ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Își va încheia Traian Băsescu mandatul fără a ne spune adevărul promis despre implicarea Serviciilor secrete în alegerile prezidențiale?

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Își va încheia Traian Băsescu mandatul fără a ne spune adevărul promis despre implicarea Serviciilor secrete în alegerile prezidențiale?

Știindu-mă un apărător al Serviciilor secrete față de campaniile agresive și nedrepte de pe vremuri, duse de deontologi și deontoloage, cineva m-a somat să-i spun ce m-a apucat de invoc implicarea SRI în campania electorală, ba mai mult, în întreaga viață politică a României, acum, la 25 de ani de la Prăbușirea Securității, întruchipare a Serviciului secret ca Poliție Politică.

L-am luat în serios pe președintele României, domnul Traian Băsescu! – i-am răspuns fără nici cea mai mică ezitare.

Nu, nu era o glumă.

Nu era nici o viclenie menită a mă scoate din încurcătură:

1. Mă număr printre cei care studiază cu creionul în mînă declarațiile liderilor politici din România postdecembristă, obicei deprins din cercetarea trecutului. Prin urmare sunt convins că liderii politici și cu atît mai puțin cei ajunși în fruntea țării se pot preta la declarații de florile mărului.

2. Despre implicarea SRI, sau mai precis a Serviciilor secrete ale țării în campania electorală, a vorbit Traian Băsescu în două interviuri succesive dinaintea primului tur:

Unul acordat postului B1 tv pe 30 octombrie 2014 și altul acordat Realității tv pe 31 octombrie 2014.

Chestiunea nu fusese abordată în treacăt, ca urmare a unei întrebări la care președintele fusese constrîns de politețe să răspundă, ci dezbătută pe larg și dinadins de Traian Băsescu într-un context mai larg, cel al necesității ca Serviciile secrete din România să fie supuse unui control democratic autentic și nu unul de formă, cum se întîmplă cum.

Spațiul însemnat acordat chestiunii, înscrierea ei în contextul mai larg, al Controlului democratic exercitat asupra Serviciilor, datele dezvăluite de interlocutor, atacarea  temei în două interviuri succesive, dovedeau că Traian Băsescu acceptase cele două interviuri din nevoia de a ataca prea importanta temă a Implicării Serviciilor în campania electorală, în viața politică a țării pînă la granița periculoasă, dincolo de unde începe Poliția Politică.

Scînteia care declanșase intervenția prezidențială fusese recentul scandal al filării fostei șefe a DIICOT și a candidatei Elenei Udrea și publicarea pe un site subversiv, neasumat de nimeni și închis rapid, a unor fotografii și documente despre cele două personaje.

Din start Traian Băsescu a crezut – și pe drept cuvînt- că fusese vorba de o Operațiune a serviciilor noastre secrete, mai precis a SRI, după cum va susține și într-unul dintre cele două interviuri:

„Traian Băsescu: Nu aş spune sfidare. Să ştiţi că eu ştiu atmosfera acum şi să nu credeţi că din declaraţia pe care am făcut-o ieri, voi discuta luni cu serviciile, asta înseamnă că nu am discutat ieri şi alaltăieri şi astăzi cu şefii celor două servicii. Realizator: Aţi discutat? Traian Băsescu: Da. Am discutat exact şi tema EADS, cu acel freelancer care a lansat-o prin Germania şi… Realizator: Astăzi? Traian Băsescu: Da. Şi tema urmăririi procurorului Bica şi a doamnei Elena Udrea şi a doamnei nu mai ştiu cum se numea. Realizator: Topoliceanu. Traian Băsescu: Topoliceanu. Sigur că da, pentru că cineva a făcut acest filaj. Suntem de acord amândoi că nu este vorba de paparazzi. Paparazzi ar fi exploatat pozele… Realizator: Atunci. Traian Băsescu: …peste noapte. Le dădeau la atac, la nu ştiu ce, se uitau, uite cum este îmbrăcată, Udrea este în trening, dar cu blană pe cap, doamna Bica este nu ştiu cum. Realizator: Este prea mult negru. Erau comentariile de cancan. Traian Băsescu: Deci, ar fi fost, dacă erau paparazzi. Clar n-au fost paparazzi. Greu de explicat de ce facturile doamnei Bica s-au luat în februarie, iar facturile de la hotel ale doamnei Udrea s-au luat în septembrie, pe 29 septembrie, la opt luni distanţă, şapte luni şi am întrebat, iar problema mea este bun, dacă nu este filaj românesc, dacă nu este filaj al statului, la puterea pe care o aveţi îmi spuneţi, în câteva zile, al cui este. Realizator: Şi care a fost reacţia domnilor Predoiu şi domnilor Maior şi Coldea? Traian Băsescu: Să caute. Realizator: Dar de ce v-aţi îndreptat doar spre Serviciul de Informaţii Externe? Traian Băsescu: Dar nu ştiu când m-aţi auzit pe mine vorbind doar despre SIE? Eu am vorbit de servicii secrete. Nu confundaţi dialogul meu sau afirmaţiile mele cu cele ale doamnei Udrea.”

Dat  fiind că Elena Udrea candida din partea lui Traian Băsescu, mulți au văzut în cele două intervenții un soi de răfuială personală a lui Traian Băsescu cu Serviciile secrete.

Eu însă l-am luat în serios în cazul respectiv mai mult decît în alte cazuri:

1. Afacerea publicării pozelor și documentelor avea numeroase note de secretoșenie de tip fosta Securitate. Problema nu era dacă pozele trebuiau sau nu publicate. Problema era că nimeni nu-și asumase publicarea și, mai grav, pentru a evita deconspirarea, site-ul dispăruse după cîteva ore de la publicarea documentelor. Faptul amintea de Afacerea cu Teroriștii din decembrie 1989.

Ori România se afla la 25 de ani distanță democratică de 22 decembrie 1989.

2. Problema controlului democratic al Serviciilor secrete e una definitorie pentru o țară civilizată. Știam din istoria CIA de capacitatea unui serviciu secret de deveni o tumoare cancerigenă pentru statul de drept în clipa cînd scapă de sub control. Dacă Serviciile secrete nu se știu controlate de Parlament, de presă, de societatea civilă, ele devin rapid Poliție Politică. La noi bănuiam acest risc, ivit din cauza lui Traian Băsescu. După preluarea Președinției, Traian Băsescu suflase în pînzele Serviciilor Secrete prin laude infinite, prin promovarea spectaculoasă a unor ofițeri, prin apărarea față de orice tentativă de a avertiza asupra derapajelor acestora de la normele democratice. Colaborarea Serviciilor noastre cu serviciile occidentale, cu CIA, îndeosebi, contribuise la ridicarea lor pe un postament al Democrației, deși, între noi fie vorba, din faptul că te apreciază CIA nu înseamnă în chip automat că nu faci porcării pe plan intern, ba dimpotrivă, avînd în vedere tradiția Agenției în materie de abuzuri și chiar crime, aprecierea ar trebui să fie un semnal de alarmă. Faptul că însuși Traian Băsescu avertiza asupra pericolului transformării Serviciilor noastre secrete în Poliție Politică era de natură să provoace un cutremur pe scena noastră publică.

Ce spunea Traian Băsescu în cele două interviuri?

1. Că ofițeri din conducerea Serviciilor s-au implicat în campania electorală:

„Traian Băsescu: Atenţie, atenţie, nu serviciul în ansamblul lui, să nu vă închipuiţi că ofiţerii SRI toţi aleargă acum şi fac unii la stînga, alţii la dreapta. Nu. Sînt cîţiva oameni...

Realizator: ... cu funcţii de conducere, care au interes poate să-şi păstreze...

Traian Băsescu: ... din conducerea serviciilor care neprivind la interesul de neutralitate al serviciului, la prestigiul serviciului, au sărit calul.

Realizator: Ce spune preşedintele României este preluat de orice cancelarie internaţională, presă internaţională...

Traian Băsescu: Bineînţeles. Eu vreau să fie preluat în primul rînd de români. Românii şi politicienii şi dvs, presa, trebuie să ştiţi că este un lucru pe care nu l-am făcut - punerea sub control politic a serviciilor. Eu i-am strunit cît am fost preşedinte. Acum, către sfîrşitul mandatului, la vîrf, se fac nişte jocuri care nu îmi plac.”

Și mai departe, reluînd chestiunea, președintele spune lucruri și mai precise:

„Realizator: Dar dvs vorbiţi despre faptul că în acest moment sînt oameni din servicii care s-au implicat, a fost o acuzaţie foarte clară în sprijinirea unui candidat sau al altuia şi făceaţi referire la cei doi aflaţi conform sondajelor pe primele două locuri.

Traian Băsescu: Da, şi nu aş dezvolta subiectul pînă cînd nu primesc raportul cu: dacă voi nu, atunci cine a făcut supravegherea procurorului şef DIICOT şi a unui deputat din Parlamentul României în străinătate.

Realizator: Dar credeţi că sînt oameni în serviciile de informaţii care au fost ameninţaţi de către unul din cei doi candidaţi că în cazul în care cîştigă preşedinţia...

Traian Băsescu: Nu. Bun. Sînt discuţii diverse. Au fost şi ameninţări publice din cîte ştiu eu la adresa unora, dar aş opri aici discuţia. Nu aş trece mai departe.

Realizator: Nu puteţi să ne spuneţi exemplu?

Traian Băsescu: Sincer nu merg mai departe!

Marea bătălie este cine va fi preşedinte, pentru că unii îl susţin Ponta şi alţii, care ştiu că vor fi scurtaţi de cap, cînd vine Ponta, din serviciu, îl susţin pe Iohannis.

Așadar, cu subiect și predicat, președintele României, omul cel mai bine informat din țară, denunță implicarea unor membri ai conducerii Serviciilor în stabilirea cîștigătorului de pe 16 noiembrie 2014.

Acum știm că a cîștigat Klaus Iohannis.

Cine din conducerea Serviciilor l-a susținut pe Klaus Iohannis și cine l-a susținut pe Victor Ponta?

Dacă e așa cum zicea Traian Băsescu, înseamnă că ne-am pricopsit cu un președinte marionetă a unei Găști din Serviciile noastre secrete!

Ba mai mult, tot domnia sa declară că a luat măsuri pentru ca Serviciile să rămînă neutre în campanie:

Pe data de 10 septembrie, la mine au fost şefii ambelor servicii, adjuncţii operativi ai ambelor servicii, şi i-am atenţionat: «Vine campania. Neutralitate, fără niciun rabat de la acest lucru!» (..). Deci au fost George Maior, Meleşcanu, generalul Predoiu de la SIE şi generalul Coldea de la SRI. ”

Chestiunea – susține Traian Băsescu –  e pusă într-un context mai larg:

„Bun! Dar acestea sînt lucruri pe care le-am spus. Dacă le-ai spus şi nu s-au întîmplat, ca preşedinte, nu ai alt instrument decît declaraţia publică: «Fraţilor, avem o problemă aici». O folosesc şi ca mijloc de presiune, să nu se mai întîmple ceea ce crezi că nu se întîmplă bine, şi o foloseşti şi pentru a aduce subiectul în dezbatere - pentru că, este clar, acolo este ceva ce nu e reglementat, cum discutam, despre sistemul de control al serviciilor de informaţii. Care la vremea de după ’90, imediat, probabil că acest sistem, care e legal, satisfăcea nevoile, avînd în vedere capacitatea pe care o aveau atunci serviciile de informaţii. Acum au o forţă extraordinară, o capacitate pe măsura reputaţiei pe care o au, şi trebuie să existe un grup credibil de oameni în parlament care să poată efectua controlul. Acest control nu trebuie să fie la preşedinte – cum nici nu este. Pentru că ar deveni preşedintele şi beneficiar, şi controlor.“

Pentru prima dată în ultimul timp, într-unul din interviuri, Traian Băsescu dezvăluie unul dintre mijloacele prin care SRI a devenit puterea numărul unu în România, mai tare decît Guvernul, Președinția și Parlamentul la un loc, mai tare decît Securitatea lui Ceaușescu: Implicarea în dosarele de corupție anchetate de DNA, mai precis, transformarea DNA în Divizia Penală a SRI:

„Dar sunt oameni de afaceri care fac ilegalităţi, sunt oameni politici care fac ilegalităţi. Acele dosare se află şi la servicii înainte de a ajunge la parchete. Deci, tocmai importanţei pe care o au în viaţa socială, în securitatea naţională. Trebuie crescută puţin transparentizarea. Pentru că vă dau un exemplu. Dacă aţi observat la toate marile acţiuni ale DNA apare dedesubt: cu sprijinul SRI. Acest lucru a avut un impact uriaş asupra mediului de afaceri. Sunt convins că toţi se gândesc: stai frate, la SRI trebuie să fiu atent, nu, înainte de a fi atent la ce mi se întâmplă la Parchet.”

Luînd în serios declarațiile lui Traian Băsescu, am avut mai multe intervenții, pe cristoiublog.ro, în Evenimentul zilei, la Realitatea tv, în care am salutat inițiativa președintelui de a propune societății românești o temă cu adevărat europeană, tipică democrațiilor mature:

Cea a pericolului întruchipat de puterea nemărginită a Serviciilor secrete, putere favorizată de absența controlului democratic- Parlament, Presă, Societate civilă.

O inițiativă cu atît mai de salutat cu cît în ultimul timp s-a discutat mult despre ofițerii acoperiți din presă, din politică, din magistratură, despre site-uri și televiziuni de știri finanțate de firmele paravan ale Serviciilor secrete.

În cele două intervenții Traian Băsescu se angajează că va dezvălui rezultatele anchetei sale:

„Vreau să ştiţi de ce mă simt liber să vorbesc. Revin, pe 10 septembrie am chemat şefii serviciilor şi le-am spus: nu vă băgaţi în campanie, şi nu au fost doar şefii politici, ci şi şefii operativi. N-au respectat acest lucru, eu sînt preşedinte, eu nu plec de la Palatul Cotroceni lăsînd acest lucru neclarificat şi neatrăgînd atenţia şi politicienilor şi societăţii că legea de funcţionare a serviciilor trebuie modificată şi întărit controlul parlamentar asupra serviciilor.“

”Cine crede că m-am culcat acasă și aștept finalul de mandat se înșală. ” – ne avertizează Traian Băsescu într-unul dintre cele două interviuri.

Au rămas mai puțin de  două săptămîni pînă la plecarea de la Cotroceni.

Își va respecta Traian Băsescu angajamentul?

Angajamentul de a dezvălui românilor date și nume privind implicarea SRI și SIE în campania electorală, dar și de a relua mai mult decît necesara temă a Puterii tot mai mari deținute de Serviciile secrete în România care s-a despărțit de 25 de ani de Securitate.

Sau cumva s-a culcat și noi nu știm?!

N. B. Citatele din articol sunt luate din stenogramele celor două interviuri. Cine va vrea, în viitor, desigur, să abordeze relația dintre Servicii și Societate în România, țară din Caraibele Europei, poate prelua fără probleme aceste citate, ca din sursă sigură.