Spectaculoasă cotitură anti-UE în Cehia

Spectaculoasă cotitură anti-UE în Cehia

Alegerile parlamentare de la acest sfârșit de săptămână ar putea aduce la guvernare o mare coaliție eurosceptică, ceea ce ar însemna încă o lovitură pentru Bruxelles, în tentativa sa de a menține coeziunea UE, după Brexit și alegerile din Austria

Ultimele sondaje arată că mișcarea eurosceptică ANO și fondatorul ei, Andrej Babiš, vor câștiga detașat alegerile generale din Cehia de la acest sfârșit de săptămână, cu circa 25% din voturi.

Simpatia de care se bucură Andrej Babiš, fost ministru de Finanțe, este datorată discursului său anticorupție, dar mai ales euroscepticismului său: el a acuzat în mod repetat Bruxelles-ul pentru cotele de imigranți și pentru „amestecul UE” în politica internă a Cehiei, scrie Politico.

Un vot anti-UE va plasa Cehia alături de alte două țări puternic eurosceptice, Polonia și Ungaria (cu care este parteneră în Grupul de la Vișegrad), iar Uniunea Europeană va primi încă o lovitură în eforturile sale de a menține coeziunea blocului, după Brexit și după victoria forțelor eurosceptice în Austria. 

În prezent, social-democrații premierului Bohuslav Sobotka (CSSD) sunt partidul cel mai bine reprezentat în Parlament, cu 50 de locuri, urmați de ANO, cu 47 și de comuniști cu 33. Coaliția de guvernare este alcătuită din CSSD, ANO și creștindemocrați (de centru).

Însă CSSD a înregistrat în ultima perioadă pierderi serioase în fața mișcării populariste ANO a lui Andrej Babiš. Ultimul sondaj cotează CSSD la 12,5%, față de 20,46%, la ultimele alegeri parlamentare, din 2013.

Sobotka, pro-european convins și autorul unui apel recent pentru trecerea cât mai rapidă a țării la moneda euro, a demisionat în iunie de la președinția partidului.. Cu excepția formațiunii TOP 09 (centru-dreapta), aflată undeva la coada sondajelor, cu 6%, restul de partide fie susțin că țara nu este pregătită pentru adoptarea euro, fie sunt de-a dreptul eurosceptice.

Babiš respinge intrarea în Zona Euro și a repetat în numeroase rânduri că nu este deranjat de ideea unei Europe cu mai multe viteze, în care unii membri să accelereze procesul de integrare prin cedarea de suveranitate, iar ceilalți să rămână în afara acestui nucleu.

Alegătorii cehi sunt foarte reticenți atât față de moneda euro, cât și de proiectul UE însuși. Potrivit unei cercetări sociologice din 2017, doar 18% sunt „puternic de acord” că țara trebuie să fie membră a Uniunii, iar 38%, „relativ de acord”, ceea ce înseamnă cel mai mic sprijin pentru apartenența la UE din întregul Grup de la Vișegrad, cunoscut oricum pentru eurosceptisicmul său. De asemenea, doar 21% din cehi sunt în favoarea adoptării monedei unice euro.

Social-democrații întorc armele

În fruntea CSSD, locul lui Sobotka a fost luat de ministrul de Interne, Milan Chovanec, care a atacat Bruxelles-ul pe tema cotelor de imigranți, iar observatorii apreciază că el încearcă reorientarea partidului pentru a obține capital din sentimentele anti-UE. Pe de altă parte, ministrul de Externe, Lubomir Zaoralek, un pro-european, este candidatul CSSD pentru funcția de prim-ministru. Dacă socialdemocrații vor înregistra un eșec electoral (previzibil), este probabil că Zaoralek va fi scos țap ispășitor, iar Chovanec ar putea intra într-o alianță guvernamentală cu ANO, împingând CSSD spre dreapta. Crearea unei puternice alianțe anti-UE este foarte probabilă: la aceasta ar participa și formațiunea creată de întreprinzătorul japonez Tomio Okamura (Partidul Democrației Directe și al Libertății), cotată cu 9,5%.

Ne puteți urmări și pe Google News