Romania este pandita de "sindromul portughez"

Romania este pandita de "sindromul portughez"

Romania ar putea repeta scenariul Portugaliei, conform agentiei de rating financiar Moody's.

Dupa intrarea in zona euro, Portugalia  a trecut printr-o lunga perioada de stagnare economica ca urmare a lipsei de competitivitate.

Romania, Bulgaria si tarile baltice (Estonia, Letonia si Lituania) se confrunta cu doua riscuri majore, potrivit analistului agentiei de rating.

Primul consta in probabilitatea mare a unui scenariu de stagnare economica dupa modelul Portugaliei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Al doilea risc, inca redus, dar in crestere, este de a asista la un scenariu mult mai virulent, in care sa vedem cum deficitele publice se adancesc din cauza cresterii dobanzilor si a devalorizarii monedei nationale.

"Poate chiar mai ingrijorator, problemele economice par din ce in ce mai dificil de solutionat ca urmare a 'capcanei' criteriilor de convergenta la zona euro si a impactului emigratiei mari, care, printre altele, alimenteaza cresterea prea rapida a salariilor",  a mentionat analistul sef in domeniul politicilor economice si financiare internationale al Moody's, Pierre Cailleteau.

Portugalia, aflata in cursa pentru indeplinirea criteriilor de convergenta la zona euro si pe fondul scaderii ratei dobanzii, a trecut la sfarsitul deceniului trecut printr-o perioada de dezvoltare accelerata, caracterizata de o crestere economica rapida, deficite mari de cont curent, un avans al creditarii si cresteri salariale bazate pe asteptari prea optimiste.

Deficitele mari de cont curent care afecteaza tarile baltice Romania si Bulgaria au starnit ingrijorari ca aceste state ar putea repeta scenariul prin care au trecut unele tari asiatice la finalul anilor '90.

Aceste riscuri sunt agravate de sistemul de rata fixa sau de gestiunea dificila a cursului de schimb al acestor tari, care constiutie de obicei "reteta" unui dezastru financiar.

Cele cinci tari mentionate anterior au unele particularitati comune, si anume deficite de cont curent de cel putin 10% din produsul intern brut (PIB) si situarea in coada clasamantului bunastarii intre statele membre ale UE, a mentionat Cailleteau.