Scandalul continuă! Părinții au 16 zile să depună cererile pentru ora de religie
- Violeta Fotache
- 17 februarie 2015, 00:00
Ministerul Educației a solicitat inspectoratelor școlare să informeze părinții că, pentru participarea copiilor la ora de religie, trebuie să depună o cerere, până în data de 6 martie.
Biserica vrea termen mai lung, iar inspectoratele spun că nu se poate aplica Decizia Curții Constituționale a României (CCR) în cursul acestui an școlar.
Scandalul legat de ora de religie din școli continuă. Anunțul făcut de subsecretarul de stat în Ministerul Educației, Liliana Preoteasa, ieri, la Palatul Parlamentului - unde era prezentă pentru dezbaterea Comisiei de învățământ despre ora de religie - a generat reacții și din partea Patriarhiei, dar și din partea inspectoratelor școlare.
Termen limită
„Noi am solicitat inspectoratelor școlare, printr-o adresă, să informeze părinții că, pentru a participa la ora de religie, trebuie să depună o cerere, așa cum spune decizia CCR. (...) Cererile se vor depune până pe 6 martie, noi vrem să facem cât de repede, ca să clarificăm această situație. Pe de altă parte, am dori totuși să lăsăm un timp părinților, pentru că unii pot fi plecați din localitate. Există un formular pe care noi l-am transmis, în care spun foarte simplu: doresc ca fiul, fiica mea, cu numele respectiv, să participe la orele de religie, și anume la cultul pe care și-l alege părintele/elevul. E o opțiune a părintelui”, a spus Liliana Preoteasa. Oficialul Ministerului Educației a fost întrebat dacă pentru anul viitor cererile se vor depune la sfârșitul acestui anului școlar, răspunsul dat de Liliana Preoteasa fiind acela că „ministerul așteaptă decizia Parlamentului”.
Biserica cere mai mult timp
Reprezentantul Patriarhiei Române, preotul Ionuț Corduneanu, a contrat: „Patriarhia Română cere ca înscrierea să se facă pe toată perioada școlarizării într-o unitate de învățământ (...) Mi se pare anormal faptul că se solicită bisericii, părinților, așa neorganizat, să se ducă să depună cereri, pentru că solicită o anumită persoană sau o anumită organizație. Ministerul este cel care trebuie să creeze cadrul legal, pentru că ora de religie este obligatorie pentru stat, așa cum a spus CCR și este opțională pentru părinte și ea face parte din oferta educațională a școlilor”.
La inspectorate, totul e bătut în cuie
La Inspectoratul Școlar al Municipiului București nu a ajuns încă adresa la care s-a referit Liliana Preoteasa. „Nu a ajuns o asemenea adresă la noi la Inspectorat, aș fi fost informat. Termenul limită de depunere a cererilor, 6 martie, despre care spuneți nu poate fi pentru acest an școlar, pentru că avem și noi un plan de învățământ, nu poți face asemenea schimbări în cursul anului școlar, gândiți-vă cum ar arăta cataloagele fără media încheiată la religie, ce faci cu miile de profesori de religie? Nu, pentru acest an școlar, lucrurile sunt bătute în cuie!”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al ISMB, Marian Banu.
Reacție contra icoanelor de pe pereți
Deputatul Remus Cernea a fost deranjat de faptul că în sala Comisiei de învățământ din Camera Deputaților sunt amplasate simboluri religioase. „Sunt contrariat că la această Comisie de învățământ (...) sunt amplasate două icoane ortodoxe, ceea ce din punctul meu de vedere alterează neutralitatea acestei instituții. Fie ar trebui amplasate simboluri religioase ale tuturor cultelor din România, de asemenea, ar trebui amplasat și câte un poster cu câte un ateu de marcă, precum Christopher Hitchens sau Friedrich Nietzsche”, a afirmat deputatul Cernea.