Vremea rea pune în pericol culturile de primăvară și îi sperie pe apicultori

Vremea rea pune în pericol culturile de primăvară și îi sperie pe apicultori

Frigul și precipitațiile îi îngrijorează pe agricultori, care își văd investițiile sub o zăpadă târzie. Nici apicultorii nu se simt prea bine câtă vreme albinele au rămas în stupi iar florile de salcâm și rapiță s-au scuturat

Atât valul de ploi, lapovița, burnița și ninsorile, cât și temperaturile extrem de scăzute pentru perioada asta a anului afectează destul de grav agricultura și transporturile, fie ele rutiere, feroviare sau aeriene. Și, din prognoza pe următoarele zile, nu sunt semne că vremea se va îmbunătăți radical. Astfel, valorile termice vor continua să se situeze sub mediile climatologice specifice perioadei. Cerul va avea înnorări și se vor semnala precipitații pe arii relativ extinse în regiunile intracarpatice și în zona montană și pe arii ceva mai restrânse în restul teritoriului. Precipitațiile vor fi sub formă de ploaie, iar la munte vor fi lapovițe și ninsori. Vântul va sufla moderat în zona de munte, precum și în sudul Olteniei și Munteniei. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 1 și 17 grade, iar cele minime între -10 și 6 grade. Izolat se va semnala brumă.

Floarea soarelui, vița de vie și lucerna amenințate

Ministrul Agriculturii și Dez voltării Rurale, Petre Daea, spunea ieri, hilar, că urmărește „cu ingrijoare fenomenele meteo din ultimele zile”, dar tot el se declară bucuros ca „ploile au cuprins toată țara”. Președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, Laurențiu Baciu, afirmă că fenomenele meteo nefavorabile sunt încă în evoluție și nu pot fi făcute, deocamdată, determinări pe culturile agricole în privința pagubelor. „Dacă nu ar fi temperaturi negative și ar rămâne pe plus, cred că nu ar fi nicio problemă pentru că zăpada se topește la 1-2 grade Celsius. Din păcate, se anunță că din această noapte și până duminică temperaturile vor scădea sub zero grade, iar la minus două grade, de exemplu, cu apă și zăpadă pe plante, mai ales la cele mici, la floarea soarelui și la rapiță, nu știu dacă le-ar face bine. La grâu nu cred că ar fi probleme, dar ne așteptăm la culturile însămânțate în primăvară. Floarea soarelui și lucerna au răsărit și acum sunt în zăpadă. Sunt probleme la pomii fructiferi care erau în floare și la vița de vie, dar este prematur să ne pronunțăm”, a declarat, ieri, Laurențiu Baciu.

Mierea de rapiță și salcâm compromisă

O situație mai urâtă e în cazul apicultorilor, cărora ploile le-au compromis producția astfel că anul acesta vom avea miere mai puțină și mai scumpă. Precipitaţiile au scuturat florile abia apărute, iar albinele au rămas în stupi. „E grav, mai ales la mierea de rapiță. Apoi, în multe locuri s-au scuturat florile de salcâm. Dacă vremea nu-și revine în câteva zile e posibi ca mierea de salcâm să fie total compromise! Asta în special în zonele de munte unde a nins. Acum albinele stau în stupi și sunt hrănite ca iarna cu sirop de zahăr!”, a declarant, pentru EVZ, Marius Marinescu directorul Apicola București.

Ne puteți urmări și pe Google News