Țăranii s-au culcat de prânz la ora răscoalei anunțate de televiziuni în Nana

Țăranii s-au culcat de prânz la ora răscoalei anunțate de televiziuni în Nana

Deși s-au trezit cu pâmântul sechestrat fără să aibă habar ce înseamnă asta, țăranii din Nana nu sunt îngrijorați de prima anchetă penală din viața lor. Inițial, vizat era contractul Ioanei Băsescu, însă anchetatorii au descoperit nereguli în modul cum s-au făcut restituirile în perioada 2004-2009.

Sătenii din comuna călărășeană Nana, acolo unde familia lui Traian Băsescu a cumpărat 290 de hectare de teren arabil, au început să împrumute bani de la vecini, rude și chiar dușmani, imediat ce au primit ordonanța procurorilor prin care pământul le era sechestrat. Altfel spus: nu îl mai pot vinde.

Oamenilor nu li se explicase că suma trecută pe hârtiile aduse de poștaș, trimise de Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție, este doar o evaluare a terenului restituit și nu sunt banii pe care trebuie să-i plătească. „Când am văzut suma de 7.300 de lei, am adunat banii din casă, m-am mai împrumutat. Oricum, nu strânsesem nici o treime. Am crezut că trebuie să plătesc la stat, ca să nu-mi ia pământul”, este sincer Năstase Manole, care are sechestrat 0,75 de hectar.

Ghinionul de a fi alegerea lui Băsescu

De-abia a doua zi a aflat de la primărie că nu trebuie să vândă tot din casă ca să plătească la stat, ne spune Manole. Acesta stătea în pat și se uita la televizior împreună cu familia, în jurul prânzului. În seara precedentă, România TV și Antena 3 anunțaseră o revoltă a localnicilor, nemulțumiți că Băsescu le-a furat terenul.

Reamintim că procurorii au început ancheta retrocedărilor din Nana și verifică modul în care reprezentanții primăriei au restituit proprietățile până în anul 2009. Cele două televiziuni au profitat de ocazie și au susținut că se anchetează contractul prin care Ioana Băsescu a cumpărat 290 de hectare în 2013.

La ora anunțatei răscoale, ulițele erau complet pustii. Nici pe poteca „vedetei” Antena 3 din Nana, Gherghina Ciulei, nu era vreun om, deși cu o seară înainte anunțase că va conduce un marș.

Despre scandalul în care sunt implicați, localnicii dau vina atât pe Traian Băsescu, cât și pe Victor Ponta.

Vina fostului președinte este că „din toate comunele a trebuit să-și cumpere teren tocmai în localitatea noastră și așa a ajuns Nana un loc al scandalului”, ne spune Dociu Cristea (66 de ani). Pe de altă parte, actualul premier este acuzat de țărani că „spune că terenurile au fost retrocedate ilegal, dar asta înseamnă că nouă ne-au fost restituite ilegal", este analiza lui Gheorghe Manolescu, un alt localnic.

„Oamenii cinstiți nu trebuie să aibă griji”

Marin Laibăr (78 de ani) nici măcar nu simte nevoia să se oprească din săpatul din curte în timp ce vorbește despre sechestrul pus pe cele 2,5 hectare ale sale. „Nu am nicio grijă. Eu mi-am primit pământul la care aveam dreptul. Nu am făcut nimic ilegal. Oamenii cinstiți nu au griji privind anchetele”, spune bătrânul în timp ce mai dă cu sapa. Singura neliniște a bătrânului este legată de săditul cepei în curte.

Suspecții sunt la primărie

În ancheta procurorilor de la Parchetul Înaltei Curți, lista suspecților cuprinde foști sau actuali angajați ai primăriei din Nana. Este vorba de Tudorița Nicolae, Florian Decu, Marius Gelu Neagu, Marian Dobre, Gheorghe Dobre, Simona Alina Preda, Georgică Ștolea, Vasilica Preda, Domnica Enciu, Nicolae Tudorache, Daniel Negoiță, Maria Nicolae și Constantin Manea. „În fapt, s-a reținut că, în perioada 2005-2010, în exercitarea atribuțiunilor de serviciu în calitate de membri ai Comisiei de fond funciar Nana, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de avantaje necuvenite suspecții nu au îndeplinit acte, totodată au îndeplinit acte în mod defectuos în legătură cu constituirea/ reconstituirea dreptului de proprietate revendicate de mai multe persoane”, scriu anchetatorii. Aflat și el pe lista suspecților, primarul din Nana, Gheorghe Dobre, se apără și spune că 90% din retrocedările vizate au fost realizate până la alegerea sa din iunie 2008. „Procurorii îmi reproșează că nu am verificat restituirile”, ne spune Dobre. Cât despre fostul primar, acesta a murit între timp.

Moștenitori cu alt nume decât foștii proprietari

Scandalul Nana a izbucnit în luna noiembrie 2013, când Ioana Băsescu a cumpărat, în schimbul sumei de 1,3 milioane de euro, 290 de hectare la Nana. Banii proveneau, puțin peste un milion, dintr-un credit CEC, iar restul din surse proprii ale fiicei fostului președinte.

Începutul a fost politic

Imediat, fosta alianță USL a constituit în Parlament o comisie prin care s-au verificat retrocedările din Nana, iar Victor Ponta a trimis Corpul de Control al Primului Ministru să verifice toate actele din primărie.

În urma acestui control a fost sesizat Parchetul Înaltei Curți de Casație, care mai departe a decis începerea urmării penale împotriva angajaților primăriei din comuna din Călărași.

Nereguli grave

Anchetatorii au descoperit că sute de hectare au fost retrocedate suspect în Nana. Trebuie precizat că vânzarea terenului către Ioana Băsescu nu face obiectul dosarului, fiica fostului președinte fiind, la acest moment, un cumpărător de bună credință. Neregulile depistate se referă la: 1. Retrocedările s-au făcut pe alte loturi decât cele ale înaintașilor. 2. Restituirile s-au făcut de multe ori pe baza martorilor, fără a se prezenta acte. 3. Diferențe între numele foștilor proprietari și cele ale împroprietăriților.