Editura Evenimentul si Capital

Parlamentul a adoptat Declaraţia prin care se solicită demisia lui Băsescu. Tăriceanu: Știm cu toții că această declarație este o acțiune politică fără implicații juridice. Știm că nu o să-și prezinte demisia | UPDATE

14-06/tariceanuparlament-465x390
Autor: | | 313 Comentarii | 4660 Vizualizari

Parlamentarii au adoptat, astăzi, o declarație politică prin care îi cer demisia preşedintelui Traian Băsescu, urmare a scandalului în care e implicat fratele său. Au fost 344 voturi ”pentru”, niciun vot ”împotrivă” şi 17 abţineri (UDMR). Parlamentarii PDL şi PMP au absentat. Votul a fost deschis, prin ridicare de mână.

Ședința a durat mai puțin de jumătate de oră și, deși au avut la dispoziție cinci minute de fiecare grup parlamentar, nu au luat cuvântul decât inițiatorul acestui demers, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, deputatul PNL Ludovic Orban și președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea. 

UPDATE 13.00. Parlamentul anunţă că a trimis membrilor Consiliului European declaraţia adoptată miercuri de plenul reunit prin care se cere demisia preşedintelui. ”Declaraţia adoptată a fost transmisă membrilor Consiliului European, şefi de stat şi de Guvern ai statelor membre ale Uniunii Europene, prin intermediul misiunilor diplomatice ale României în statele respective”, se arată într-un comunicat al Camerei Deputaţilor.

UPDATE. 12.00. Premierul Victor Ponta le-a mulţumit liberalilor pentru că au votat miercuri Declaraţia politică prin care se cerea demisia preşedintelui Traian Băsescu şi că nu au mai ascultat de "ordinele" venite de la Cotroceni prin liderul PDL, Vasile Blaga. După votul din plen, PSD și PP-DD au încheiat un acord politic. "Azi, la votul din Parlament (...) parlamentari PP-DD au confirmat un lucru pe care au putut să-l vadă toţi românii, cine este împotriva regimului Traian Băsescu. Toţi parlamentarii PP-DD au votat pentru Declaraţia politică", a spus Ponta.

Referitor la faptul că UDMR s-a abţinut de la votul asupra declaraţiei Parlamentului prin care se solicită demisia preşedintelui Traian Băsescu, Victor Ponta a spus că ”nu a existat o obligaţie în coaliţie” şi că fiecare parlamentar ”a votat aşa cum crede”.  

UPDATE 10.55: 344 de parlamentari au votat "pentru" adoptarea declarației și s-au înregistrat 17 "abțineri" și niciun vot împotrivă. Parlamentarii UDMR au fost cei care s-au abținut. Votul a fost deschis, prin ridicare de mână.

UPDATE 10.50: Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea: Indiferent ce vom face azi, eu cred că președintele nu își va da demisia. De aceea am și scos sintagma "de onoare".

 

UPDATE 10.45. Deputatul PNL Ludovic Orban:"În timp ce voi, de fapt, vă doriţi să scăpaţi de Traian Băsescu ca să vă vedeţi în continuare de furăciunile pe care le-aţi făcut de atâta timp, în timp ce voi vreţi să scăpaţi de el ca să câştigaţi electorat, pentru a vă scăpa corupţii care sunt în anchete astăzi, noi ne dorim să scăpăm de Traian Băsescu pentru că nu mai are capacitatea de a lupta împotriva corupţiei, nu mai are capacitatea de a asigura independenta justiţiei, pentru a-i pedepsi pe cei vinovaţi de corupţie".

UPDATE 10.40: Inițiatorul demersului, Călin Popescu Tăriceanu: "Știm cu toții că această declarație este o acțiune politică fără implicații juridice, știm că nu o să-și prezinte demisia".

UPDATE 10.25. A început ședința în plenul Parlamentului. Premierul Victor Ponta se află în băncile parlamentarilor PSD. UDMR se află în sală. Parlamentarii PDL nu sunt prezenți. Declarația este citită de senatorul PSD Gabriela Vrânceanu Firea. La şedinţă şi-au înregistrat prezenţa 338 de deputaţi şi senatori.

Înainte de ședință, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat că parlamentarii Uniunii vor vota ”după conştiinţă” în privinţa declaraţiei care cere demisia preşedintelui Traian Băsescu, el subliniind că în acest moment nu există elemente pentru a stabili o vinovăţie a lui Traian Băsescu.

”În acest moment nu avem elemente pentru a stabili o vinovăţie a lui Traian Băsescu. Dacă ne gândim doar politic, toată lumea este de acord şi trebuie să se vadă care este acum rolul preşedintelui Traian Băsescu într-un astfel de scandal şi, din acest punct de vedere, cu sau fără declaraţia Parlamentului,  fiecare om are capacitatea de a spune ce crede despre Traian Băsescu şi nu trebuie să facem din acest subiect acum, cu patru luni înainte de terminarea mandatului său, o luptă politică”, a declarat Kelemen Hunor, citat de Mediafax.

De la PDL 16 parlamentari au votat pentru adoptarea declarației, doi au fost împotrivă și un parlamentar s-a abținut.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate