Editura Evenimentul si Capital

Unde sunt ONG-urile care au tocat grămezi de bani pe proiecte pentru victimele violenţei împotriva femeilor?

Mălin Bot
Autor: | | 3 Comentarii | 3316 Vizualizari

Când a fost vorba să dobândească finanţări babane pentru tot felul de proiecte care vizau protejarea femeilor abuzate erau foarte activi în a pretinde că vor să schimbe ceva în societate.

Când societatea s-a trezit şocată şi revoltată în faţa violului de la Vaslui, aceiaşi oameni au tăcut mâlc. Pur şi simplu nu le pasă de acest caz grav. Sunt total absenţi.

Este vorba despre şmecherii de ONG care toacă degeaba sume babane, practicând activismul civic de sinecură. Am mai scris despre acest soi de indivizi pe care îi întâlnim cam des în „societatea civilă”. Şi-ar rupe hainele de pe ei pentru orice cauză şi principiu care au ataşate vreo linie de finanţare.

Însă, când viaţa produce situaţii revoltătoare în care intervenţia lor e necesară nu-i vezi niciunde.

Pentru că e concediu şi erau la mare, pentru că nu vor să supere vreun politician care le-a plătit vreun proiect derulat în parteneriat cu autorităţile locale sau pur şi simplu pentru că, în realitate, nu dau doi bani pe principiile pe care le-au clamat numai şi numai pentru a păcăli finanţatorii să le acorde lor banii şi nu altui ONG.

Atitudinea aceasta îi face activişti de sinecură. Ei nu sunt acolo pentru a schimba ceva în bine în societate, aşa cum pretind în faţa celor care le acordă linii de finanţare. Sunt doar pentru a mai toca un grant care să le asigure alte câteva luni de sinecură.

Am sesizat în trecut acest fenomen în zona ONG-urilor ca Agenţia de Monitorizare a Presei sau Centrul pentru Jurnalism Independent, organizaţii care nu mai au absolut nicio legatură cu principiile pentru care au fost înfiinţate.

Sunt doar nişte vaci de muls, sunt doar aspiratoare pentru finanţări care asigură un trai călduţ, fără bătăi de cap, unor personaje ca Mircea Toma sau Ioana Avădanii. Statui pline cu paie ale „societăţii civile”.

Violul de la Vaslui a scandalizat o ţară întreagă şi era un caz-şcoală pentru toţi activiştii care ani de zile au tocat sume babane pe proiecte destinate egalităţii de şanse, combaterii discriminării, protecţiei victimelor violenţelor sexuale sau violenţelor domestice.

Nu aveţi idee câţi bani s-au plătit în România, pe aceste direcţii, unor fete şi băieţi deştepţi din diverse ONG-uri.

Ar fi trebuit să-i vedem pe toţi legaţi cu lanţuri de poarta instanţei care a decis eliberarea violatorilor. Ar fi trebuit să-i vedem cum protestează în faţa CSM pentru că există o astfel de situaţie în sistemul judiciar. Ar fi trebuit să-i vedem umblând prin satul violatorilor pentru a explica dezaxaţilor care îi susţin pe agresori de ce greşesc. Ar fi trebuit să aflăm că asigură ei asistenţă juridică gratuită familiei victimei, pentru a trage la răspundere pe toţi prietenii şi toate rudele violatorilor care se urcă şi astăzi cu picioarele pe fata violată.

Cumnata lui Silviu Burada, organizatorului violului, denigrează victima zi de zi în tot felul de tabloide. Mama lui Burada a făcut o pagină de Facebook cu scopul de a umili şi înjosi pe victima fiului ei. Trebuia să-i vedem pe toţi activiştii legaţi cu lanţuri de poarta familiei dezaxate.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate