SCANDAL istoric la Muzeul Național de ISTORIE

SCANDAL istoric la Muzeul Național de ISTORIE

Directorul Muzeului Național de Istorie, Ernest Oberländer– Târnoveanu, a fost suspendat din Registrul Arheologilor din România pe o perioadă de doi ani.

În urma sesizărilor și memoriilor depuse de specialiștii de la Muzeul Național de Istorie a României și petiției semnate de peste 300 de persoane, Comisia Națională de Arheologie, în ședința din data de 24.11.2017 a decis: "În urma votului exprimat, CNA decide  suspendarea a d-lui Ernest Oberländer– Târnoveanu din Registrul Arheologilor din România pe perioada maximă prevăzută legal, 2 ani.  CNA solicită trimiterea Corpului de control al MCIN care să clarifice modul în care au fost realizate achiziţiile de bunuri de patrimoniu arheologic rezultate în urma detecţiei de metale. CNA a redactat o declaraţie, transmisă DPC."

 

Managerul Muzeului de Istorie Ernest Oberlander-Târnoveanu a fost reclamat după ce a declarat că cei care caută comori cu detectorul de metale trebuie recompensaţi pentru că altfel, „patrimoniul naţional fuge peste graniţă”, lucru cu care un grup de 26 de specialişti ai MNIR a fost în total dezacord.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Într-o scrisoare adresată ministrului Culturii, aceştia au considerat că o astfel de concepţie, promovată de manager în spaţiul public, a dus la „un adevărat dezastru arheologic la nivel naţional şi în MNIR”, un număr considerabil de piese fiind „cumpărate printr-o procedură care a eludat legea şi instituţiile abilitate pentru protecţia patrimoniului arheologic”.

Mai mult, Sindicatul Lucrătorilor din MNIR a solicitat scuze publice pentru declaraţiile  lansate în spaţiul public de Ernest Oberländer-Târnoveanu şi a cerut intervenţia de urgenţă a Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale pentru normalizarea situaţiei din Muzeul de Istorie.

"Un întreg department de specialitate, reprezentând 50% din corpul de specialişti ai MNIR (muzeografi şi cercetători), a fost defăimat, uman şi profesional, cu aserţiuni mincinoase, tendenţioase şi calomnioase, pentru motivul că a semnalat, argumentat şi demonstrat, cu înscrisuri, lipsa de transparenţă şi încălcarea standardelor de bună practică în achiziţionarea pieselor de patrimoniu arheologic", se arăta în comunicatul transmis de Sindicatul Lucrătorilor din Muzeul Naţional de Istorie a României. 

Muzeografii reaminteau declaraţiile directorului Muzeului care făceau referire la o scrisoare deschisă a specialiştilor către ministrul Culturii: "printre semnatarii scrisorii se găsesc şi specialişti care nu sunt arheologi, însuşindu-şi "calităţi pe care nu le au, iar alţii sunt arheologi care, de ani de zile, consumă resurse şi nu găsesc, ca din întâmplare, nimic". "Eu mă ocup de aceste lucruri de 10 ani. Niciunul din cei care au semnat acolo nu a recuperat nici măcar o potcoavă de cal mort, ca să zic aşa. Dar, în schimb, au folosit bani din buget pentru săpături care n-au dus la nimic. Şi asta e foarte important. Cine mă convinge pe mine că face săpături de amorul artei şi mai trage şi concluzii istorice fără să găsească nimic este, fără îndoială, o persoană care este necinstită profund". 

De asemnea, sindicaliștii sau sesizat și încălcarea prevederilor Codului Deontologic al Arheologilor din România de către directorul Muzeului Național de Istorie, de unde a venit și suspendarea.

-