Editura Evenimentul si Capital

Scriitorul și jurnalistul Matei Vișniec, în exclusivitate pentru EVZ: Je suis Charlie...

Matei Vișniec
Autor: | | 5 Comentarii | 1539 Vizualizari


Vezi galeria foto:

"Sunt Charlie”. Acesta a fost răspunsul a zeci de mii de francezi care, miercuri după-amiază, au ieşit în stradă la Paris şi în alte numeroase oraşe ale Franţei pentru a răspunde unui act de barbarie fără precedent în ultimii 40 de ani pe teritoriul Hexagonului. „Toţi suntem Charlie”, „Toţi suntem Charlie Hebdo”, „Nu ne este frică”.

Aceste cuvinte scrise de mînă sau imprimate pe simple foi de hîrtie au fost arborate de zeci de mii de oameni, pentru a spune de fapt că îşi vor apăra libertatea de expresie ca pe cea mai preţioasă valoare a democraţiei şi a Republicii Franceze.


Atacul terorist de la Charlie Hebdo. Frații asasini țin în șah 88.000 de polițiști


Personal, de cînd trăiesc în Franţa, de 27 de ani, nu am văzut niciodată atîţia prezentatori de televiziune cărora să le tremure vocea în momentul în care vorbeau despre drama petrecută pe 7 ianuarie. Tuturor celor care soseau pe platourile de televiziune pentru a da declaraţii, scriitori, editorialişti, oameni politici, martori oculari, le-a tremurat vocea ieri, iar unii aveau ochii înlăcrimaţi. Dar toţi s-au exprimat cu aceeaşi fermitate în favoarea apărării acestui drept fundamental numit libertatea de expresie. Editorialistul Franz Olivier Giesbert a găsit poate formula cea mai sintetică pentru a explica sensul celor întîmplate. „A fost atacat, de fapt, sufletul Franţei” a spus el. Pentru că spiritul Franţei, şi sufletul ei, sunt hrănite tocmai din libertate, din curaj critic şi din ireverenţă politică.

Franţa a trăit de fapt un şoc de tip 11 septembrie, şi probabil că multe lucruri vor evolua în mod diferit după această fatidică zi de 7 ianuarie 2015. Acest seism va trezi, poate, din angelism şi o parte a clasei politice şi chiar a intelectualilor francezi tentaţi să minimalizeze pericolul islamismului radical în Europa. Coincidenţa face că tot pe 7 ianuarie a ieşit în librării noul roman al scriitorului Michel Houellebecq, în care acesta îşi imaginează că în 2022 un musulman „moderat” ajunge preşedinte la Palatul Elysée. Uneori scriitorii, prin intermediul ficţiunii şi al fabulelor literare reuşesc să surprindă mai bine vibraţiile negative ale istoriei decît oamenii politici înfeudaţi gîndirii politice corecte.


Je suis Charlie! Adoptați Legea de luptă împotriva teroriștilor!


Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate