Editura Evenimentul si Capital

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. A avut loc Revolta spontană la vot din noiembrie 2014!

Ion Cristoiu
Autor: | | 96 Comentarii | 12634 Vizualizari

În comentariul iscălit de mine în Evenimentul zilei în ultima zi dintre cele două tururi, scriam că o prezenţă la vot mult mai mare ca în primul tur ar avea semnificaţia unei Revoluţii la vot. Vorbind de Revoluţie la vot eu mă refeream la răsturnarea scorului din primul tur, care marca diferenţa de 10% în favoarea primului clasat, cea mai mare de după 1962 încoace.

Cînd scriu aceste rînduri, nu ştiu rezultatul votului din 16 noiembrie 2014, care va fi sigur doar după ce se pronunţă BEC.

Sunt semne care anunță victoria lui Klaus Iohannis sau măcar un rezultat strîns, incredibil de strîns.

Dar, repet, pînă la anunțul oficial făcut de BEC, nu pot spune nimic sigur în privința rezultatului.

Ştiu însă sigur că ziua de 16 noiembrie 2014 se defineşte prin două mari adevăruri:

1) O prezenţă incredibil de mare în străinătate.

2) O prezenţă mult mai mare la cel de-al doilea tur faţă de primul tur.

Aceste două adevăruri, deja cu putere de axiome, apar incredibile dacă le raportăm la realitatea celor două săptămîni dintre cele două tururi.

În cele şase perioade dintre cele două tururi trăite de mine ca jurnalist, atmosfera era încinsă de confruntările directe şi indirecte dintre cei doi candidaţi.

Anul acesta nu s-a mai întîmplat aşa ceva.

Şi din cauza candidatului Klaus Iohannis, cei doi nu s-au confruntat pentru a cere votul românilor.

S-a întîmplat însă altceva.

E vorba de două premiere postdecembriste.

În cele șase momente electorale postdecembriste trăite de mine ca jurnalist, ziua celui de-al doilea tur ședea sub semnul confruntării dintre cei doi candidați, ținute vineri, spre seară, și parvenite rapid drept evenimentul mediatic al finelui de campanie. Spectacolul extraordinar oferit de organizarea confruntării într-un cadru solemn oferea candidaților posibilitatea de a adresa electoratului un Mesaj decisiv.

Anul acesta, pentru prima oară după 1990, Confruntarea finală, care merită majuscula, pentru că era un eveniment electoral unic, n-a mai avut loc. Au fost organizate două așa zise confruntări, la două televiziuni de știri favorabile unuia dintre cei doi candidați – Realitatea tv și B1tv- amîndouă catastrofale: decor sărac, de o sărăcie pustiitoare, spectacol penibil – la Realitatea tv prin caracterul improvizat al emisiunii, la B1 tv, prin caracterul prea organizat al emisiunii, așa cum au vrut cei din stafful de campanie al lui Klaus Iohannis. N-a mai fost nimic din atmosfera de altădată. Absența dezbaterii finale de vineri, cu Mesajele solemne ale celor doi candidați, a fost unul dintre semnele că anul acesta urma să se întîmple ceva la al doilea tur. În toți anii anteriori cele două grupări adversare reușeau să cadă de acord pînă la urmă asupra unui format, a unui cadru, și a unui moderator. Anul acesta nu s-a putut.

De ce?

Răspunsul ni-l dă o altă premieră postdecembristă.

Deși duminică, 16 noiembrie 2014, era programat turul al doilea, cel prin care unul dintre candidați putea fi proclamat cîștigător, vineri seara, în mai multe orașe din București, s-au inițiat mitinguri neautorizate ( li s-a spus plimbare, după modelul impus de Antena 3 în apărarea lui Dan Voiculescu), toate avînd drept slogan Jos Ponta! Printre lozincile fluturate de mulțimi n-am întîlnit pe cele care chemau la votarea lui Klaus Iohannis.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate