Editura Evenimentul si Capital

Vicepreședintele ICR Liviu Jicman: „Oamenii de cultură din România merită proiecte de anvergură și susținere”

Vicepreședintele ICR, Liviu Jicman
Autor: | | 1 Comentarii | 303 Vizualizari

Festivalul Filmului European se apropie cu pași repezi, iar pentru că va avea loc chiar de Ziua Europei, ne amintim că împărtășim aceleași valori europene precum tradiție, creativitate, inspirație, multiculturalism.

În acest context, aflat la cea de-a XIX-a ediție, Festivalul își dă examenul de maturitate, iar EVZ este primul cotidian care pune întrebări vicepreședintelui Institutului Cultural Român, Liviu Jicman, despre ce înseamnă acest festival pentru România.

EVZ: E loc de încă un festival de film în România? Prin ce se particularizează Festivalul Filmului European de toate celelalte?

Liviu Jicman: Un festival ajuns la cea de-a XIX-a ediție are locul său consacrat în peisajul cultural românesc. Festivalul Filmului European are multe particularități: identitatea europeană, selecția comună, diversitatea genurilor, componenta diplomatică personificată de cineastul român numit ambasador onorific, altul la fiecare ediție, replicile din alte orașe; chiar dacă nu este un festival-concurs, este, dacă vreți, o competiție între țări, în care fiecare ar dori ca propunerea sa să fie mai apreciată. Anul acesta în programul Festivalului Filmului European, incluzând proiecțiile de la București și edițiile locale din Craiova, Iași, Târgu Mureș, Brașov și Hunedoara vom avea peste 50 de filme europene la care invităm publicul cinefil. Lista filmelor care vor putea fi vizionate poate fi consultată pe site-ul oficial al festivalului, www.ffe.ro

- Ce film ați ales pentru deschiderea de gală?

Pentru Gala de deschidere a festivalului am ales producția românească „Acasă la tata”, filmul de debut în lungmetraj al regizorului Andrei Cohn. Este pentru prima oară când Festivalul Filmului European se deschide cu un film românesc, prezentat în premieră națională cu această ocazie. Bineînțeles, vom invita alături de noi la gală și echipa de producție a filmului.

- Dintre filmele româneşti ce vor lua parte la festival ne puteţi da câteva exemple?

- Vom avea o zi dedicată filmului românesc, ziua de 10 mai. Proiecțiile românești vor avea loc la CinemaPro, iar dintre acestea aș menționa medalionul dedicat ambasadorului onorific al festivalului, regizorul Tudor Giurgiu, de asemenea, filmul laureat la Berlinale anul acesta, Aferim!, în regia lui Radu Jude, sau Autoportretul unei fete cuminiți, în regia Anei Lungu.

- Cine va prezenta evenimentul?

- Gazda Galei de deschidere va fi Amalia Enache, jurnalist de succes și o admiratoare a filmelor europene. De altfel, nu se află la prima colaborare cu Festivalul, așa că sunt sigur că va fi din nou o prezență încântătoare.

- Am aflat, încă de anul trecut, că acest festival este organizat sub egida EUNIC. Ce înseamnă EUNIC și ce înseamnă pentru ICR colaborarea cu EUNIC?

- Ideea de a organiza Festivalul Filmului European sub egida EUNIC s-a născut anul trecut, EUNIC fiind organizația care reunește institutele culturale europene. Este natural ca acest festival, prin esența lui, un mozaic al culturilor europene, să fie organizat în parteneriat nu doar cu Reprezentanța Comisiei Europene – inițiatorul FFE –, ci și cu toți membrii clusterului EUNIC București. Institutul Cultural Român este membru în EUNIC și încă unul foarte activ în întreaga rețea din Europa și din restul lumii. Așa cum la București organizăm în parteneriat Festivalul Filmului European sau Noaptea Institutelor Culturale, astfel, colegii noștri de la institutele culturale române din străinătate participă la diverse evenimente ale clusterelor din care fac parte în cadrul EUNIC. De altfel, rolul important al ICR în cadrul EUNIC a fost recunoscut prin poziția onorantă pe care Horia-Roman Patapievici a deținut-o în perioada 2010-2011, când a prezidat rețeaua, și reconfirmat prin calitatea de gazdă pe care ICR a primit-o pentru a organiza toamna trecută Dialogul cultural Europa – China la București. Trebuie spus și că Institutul Cultural Român a obținut prin vot un reprezentant în cadrul grupului strategic al EUNIC Global, în persoana Irinei Cornișteanu. Unii dintre directorii ICR au fost, sau sunt președinți de cluster.

- În urmă cu un an v-ați propus să ieșiți cu festivalul în mai multe orașe din țară. Vorbim de patru orașe, plus București. Vorbim de Craiova, Iași, Târgu Mureș și Hunedoara. De ce aceste orașe?

- Este un obiectiv propus de anul trecut, și iată, realizat, să reluăm extinderea națională a festivalului. Acest obiectiv nu ar fi fost posibil decât cu sprijinul și susținerea financiară a unor parteneri locali, pentru că bugetul din ultimii ani al ICR și, implicit, bugetul alocat Festivalului Filmului European este sensibil mai mic decât în trecut. Prin urmare, am încercat să găsim să ajungem, pe cât posibil, în toate regiunile țării, acolo unde am putut identifica un interes real din partea partenerilor locali.Vreau să mulțumesc susținătorilor nostri locali din Craiova, Iași, Tîrgu Mureș și Hunedoara, fiind posibil ca la această listă să adăugăm și Brașovul și, îndrăznesc să-mi doresc încă de pe acum ca anul viitor să trezim interesul autorităților locale și din alte orașe ale țării. Din păcate, lipsa unor cinematografe în multe orașe reprezintă un obstacol greu de depășit.

- Am văzut că cinematografelor Studio și Elvire Popesco li s-a adăugat în acest an și Cinema Pro. E o tendință creșterea numărului de cinematografe?

- La București, Festivalul are loc la Cinema Studio și Cinema Elvira Popescu, ambele cinematografe făcând parte din rețeaua Europa Cinema, așa cum este mai potrivit pentru un festival dedicat filmului european. De altfel, aceste două săli de cinema sunt oferite prin amabilitatea unora dintre partenerii nostri tradiționali, Uniunea Cineaștilor din România și Institutul Francez din București. Anul acesta am decis să organizăm Gala de deschidere la CinemaPro, o sală mult mai încăpătoare, pentru că estimăm un interes mare al publicului și ne dorim să putem oferi unui număr cât mai mare de spectatori prilejul intâlnirii cu filmul european. De asemenea, estimăm că va fi un interes sporit pentru filmele românești, fiind incluse în program și cele două producții participante la Berlinala de anul acesta – De ce eu?, regia Tudor Giurgiu și Aferim!, regia Radu Jude. De altfel, un aspect la care am ținut personal în mod deosebit a fost tocmai accesul gratuit la proiecțiile programate în cadrul Festivalului Filmului European.

- Pe ce număr de spectatori mizaţi?

- Anul trecut am avut săli pline la multe dintre proiecții, însumând un număr de 6000 de spectatori. Sperăm să repetăm și anul acesta succesul de public de anul trecut și chiar să îl depășim, în contextul organizării edițiilor locale și a unui număr mai mare de proiecții.

- Vorbiți în comunicatele de presă date publicității până acum despre evenimente conexe. Puteți da câteva exemple?

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate