Editura Evenimentul si Capital

EUROPARLAMENTARE 2014. Șase surprize ale alegerilor de duminică

14-05/04-alegeri-rzv-1340-465x390
Autor: | | 7 Comentarii | 1583 Vizualizari

Ștampilarea dublă atât pentru PSD, cât și pentru Diaconu e consecința voturilor nule, iar PNL și PDL nu mai au un electorat aparte. Acestea sunt două dintre concluziile sociologilor.

Votul dat, duminică, la europarlamentare, a avut aspecte surpinzătoare, de la numărul mare de voturi anulate până la rezultatele obținute de partide și candidați. Sociologii au încercat să găsească, la rece, explicații pentru modul în care românii au votat pe 25 mai.

1. Voturi anulate: aproape 6%. Sociologul Marius Pieleanu (de la institutul de sondare Avangarde) a declarat pentru EVZ că o explicație poate fi ștampilarea dublă a buletinului de vot, atât pe Mircea Diaconu, cât și pe PSD, fiind evident vorba despre o confuzie a electoratului PSD.

2. Diaconu, un independent de succes. În ceea ce privește votul mare pentru Mircea Diaconu, sociologul crede că este vorba de un vot antisistem. „Persoanele din mediul urban, active, între 25 și 55 de ani, au reprezentat un bazin electoral semnificativ pentru Diaconu. Sigur că la acest vot de tip sancțiune a contribuit și atitudinea extrem de favorabilă a PSD în campanie față de Diaconu, lucru ce a determinat un transfer de voturi dinspre PSD spre Diaconu”, a spus Pieleanu. De aceeași părere este și sociologul Barbu Mateescu. „Aproximativ 800 de mii de oameni care locuiau în orașe din Moldova, Muntenia sau în București au venit la vot la aceste europarlamentare deși... nu veniseră la vot la europarlamentarele anterioare. Principalii beneficiari au fost candidații independenți și partidele marginale, vedeta zilei fiind Mircea Diaconu”, a scris acesta pe blogul său, Sociollogica.

3. PSD, 41% în exit-poll-uri, 37% în realitate. „Opinia mea este că diferența între cifrele de exit-poll ale PSD și numărătoarea finală a voturilor a fost determinată de numărul de buletine de vot anulate, provenite cu precădere din rândul votanților PSD”, a declarat Pieleanu pentru EVZ, subliniind din nou confuzia PSDDiaconu pe care unii alegători au făcut-o. PSD are locul unu, dar ținta din sondaje de 40% n-a fost atinsă, scrie Mateescu. „Povestea a căpătat aspecte tragicomice datorită faptului că unii din votanții lui Diaconu, probabil votanți pro- USL/anti-Băsescu din 2012, au spus la exit-poll sau la sondajele telefonice din ziua alegerilor că au votat PSD, ceea ce i-a împins în mod artificial pe social-democrați la 41%”.

4. Extremiștii români nu au ajuns în PE, contrar trendului european. „Publicul nu mai valorizează pozitiv partidele sau liderii politici cu opțiuni extremiste”, a explicat Pieleanu pentru EVZ. „De altfel, România este țara membră UE care are cea mai multă încredere în instituțiile UE. Acest lucru poate fi o explicație”.

5. Victoria PSD în Transilvania, poate cel mai descumpănitor aspect pentru votanții Dreptei. Marius Pieleanu o explică prin „divizarea electoratului de dreapta, precum și o organizare mai bună a structurilor organizatorice locale ale PSD din Transilvania”. Barbu Mateescu atrage atenția că „scorul USD a crescut în Transilvania (de la 20% la 29%) în rândul oamenilor cu studii superioare (de la 24% la 30%) și în rândul tinerilor (de la 23% la 34%)”.

6. Mutații în rândul electoratelor. Aici, opi niile sociologilor diferă. Marius Pieleanu consideră că, în general, s-au păstrat caracteristicile socio-demografice ale electoratului fiecărui partid.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate