Rușii de la Lukoil, acuzați de o evaziune record în România

Rușii de la Lukoil, acuzați de o evaziune record în România

Firmele din grupul Lukoil sunt acuzate de o pagubă de 230 milioane de euro. Nu sunt excluse reținerile. Un procuror din Ploiești a devenit spaima evazioniștilor din Prahova.

Cinci fime care fac parte din Lukoil România au fost percheziționate de procurorii Parchetului de la Curtea de Apel Ploiești. Verificările care au durat mai bine de zece ore au avut loc în 23 de locații de unde au fost ridicați saci de documente și mai multe calculatoare.

Fraude imense

Suspiciunea anchetatorilor este că directorii rafinăriei sunt implicați într-o vastă operațiune de spălare de bani și evaziune fiscală. Prejudiciul adus bugetului de stat este uriaș: 230 milioane de euro. El a rezultat din evaziune fiscală în valoare de 112 milioane de euro și 118 milioane de euro din spălare de bani. La încheierea ediției, directorul general al rafinăriei Petrotel Lukoil, Andrey Bogdanov, era audiat de procurorii din Ploiești. Alte persoane erau așteptate la sediul Parchetului pentru a fi audiate. Surse judiciare ne-au declarat că nu este exclus ca, după interogarea suspecților, să fie emise mandate de reținere. Toate cele cinci firme au sediul la aceeași adresă, strada Mihai Bravu nr. 235, Ploiești (Prahova) care este și sediul rafinăriei.

Petrotel Lukoil, Lukoil Energy & Gas Romania, S.C. Lukoil Lubricants East Europe, Agenția Lukom A Romania și TP Log Services, firmele percheziționate, sunt subordonate Lukoil Rusia.

Spaima evazioniștilor

Ancheta Lukoil este condusă de Mircea Negulescu, procuror care s-a făcut remarcat prin instrumentarea mai multor dosare complexe: Marcel Păvăleanu – Răzvan Alexe sau Tehnologica Radion- Theodor Barna.

Gigant petrolier în slujba Rusiei

Lukoil este una dintre marile companii internaționale de petrol și gaze, reprezentând 2,2% din producția mondială de petrol. Compania desfășoară proiecte de explorare și producție în domeniul petrolului și gazelor în 12 țări.

În șase dintre acestea, firma rusească are rafinării. În acest moment, Lukoil procesează 16,6% din producția de țiței a Rusiei. În România, compania comercializează carburanți printr-o rețea de 301 de benzinării. În 15 ani, firma a investit 400 milioane dolari și are 3100 de angajați. După izbucnirea scandalului, compania nu a avut nicio reacție.