Turism în cea mai izolată țară din lume: Coreea de Nord

Turism în cea mai izolată țară din lume: Coreea de Nord

Regimul de la Phenian se deschide tot mai mult străinilor, în căutarea unor resurse financiare facile.

De peste granița cea mai securizată din lume – cea dintre Coreea de Sud și Coreea de Nord – vin de obicei numai vești proaste, fie legate de teste nucleare, balistice și încălcări foarte grave ale drepturilor omului. Vestea că o țară închisă ermetic se deschide tot mai mult turiștilor occidentali părea doar un scenariu de film hollywoodian, nicidecum o realitate. Dar deciziile luate recent de comuniștii de la Phenian conturează o imagine până acum greu de conceput: Coreea de Nord vrea să atragă cel puțin un milion de turiști în fiecare an. O cifră ambițioasă, spun analiștii, în condițiile în care până acum țara comunistă a fost vizitată anual de circa 100.000 de străini, marea majoritate turiști chinezi.

Pelerinaj la monumentele socialiste

Operatorii de turism spun însă că de la an la an crește numărul turiștilor occidentali. Comparativ cu primele șase luni din 2013, numărul turiștilor străini a crescut cu 20 la sută în primul semestru din 2014, undeva până la 8.000. „Am vrut o experiență nouă și am vrut să văd acest loc cu ochii mei și să-mi formez propria-mi opinie”, susține Victor Malicev, un american de origine rusă, sosit în Coreea de Nord cu agenția „Tinerii Pionieri”, recent înființată în statul comunist. Ce e de văzut însă în Coreea de Nord, se întreabă mulți. Oferta este destul de variată: pârtii de ski, trasee pentru cicliști, terenuri de golf și chiar turism agricol. Anul acesta, cu fastul obișnuit, regimul de la Phenian a inaugurat pârtia de ski din trecătoarea Masik, „cea mai exotică destinație de pe fața Pământului”, așa cum se laudă operatorii turistici nordcoreeni. Însuși marele lider Kim Jong-un s-a deplasat în repetate rânduri pentru a superviza lucrările de construcție. De când a venit la putere, a deschis un delfinariu, un parc acvatic și noi centre de distracție. Vizitele succesive ale fostului baschetbalist Dennis Rodman în Coreea de Nord au servit, probabil, și promovării imaginii de destinație turistică pentru Coreea de Nord.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bine înțeles, pachetele turistice includ și vizite la monumentele închinate socialismului și foștilor lideri, precum Kim Ir-sen, părintele etern al națiunii nord-coreene. De asemenea, turiștii occidentali trebuie să fie pregătiți să aibă în coasta lor mereu un supervizor care să aibă grijă ca aceștia să nu se abată de la traseul prestabilit. Nici nu se pune problema ca străinii să viziteze, de exemplu, lagărele de muncă forțată unde ar fi închiși, în condiții drastice, circa 120.000 de nordcoreeni, scrie ironic ziarul american Washington Post.

Mii de euro pentru un pachet turistic

Deschiderea Coreei de Nord are în vizor, în primul rând, resursele financiare importante generate de turism. „De zeci de ani, liderii nordcoreeni au căutat cu disperare să găsească diferite surse financiare fără a fi nevoiți să schimbe sistemul”, a comentat Andrei Lankov, expert în problema nord-coreeană la Universitatea Kookmin din Seul, Coreea de Sud. Chiar dacă este o țară săracă, pachetele turistice oferite străinilor nu sunt ieftine. De exemplu, un circuit ciclist de opt zile costă 2.850 de dolari. Un alt pachet de șase zile, de circa 2.000 de dolari, cuprinde escale pe plajele nord-coreene, cazarea la un hotel din capitala Phenian și, bineînțeles, vizite la Muzeul Eliberării. Mulți critică însă turiștii occidentali care aleg Coreea de Nord ca destinație, avertizându-i că banii lor nu fac decât să susțină pe mai departe regimul comunist de la Phenian.