Somnul autorităţilor din Republica Moldova naște „fantome”. O femeie a descoperit că este moartă de 70 de ani!

Somnul autorităţilor din Republica Moldova naște „fantome”. O femeie a descoperit că este moartă de 70 de ani!

O bătrână de 74 de ani din raionul Căușeni a descoperit că este… decedată în acte de când avea patru ani, mai precis de mai bine de 70 de ani! Ea încearcă să-și facă buletin de identitate de aproape un an pentru că fără noul document nu-și va putea primi pensia, singurul ei mijloc de subzistență și tot nu reușește.

Elena Didenco, are 74 de ani și este locuitoare a satului Săiț, raionul Căușeni din Republica Moldova. Chiar dacă este în viață, are poliță de asigurarea obligatorie și, până nu demult, primea pensia, femeia a rămas uimită că este considerată decedată din anul 1940.

Descoperirea a fost făcută de către fiica femeii acum un an. Aceasta a mers la Oficiul Stării Civile din Căușeni pentru a solicita un duplicat în limba română al certificatului de naştere, iar când a fost eliberat documentul, a rămas şocată. În arhiva Serviciului de Stare Civilă, femeia figura ca decedată din anul 1940. „Mama a fost anunțată că nu va mai primi pensia dacă nu-și va schimba actul de identitate. Pentru aceasta era nevoie să-și facă duplicatul certificatului de naștere în limba română. „După o lună, când am mers la Oficiul Stării Civile pe a-l lua, am rămas șocată. În loc de certificat de naștere am primit un certificat de deces al mamei”, povestește Olga Lăpușneanu, fiica bătrânei.

Târâtă prin tribunal pentru că nu există vinovat

De mai bine de un an, bătrâna este purtată pe drumuri. Familia a apelat la serviciile unui avocat şi la instanţa de judecată. Nimeni nu poate să spună cine se face vinovat de această situație. Fiecare instituție îi trimite la alta și tot așa. Elena Didenco cunoaște o posibilă cauză care a stat la baza acestei confuzii. „Până a mă naște, mama a mai avut o fiică, pe care o chema, la fel, Elena. Aceasta a decedat în anul 1940 și de aceasta cred că ei mă confundă cu sora mea și mă consideră moartă. Ei m-au înregistrat drept sora mea”, explică doamna Elena.

Dosar respins în instanță

Pe cât de simplă ar părea situația aceasta, ea nu poate fi rezolvată de mai bine d-un an. Avocatul pensionarei, Tudor Butescu, spune că „de când femeia a început să-și facă actele în limba română, numai probleme are. Primul certificat de naștere a venit cu numele tatălui înscris greșit. A doua oară, și mai rău. În certificat era scris că este decedată. Noi ne-am adresat în judecată, dar dosarul a fost respins. Chiar este o problemă. Femeia nu are nici o vină. Dar cine să răspundă? De vină se fac cei care au înregistrat-o decedată, dar cred nu mai sunt în viață”.

Am încercat să verificăm, în primul rând am sunat la Oficiul de Stare Civilă din Căușeni, unde ni s-a spus că nu este de competența lor și că trebuie să sunăm acolo unde se eliberează actele, la Oficiul Stării Civile din Chișinău. Aici ni s-a spus că „situația este în proces de examinare și soluționare”. „În prezent suntem la etapa elaborarii unui ordin prin care se va rezolva această problemă. Doamna Didenco Elena cunoaște din ce motiv s-a creat o asemenea confuzie – existența certificatului de naștere pe numele surorii sale mai mici (cu același nume și prenume), decedată la scurt timp după naștere. Acum, Serviciul Stare Civilă va interveni pentru eliberarea altui certificat de naștere, cu date personale ce corespund realității”, ne-a explicat Igor Otgon, șef al Direcției asistență juridică de la Serviciul Stării Civile.