Editura Evenimentul si Capital

România țara din care doctorii fug mâncând pamantu'. Aventura medicului român care a cucerit Londra

Spitalul St Thomas, cel mai mare spital din Londra
Autor: | | 6 Comentarii | 1935 Vizualizari

Gorjeanca face parte, fără discuție, din elita românilor care s-au stabilit peste hotare. Este un om de succes, un model, pentru că a demonstrat că prin muncă dedicată, perseverență, tenacitate, poți deveni primul într-un domeniu atât de specializat, cum este medicina de urgență. Oriunde în lumea asta, chiar și acolo unde concurența este pe viață și pe moarte! Adică, la Londra! De curând, medicul român a fost declarat angajatul lunii la „St Thomas”, cel mai mare spital din capitala Marii Britanii

După ce veți afla povestea medicului, cu siguranță veți încerca să fiți cât mai corecți și dedicați în orice domeniu de activitate, să vă depășiți, pentru că se poate! Chiar dacă, din nefericire, în țara ei, românca nu a reușit să se dezvolte pe plan profesional din cauza limitelor din societatea noastră, frânelor puse de mult hulitul sistem medical neaoș, învechit și corupt, dar, mai ales, prost plătit!„În România mă băteam cu morile de vânt”

Roxana Hotoboc s-a născut în Târgu Jiu şi a absolvit Facultatea de Medicină din Timişoara, după care a fost, timp de şapte ani, medic generalist la Dispensarul din comuna Urdari.

„Am finalizat specialitatea de urgenţă şi am început să lucrez din anul 1995 la Serviciul de Ambulanţă Gorj. În anul 2007, am luat decizia de emigra în Anglia, iar principalul motiv a fost acela de a oferi copiilor mei oportunitatea să-şi schimbe viitorul”, mărturisește doctorul, după care continuă: „Toată viaţa am fost o luptătoare şi în România mă tot băteam cu morile de vânt. Am fost educată să fiu corectă şi mereu am avut necazuri din acest motiv. Am realizat care este situaţia în societatea românească şi că aici e foarte greu să te ridici pe propriile tale picioare, să fii apreciat pentru ceea ce eşti tu ca persoană şi din punct de vedere profesional. Era extrem de greu să îţi faci o carieră pe cont propriu. Copiii mei meritau şansa să trăiască într-o societate diferită, unde să poată deveni oameni, din toate punctele de vedere, pe meritul lor”.


FOTO; Roxana Hotoboc„Nu puteam să plătesc școala fetei!”

Culmea este că, acum zece ani, când a luat această decizie crucială, Roxana Hotoboc nici habar nu avea cât este salariul unui medic în Marea Britanie. „Când am plecat din ţară, singurul meu gând a fost cu ce îi voi plăti şcoala fetei, care începuse facultatea. Cu banii de medic la Serviciul de Ambulanţă nu aş fi putut să fac față. Apoi, trebuia să îmi iau şi băiatul la Londra, așa că intenția mea a fost să lucrez acolo orice, orice mai bine decât în ţară”, spune medicul lunii la Londra. Acum, fiica sa este avocată şi face parte din conducerea unei firme de avocatură, iar băiatul este angajat la o firmă de training, specialist în managementul afacerilor.

„A fost un șoc pentru mine!”

Medicul gorjean a reuşit să se adapteze la sistemul medical din Anglia, deşi nu mai era la prima tinerețe. „A fost o diferenţă şocantă pentru mine. M-am ajutat de experienţa căpătată, pentru că am plecat la o vârstă destul de înaintată. A fost greu pentru că nu eram pregătită şi nu ştiam prea multe amănunte despre sistemul de sănătate şi cunoşteam doar limba la nivel «basic». Limbajul profesional l-am prins destul de repede şi nu am avut dificultăţi. Am deprins protocoalele şi a trebuit să învăţ multe lucruri, să lucrez în sistem informatizat. În primele luni, a trebuit să studiez. Aveam într- o mână cartea medicală de urgenţă în engleză şi în cealaltă pe cea românească. Cea mai mare diferenţă între sistemele de sănătate din România şi Anglia este că aici nu se face rabat de la calitate şi se fac investiţii pentru calitatea medicală. Se investeşte foarte mult în materiale, partea tehnică şi resursele umane“, spune medicul gorjean, care are acum 57 de ani.

Din sistemul public de sănătate, în cel privat

Inițial, Roxana Hotoboc a lucrat în cadrul sistemului public de sănătate din Anglia, dar, ulterior, şi-a dat seama că este mult mai avantajos să lucreze pe cont propriu: „Sunt medic privat pentru că am propria mea companie şi închei contract cu spitalul din sistemul public. Se fac verificări periodice de către Colegiul Medicilor şi în fiecare an, avem obligaţia să urmăm cursuri şi să acumulăm un punctaj. Este puţin similar cu ceea ce este în ţară. Suntem evaluaţi în fiecare an, iar, la fiecare cinci ani, ni se actualizează dreptul la practică medicală“.

Roxana Hotoboc spune că nu s-a simţit vreodată marginalizată pentru că vine din România și asta pentru că în Anglia contează cel mai mult educaţia: „Diferenţa dintre oameni nu o face altceva decât educaţia primită. Nu o face nici locul în care s-au născut, culoarea pielii sau altceva de genul acesta“.

Bilețelele-vot decid premiantul

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X