TURNURĂ ÎN SCANDALUL SPP. Dăncilă, ridiculizată de un general: „Se abate atentia de la faradelegile celor din Statul paralel”

TURNURĂ ÎN SCANDALUL SPP. Dăncilă, ridiculizată de un general: „Se abate atentia de la faradelegile celor din Statul paralel”

Decizia noului premier al României, Viorica Dăncilă, de a desființa SPP, a atras critici din partea multor oameni politici, dar și a celor care au condus acest serviciu.

Dumitru Iliescu, fostul șef SPP, crede că jocul puterii care a dus la această decizie nu face bine României.

“FELICITARI PENTRU CEA MAI IMPORTANTA SI URGENTA MASURA PE CARE ATI LUAT-O, DOAMNA VIORICA DANCILA..!!!

A treia echipa guvernamentala, in frunte cu noul premier, doamna Viorica Dancila, nici nu a ajuns bine la Palatul Victoria ca a si trecut la implementarea programului de guvernare, in concordanta cu programul electoral al PSD. Cea mai importanta si urgenta masura din acest program a fost decizia unanima a membrilor executivului de a destructura o institutie foarte importanta a sistemului de siguranta nationala, si anume SPP.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Guvernantii nostri au uitat probabil ca nu i-a obligat nimeni sa accepte functiile in executiv, iar daca le-au acceptat benevol, atunci sunt obligati sa suporte si greutatile si privatiunile pe care le presupun aceste portofolii. Nu mai sunt persoane private, ci publice, iar protejarea lor este de interes public, mai ales in conditiile in care, pe plan mondial, au crescut actiunile indreptate impotriva persoanelor care indeplinesc asemenea functii, in situatia in care amenintarile teroriste sunt din ce in ce mai puternice. Nu inteleg graba cu care s-a luat aceasta decizie. Probabil au uitat ca sunt parghii de control asupra acestei institutii!

 

SPP, conform Legii de organizare si functionare, este sub controlul Parlamentului, contol exercitat si prin cele doua Comisii de Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala. Atunci cand se considera necesar, din cadrul celor doua comisii, se poate numi o subcomisie care ancheteaza faptele semnalate in legatura cu activitatea cadrelor serviciului. Nu am auzit sa se fi numit o asemenea subcomisie care sa cerceteze cele sesizate vis-a-vis de directorul institutiei. Nu am niciun intetes sa-i iau apararea generalului Pahontu, dar mi se pare cusuta cu ata alba toata aceasta poveste.

 

Conducerea Parlamentului uita ca are la indemana posibilitatea de a amenda Legea de organizare si functionare a SPP, in sensul ca poate limita, ca durata, mandatul directorului si adjunctilor, si poate reglementa numirea acestora, cu avizul obligatoriu al prim-ministrului si al presedintilor celor doua camere. Sunt si alte formule care pot fi viabile, numai sa se doreasca acest lucru. Una dintre ele este numirea conducerii SPP de catre CSAT, la propunerea primului-ministru sau dupa o formula asemanatoare numirii directorului STS. Acest mod de numire implica automat acordul primului- ministru si ministrilor din CSAT, avand in vedere faptul ca hotararile se iau cu unanimitate de voturi. Directorul SPP poate fi numit si de Presedintele Romaniei, la propunerea sefului executivului. Exista posibilitatea introducerii in Legea de organizare si functionare a unei prevederi prin care directorul SPP este demis de drept daca Parlamentul aproba raportul comisiei parlamentare de ancheta si in raport se propune demiterea acestuia. In acest mod se intareste controlul organului reprezentativ suprem al poporului asupra Serviciului. Daca un ofiter dintr-o structura militara, fie el si seful institutiei, are un comportament contrar prevederilor legale, nu se destructureaza institutia, ci se iau masuri impotriva acestuia, precum si cele privitoare la evitarea, pe viitor, a unei asemenea situatii. Dar aici nu avem de a face cu o situatie generata de o actiune ce excede cadrului legal din partea SPP, ci de o diversiune prin care se abate atentia de la faradelegile celor din Statul paralel si de redirectionare a oprobiului public catre o alta institutie. Exista insa si o alta cauza. De la infiintarea acestei institutii s-a dat o lupta permanenta pentru a o subordona unui anumit minister care nu s-a impacat niciodata cu ideea ca a pierdut o parte foarte importanta din tabla de sah. Aceast demers continua si acum...”, a fost mesajul postat pe Facebook.