EVZ 25 ani

Scrisoare deschisă pentru depolitizarea sistemului de învățământ

Mircea Seleușan-Bătrânu, dascăl de limba franceză din 1975, în județul Bistrița-Năsăud,reprezentant al Grupului de inițiativă - DASCĂLII XXI –ROMÂNIA, a adresat astăzi o scrisoare deschisă președintelui României, Klaus Iohannis, prin care îi cere acestuia să elimine de tot influența politicului asupra învățământului preuniversitar.

Semnatarul scrisorii deschise adresate președintelui României lansează acuzații cu privire la organizarea concursurilor de inspector școlar. “Pentru a avea certitudinea „lucrului bine făcut” în învățământ trebuie să punem urgent în practică principiul - „OMUL POTRIVIT LA LOCUL POTRIVIT”!  De aceea, vă rugăm, Domnule Președinte, să-l determinați pe Domnul Prim-Ministru, în prima discuție cu dânsul, să ceară domnului ministru al educației, Sorin Mihai Cîmpeanu să renunțe de urgență  la Ordinul Nr.3169/2015! Este vorba de modificarea Metodologiei de organizare şi desfăşurare a concursului pentru ocuparea funcţiilor de inspector şcolar general, inspector şcolar general adjunct din inspectoratele şcolare şi de director al casei corpului didactic, aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 5.557/2011, act normativ revăzut și „cosmetizat” pentru ca minunatul „concurs” să fie câștigat „de cine trebuie”(sic!) Adică, în traducere liberă, „la vremuri noi, tot noi”!”, se arată în scrisoarea deschisă.

Grabă suspectă

Semnatarul scrisorii acuză ca suspectă graba cu care a fost dat ordinul care a și fost publicat în Monitorul Oficial. “Aceasta înseamnă că „politicul” nu acceptă certitudini și nici specialiști cinstiți și adevărați ca manageri de instituții pe 4 sau 5 ani! Știm cu toții ce s-a întâmplat cu vestiții „șefi de deconcentrate” , ba la birou, ba acasă, cu procese câștigate în instanțe și cu situația hilară de a avea doi sau mai mulți șefi concomitent! Evident, cu asemenea oameni ne vom putea lua adio de la orice tentativă de reformă în învățământ!”

Ministrul, să fie dascăl din învățământul preuniversitar

Profesorul din Bistrița Năsăud, mai scrie că “ministrul educației naționale trebuie să fie un dascăl cinstit, bun profesionist, bun manager – din Învățământul Preuniversitar!, pentru că domeniul este majoritar și hotărâtor; un om de ispravă care a condus destinele unui colegiu național de prestigiu din România, cu foarte bune rezultate! Chiar dacă acesta e membru de partid, trebuie să corespundă acestor cerințe! Sigur se poate”.

Restul, aleși de colegi, prin vot direct și secret

“Toți ceilalți, de la acest nivel în jos, trebuie ALEȘI de către colegii din colectivul din care fac parte, prin VOT DIRECT și SECRET!  Astfel, directorii, directorii  adjuncți, inspectorii școlari, inspectorii școlari generali și adjuncții lor, directorii CCD vor fi ALEȘI!, nu IMPUȘI sau scoși din jobenul unui CONCURS...cel puțin îndoielnic!  Experiența pozitivă a anilor ’90 ne arată că, în procent de peste 90%, noii șefi  A L E Ș I  corespund cu adevărat funcției pe care o ocupă”, mai notează dascălul de limba franceză.

Puteți citi scrisoarea, integral, AICI.

Alte articole din categoria: Educaţie

evz.ro
infoactual.ro

evz.ro