Regina FRUMUSEŢII... MATEMATICE. Pentru prima dată, o femeie câştigă medalia Fields

Regina FRUMUSEŢII... MATEMATICE. Pentru prima dată, o femeie câştigă medalia Fields

Pentru prima dată în istoria premiului Fields acordat pentru matematică acesta a fost decernat unei femei: Maryam Mizakhani, de origine iraniană, în prezent profesor de matematică la universitatea Stanford.

De când premiul Fields a început să fie acordat acum aproape 80 de ani tinerilor sub 40 de ani care fac descoperiţi importante în matematică, este pentru prima dată când acesta a fost decernat unei femei. Prestigiosul premiu este un fel de echivalent al premiului Nobel – care, după cum se ştie, nu este decernat pentru descoperiri în domeniul matematicii. Premiul Fields este dat o dată la patru ani unui număr de cel mult patru tineri talentaţi care au făcut descoperiri importante în matematică.

În valoare de circa 15.000 $ Canadieni, premiul este decernat de către Internaţional Mathematical Union. În acest an premiul a fost acordat pentru descoperiri deosebite la patru tineri matematicieni; printre aceştia pentru prima dată se află o femeie.

Cei trei bărbaţi care au primit premiul sunt Martin Hairer, de 38 de ani de la Warwick University în Anglia, Manjul Bhargava, 40 de ani, de la Princeton University din SUA şi Artur Avila, 35 de ani, cercetător la institutul de matematică din Jussieu, Paris.

Tânăra femeie care a primit premiul, Maryam Mirzakhani, are 37 de ani şi în prezent este profesor de matematică la universitatea din Stanford. Maryam a primit premiul pentru studiul geometric al suprafeţelor hiperbolice şi ale modalităţilor în care acestea se deformează.

Maryam Mirzakhani s-a născut şi a crescut în Iran unde, copil fiind, dorea să devină... scriitoare, fiind pasionată de literatură. Interesul ei pentru matematică s-a născut în momentele în care fratele ei îi povestea ce a învăţat la şcoală; una dintre povestiri era despre marele matematician Carl Friedrich Gauss. La şcoală pe care a frecventat-o în Iran avut o profesoară care s-a străduit să ofere aceleaşi oportunităţi fetelor că şi băieţilor. Maryam s-a pasionat de matematică, ajungând în 1994 şi 1995 să câştige medalia de aur la olimpiadele dde matematică desfăşurate la Hong Kong şi Toronto.

Ulterior Maryam Mirzakhani s-a mutat în Statele Unite unde a studiat la Harvard cu un matematician faimos, Curt McMullen, care la rândul lui primise medalia Fields. Ceea ce a atras-o spre matematică este frumosetea şi elegantă acesteia care continuă să o fascineze. Ca o curiozitate, de-a lungul istoriei premiului Fields o singură persoană, bizarul matematician rus Grigori Perelman, a refuzat-o în 2006.

Articol scris de Cătălina Oana Curceanu, prim cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare şi al fizicii nucleare, Laboratori Nazionali di Frascati, Istituto Nazionale di Fisica Nucleare (Roma, Italia) şi colaborator al Scientia.ro

Ne puteți urmări și pe Google News