Un adolescent român din Franța, acuzat de furt, a fost răpit din tabăra de romi în care trăia, bătut cu violență de o duzină de mascați, până a intrat în comă. Oficialii au condamnat incidentul și au cerut găsirea și judecarea vinovaților.
Băiatul, în vârstă de 16 ani, pe care-l cheamă Darius, potrivit presei franceze, trăia într- o tabără de rulote în Pierrefitte- sur-Seine, aproape de Paris. La câteva ore după ce ar fi furat, se pare, dintr-o locuință, au apărut o duzină de mascați, care l-au luat, l-au închis într-o pivniță și l-au bătut până aproape l-au omorât. Mama băiatului a alertat poliția, iar acesta a fost găsit abandonat într-un cărucior de la supermarket. Primarul orașului a spus că băiatul fusese interogat de polițiști de mai multe ori în această lună, din cauza legăturilor sale cu o serie de jafuri din locuințe. Un român a declarat că, în acea seară, cei circa 200 de romi din tabără au fugit „pe jos, cu mașina sau cu tramvaiul”, luând cu ei doar ce puteau căra.
Atacurile de acest gen sunt, într-o anumită măsură, şi rezultatul atitudinilor xenofobe şi, adesea, rasiste, din ce în ce mai prezente în discursurile unor politicieni europeni.
Președintele francez Francois Hollande a condamnat tentativa de linșaj căreia i-a căzut victimă adolescentul rom, aflat în stare gravă la spital. Hollande a spus că atacul este „de neconceput și nejustificabil” și a cerut autorităților să facă tot posibilul pentru a-i prinde pe vinovați. Şi premierul Manuel Valls a condamnat agresiunea și a cerut ca responsabilii să fie deferiți justiției, iar ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve, a declarat că poliția judiciară s-a mobilizat în acest caz.
Discriminări britanice
Autorităţile de la Londra au schimbat sistemul de protecție socială, odată cu eliminarea restricţiilor pentru lucrătorii români, la 1 ianuarie 2014. Politicienii populiști și o parte a presei britanice au avertizat în legătură cu „un val de imigranți români și bulgari”, care urma să sosească în țară, iar guvernul de la Londra a fost foarte criticat pentru aceste măsuri.
Fără cerșetori în Norvegia
Oficialii de la Oslo au decis să interzică cerșetoria în locurile publice, o măsură ce-i va afecta în special pe romii proveniți din România. Autoritățile locale pot lua această decizie începând din această vară, iar pe plan național ea va intra în vigoare din 2015. Ministrul Justiției, Anders Anundsen, a invocat legătura dintre cerșetorie și delincvență, în special privind furturi din buzunare. Cerșetorii pot fi amendați sau pot primi o pedeapsă de până la trei luni de închisoare.