Marele ziar spaniol El Mundo intoxicat cu un fonfleu din Vaslui
- Mihnea-Petru Pârvu
- 1 noiembrie 2017, 00:00
Un jurnalist spaniol, de origine română, stabilit la Ploiești, a publicat un „fakenews” care a făcut valuri și în Spania și în România. Profitând de bunăvoința unor ziariști locali din Vaslui a inventat cap-coadă un articol pe care spaniolii l-au înghițit pe nemestecate
Pe 29 octombrie, celebra publicație spaniolă El Mundo a publicat un reportaj, din Vaslui, în care era relatată o vizită la casa părintească a părinților Marcelei Topor, jurnalista vasluiancă măritată cu liderul separtatist catalonez Carles Puigdemont. În articol se povestea cum jurnaliștii „spanioli” au fost invitați de socrii lui Puigdemont în casa lor, cum au fost omeniți cu țuică și brânză, cum li s-au povestit tabieturile și preferințele culinarea ale ginerelui catalonez și, mai ales, cu titlu de „bombă de presă” cum Marcela obișnuia să meargă, înainte de măritiș, la vrăjitoare!
Articolul din El Mundo era semnat de două persoane: Alexandru Petrescu și Simona Danda. Atât doar că Alexandru Petrescu, deși cetățean spaniol, locuiește la Ploiești, iar Simona Danda este reporter la cotidianul local Vremea Nouă. De altfel, aceasta, în numărul de ieri al ziarului vasluian, dezminte absolut toate informațiile de dată recentă din textul cu pricina, susținând că este vorba de un „fakenews”, instrumentat integral de Alexandru Petrescu și că numele i-a a fost atașat fără voia sa articolului din ziarul spaniol.
Carles Puigdemont și Marcela Topor FOTO: VREMEANOUA.RO
Jurnalista vasluiancă neagă vehement toate informațiile din El Mundo
„Știrea potrivit căreia un jurnalist de la ziarul spaniol El Mundo, împreună cu o jurnalistă locală, au fost în casa din Vaslui a socrilor lui Carles Puigdemont și au stat de vorbă cu ei este total falsă. O spun eu, Simona Danda, cea care l-a însoțit pe autorul materialului, Alexandru Petrescu, la casa familiei Topor, din Vaslui. Nu am intrat nicio clipă în casa familiei Topor si nu am vorbit (n.r. în ziua de 26 octombrie) cu niciunul dintre membrii acesteia. Fotografiile nu sunt actuale. Sunt de acum un an, când ziarul Vremea Nouă a publicat articolul «Exclusiv! Povestea vasluiencei care a ajuns Prima Doamnă a Cataloniei». Dacă veți privi cu atenție imaginile din articolul apărut în El Mundo și cele din Vremea Nouă, veți observa că oamenii sunt îmbrăcați la fel, doar culorile diferă. Au fost modificate! Culoarea gri a devenit albastră, iar roșul închis, roșu deschis. M-am trezit inclusă într-un material în care nu mi s-a cerut acordul si nici părerea. Știam că ajut un jurnalist să ia legătură cu familia Topor, nu că voi fi coautor al unui articol pur și simplu inventat. De altfel, nu știu nici cum de am ajuns coautor, căci nu am scris niciun cuvânt în articol!”, a precizat, jurnalista vasluiancă Simona Danda, care mai adaugă că s-au întâlnit, pe stradă, doar cu mama Marcelei și că jurnalistul româno-spaniol nici măcar nu s-a dat jos din mașină.
FOTO: Alexandru Petrescu alias „Baronul de Simferopol”, zis contele de Transilvania
Articolul este scris de „Contele de Transilvania”
L-am căutat și noi pe Alexandru Petrescu, dar nu înainte de a-i studia contul de Facebook unde respectivul se autointitulează „Baron de Simferopol” (n.r. capitala Crimeei) și „Conte de Transilvania”, la rubrica religie declarându-se „vampir ortodox”. Alexandru Petrescu ne-a confirmat, partial, afirmațiile colegei de la Vaslui și a ținut să le completeze: „Cei de la Vremea Nouă mi-au dat pozele. Nu știu când au fost făcute. Posibil că anumite culori să fie schimbate. În momentul respectiv, trebuia să profit de faptul că femeia a zis că nu vrea să stea de vorbă cu jurnaliștii. M-am reîntors, seara, și am stat de vorbă cu părinții ei o oră. Alte poze n-am făcut acolo, dar am o înregistrare cu camera ascunsă”. În ceea ce privește vizita la vrăjitoare, Alexandru Petrescu ne-a mai declarat, destul de dezlânat: „Mama ei i-a dat o amuletă.., de fapt un mărțișor în formă de potcoavă, pentru noroc... Marcela se ducea la vrăjitoare, da, când era în România. Își dădea în cărți... E normal în România!”. Q.E.D.