Robert Cazanciuc, despre cazul deputatul Marko Attila: "Nu cred că este oportun să facem negocieri pe ceea ce legea prevede"
- Ionel Stoica
- 10 februarie 2015, 11:46
Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat marţi, la sediul CSM, că nu ştie unde se află acum deputatul Marko Attila, însă nu este oportun să se facă negocieri "pe ceea ce legea prevede în mod obligatoriu".
"Nu ştiu exact unde se află domnul deputat acum. Putem face discuţii acum în măsura în care lucrurile sunt foarte bine bazate pe lege. (...) Nu cunosc exact unde se află domnul deputat în momentul de faţă, dar nu cred că este oportun să facem negocieri pe ceea ce legea prevede în mod obligatoriu. Autorităţile oricărui stat european sunt obligate să procedeze conform normelor europene, dacă sunt solicitări din partea altui stat", a spus Cazanciuc, întrebat despre plecarea deputatului Marko Attila în Ungaria, potrivit Agerpres.
- Pe 5 decembrie anul trecut, plenul Camerei Deputaţilor a aprobat cererea DNA de încuviinţare a arestării preventive a deputatului UDMR Marko Attila, acuzat de abuz în serviciu, într-un dosar legat de retrocedări de terenuri.
Potrivit DNA, Marko Attila a făcut parte, alături de Alina Bica, actualul deputat Cătălin Florin Teodorescu, precum şi de fosta şefă a ANRP Crinuţa Dumitrean, Remus Baciu, Oana Vasilescu, Lăcrămioara Alexandru, Sergiu Diacomatu şi Dragoş Bogdan, din comisia care în martie 2011 a aprobat să i se plătească omului de afaceri Stelian Gheorghe suma de 377.282.300 lei, reprezentând despăgubiri pentru un teren de 13,0535 ha situat în Bucureşti, zona Plumbuita, deşi, în realitate, acel teren valora mult mai puţin.
Ulterior, procurorii DNA au decis ca Marko Attila să fie cercetat separat de dosarul în care fosta şefă a DIICOT Alina Bica a fost trimisă în judecată.
"Având în vedere faptul că procedurile de citare faţă de inculpatul Marko Attila-Gabor nu au putut fi îndeplinite în totalitate, în aşa fel încât să nu poată fi invocate nerespectarea unor garanţii procesuale privind inclusiv dreptul la apărare, întrucât acesta este plecat din ţară, se va dispune disjungerea cauzei, urmând ca cercetările să fie continuate într-un dosar distinct, sub aspectul infracţiunii de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit", preciza la acel moment DNA.
Pe de altă parte, magistraţii Curţii de Apel Ploieşti au dispus, în noiembrie 2014, condamnarea la trei ani de închisoare cu suspendare a deputatului Marko Attila, în dosarul privind retrocedarea clădirii Colegiului "Szekely Miko" din Sfântu Gheorghe.