Tehnologia viitorului e aici: implanturi sub piele pentru angajați

Tehnologia viitorului e aici: implanturi sub piele pentru angajați

La prima vedere, pare o teorie a conspirației: o fi rmă care implantează microcipuri sub piele angajaților săi. Dar nu este decât realitatea, iar angajații respectivi par să fi e mulțumiți că au această oportunitate

De la 1 august, angajații de la Three Square Market, o companie tehnologică din Wisconsin (SUA), pot alege să li se implanteze un cip de mărimea unui bob de orez, injectat în mână, între degetul mare și cel arătător. Apoi, orice activitate care presupune tehnologie RFID - intrarea în clădirea de birouri, plata la cantina companiei, etc - poate fi făcută doar cu o fluturare a mâinii.

Angajații, optimiști

Programul nu este obligatoriu, dar, săptămâna aceasta, 50 din cei 80 de angajați de la sediul central al firmei Three Square din River Falls, Wisconsin, s-au oferit voluntari pentru această operațiune.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Am spus „da” chiar din prima clipă în care am auzit”, a declarat Sam Bengtson, inginer IT. „În următorii 5-10 ani, acest lucru va fi considerat normal. Așa că vreau să fiu printre primii care beneficiază de noutăți, doar pentru a mă lăuda cu asta”, a explicat tânărul. Jon Krusell, inginer sofware, și Melissa Timmins, director de vânzări al firmei, au fost mai ezitanți. S-au arătat încântați de noua tehnologie, dar nu atât de siguri de implant - ar prefera un cercel cu cip.

„Pentru că este ceva nou, nu știu încă suficient de multe lucruri despre asta. Sunt puțin emoționată în ceea ce privește un implant în corpul meu”, a mărturisit Timmins. Programul, un parteneriat între Three Square Market și compania suedeză Biohax International, este primul de acest gen din SUA, potrivit New York Times, dar este aplicat de o firmă suedeză, Epicenter.

Cipuri sigure

Ridică semne de întrebare legate de intimitatea unei persoane, dar și de sănătatea ei. „Companiile susțin deseori că aceste cipuri sunt sigure și criptate, dar „criptarea” este un termen vag, care poate însemna un produs cu adevărat sigur sau ceva ce poate fi ușor atacat de hackeri”, spune un profesor de la Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh, Alessandro Acquisti.

Riscuri și semne de întrebare

Tehnologia viitorului e aici: implanturi sub piele pentru angajați ^ Jowan Osterlund de la fi rma suedeză Biohax ține în mână un microcip, de tipul celor care se implantează angajaților Epicenter, un centru de inovare în business FOTO: AGERPRES Problema ar fi dacă tehnologia destinată unui singur scop va fi utilizată și cu alte scopuri, ulterior. Acum este destinată intrării în clădire, dar apoi ar putea fi utilizată pentru a afla câte pauze de masă sau de țigară își iau angajații, fără ca ei să știe asta și fără să-și dea acordul. „Odată implantate, este foarte greu de prezis sau de oprit o folosire extinsă a lor”, consideră profesorul Alessandro Acquisti.

„Nu este un dispozitiv GPS, de urmărire, este un cip ce poate fi citit, oferă date doar când i se cer”, a explicat, însă, Todd Westby, directorul firmei. „Nimeni nu te poate găsi cu ajutorul lui. Telefonul mobil te dă de 100 de ori mai ușor de gol decât acest dispozitiv”, a precizat el.

Sistemele cu tehnologie cu radio-frecvență (cipurile) au fost aprobate de Agenția pentru Alimente și Medicamente din SUA, în 2004, în scopuri medicale. În cazuri rare, aceste implanturi se pot infecta sau cipul poate ajunge în altă parte a corpului.