Avertisment: Tratamentul cu EPOETINA poate înroşi nasul, ochii, gâtul sau organele genitale. Trebuie întrerupt

Avertisment: Tratamentul cu EPOETINA poate înroşi nasul, ochii, gâtul sau organele genitale. Trebuie întrerupt

Agenţia Naţională a Medicamentului a transmis o atenţionare pentru pacienţii care sunt trataţi cu epoetina deoarece există reacţii adverse destul de agresive şi trebuie întrerupt.

„Reacţiile adverse au inclus cazuri de sindrom Stevens-Johnson şi necroliză epidermică toxică, dintre care unele au fost letale. Reacţiile au fost mai severe în cazul epoetinelor cu durată de acţiune lungă. Frecvenţa acestor reacţii cutanate severe nu a putut fi calculată, dar acestea apar foarte rar“, scrie în comunicat.

“Pacienţii trebuie sfătuiţi cu privire la următoarele semne şi simptome ale reacţiilor cutanate severe la începerea tratamentului cu un produs care conţine epoetină: erupţie cutanată tranzitorie extinsă, cu înroşirea şi apariţia de vezicule la nivelul pielii şi mucoasei orale, ochilor, nasului, gâtului sau zonei genitale, care este urmată de simptome asemănătoare gripei, incluzând febră, oboseală, dureri musculare şi articulare. Acestea conduc deseori la exfoliere şi descuamare a pielii afectate, cu aspect asemănător unei arsuri severe”, se arată în informare. „Pacienţii care dezvoltă aceste semne şi simptome trebuie instruiţi să contacteze imediat medicul curant şi să oprească tratamentul cu epoetină“ arată în documentul citat.

“Acestea sunt medicamente folosite destul de rar, din câte ştiu eu. Nu cred că avem acum vreun pacient cu epoetină. Epoetina este folosită de ciclişti ca o substanţă care le măreşte cantitatea de oxigen care circulă prin sânge, crescând numărul globulelor roşii. Se mai foloseşte la stimularea producţiei de eritrocite, în tratarea anemiei la adulţii aflaţi sub tratament chimioterapic pentru diverse tipuri de cancer. Este un antianemic, practic, folosit la adulţii cu anemii severe.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu am primit înştiinţare de retragere de pe piaţă, care vine, de obicei, din partea producătorului sau a distribuitorului, ca urmare a unor reacţii adverse care fie au fost mai grave decât au fost preconizate, fie nu se ştia de ele, nu erau trecute în prospect şi s-a constatat, totuşi, că apar. Nu am primit aşa ceva şi nici această avertizare nu spune că se retrag de pe piaţă aceste produse, ci doar că apar şi aceste reacţii adverse care se pare că ar fi mai grave decât se prevedea, dar nu suficient de grave încât să se dispună retragerea de pe piaţă.

Deja s-a sesizat cineva la Agenţia Europeană de au făcut acest avertisment. În principal, medicii prescriptori trebuie să fie foarte atenţi, dar şi pacienţii aflaţi sub acest tratament în prezent. Noi avem posibilitatea să raportăm la Agenţia Medicamentului dacă pacientul reclamă astfel de reacţii adverse”, a declarat farmacistul Bogdan Constantinoiu pentru Vocea Brăilei.