primă întrevedere, de 15 minute, în marja acestor ceremonii din Franţa. Preşedintele francez i-a reunit pe Putin şi Poroşenko la castelul Benouville, chiar înaintea dejunului la care au fost invitaţi liderii prezenţi. Cei doi și-au dat mâna și au conversat absolut normal, „o discuție firească între doi lideri”, spuneau surse citate de presa internațională. La întâlnirea respectivă a participat și Angela Merkel. Subiectele principale au fost, desigur, măsurile posibile pentru detensionarea situației și încetarea focului în Estul Ucrainei. Anterior, Merkel i-ar fi spus lui Putin că „Moscova are o mare responsabilitate” de a face pace cu Ucraina, iar odată cu alegerea cu Poroșenko, a sosit timpul stabilității. Tot un sfert de oră a durat și întrevederea între Obama și omologul rus, Vladimir Putin, care s-au văzut pentru prima oară de la declanșarea crizei ucrainene. A fost o convorbire informală, nu o reuniune bilaterală oficială, după cum au precizat consilierii președintelui SUA.

Hollande: „Această bătălie a fost și a civililor” Francois Hollande a marcat, în discursul său, prima recunoaștere oficială a celor circa 20.000 de morți din perioada 6 iunie-22 august 1944. Normandia a fost eliberată de sub naziști în 12 septembrie. „Aș dori astăzi, când se împlinesc 70 de ani, ca omagiul națiunii să se poată adresa tuturor, civili și militari. Aș vrea ca rolul normanzilor să fie recunoscut’’, a spus el, într-un discurs rostit la Memorialul din Caen. „Începută puțin după miezul nopții în vuiete și foc, această zi (6 iunie-n.r.) s-a încheiat în sânge, lacrimi de durere, lacrimi de bucurie, după 24 de ore care au schimbat lumea și au marcat pentru totdeauna Normandia’’, a amintit liderul francez.

Oamenii privesc tancul US Sherman, folosit în 6 iunie 1944 pe plaja Arromanches, în operațiunea aliaților de eliberare a Franței de sub ocupația nazistă fotografii:mediafax

Ne puteți urmări și pe Google News