REFERAT DNA. Nicuşor Constantinescu a discutat cu politicieni şi a făcut presiuni pentru desfiinţarea DNA

REFERAT DNA. Nicuşor Constantinescu a discutat cu politicieni şi a făcut presiuni pentru desfiinţarea DNA

Judecătorul Raul Alexandru Nestor de la Tribunalul București a respins, săptămâna trecută, cererea DNA de arestare preventivă a președintelui Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu (PSD), invocând, printre alte motive, faptul că acesta suferă de o boală gravă, chiar dacă nu există o expertiză medicală care să ateste acest lucru, ci doar o scrisoare a unui spital din SUA.

Potrivit încheierii de şedinţă, din 20 martie 2014, a Tribunalului Bucureşti Nicuşor Constantinscu a fost interceptat atunci când discuta cu "o serie de persoane având diverse poziţii de autoritate" pentru a încerca să le determine "pe acestea să modifice legea privind incompatibilităţile funcţionarilor publici (legea ANI), să desfiinţeze Direcţia Naţională Anticorupţie sau să schimbe din funcţie unele persoane."

  • DOSAR NOU. Baronul Nicușor Constantinescu a fost REŢINUT de DNA. Șeful CJ Constanța, un director și doi contabili au fost aduși la București

Citatele din motivarea Tribunalului Bucureşti "Tot în motivare referatului întocmit de organul de urmărire penală s-a mai arătat că periculozitatea inculpatului este dată şi de atitudinea sa după descoperirea de către autorităţile statului a unor situaţii de incompatibilitate în care se află (situaţii identificate de A.N.I.) sau a unor indicii privind săvârşirea unor infracţiuni (cazul dosarelor deschise în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa). În aceste împrejurări, în loc să îşi modifice comportamentul astfel încât să se înscrie în dispoziţiile legale, inculpatul a ales să facă demersuri şi presiuni pentru modificarea unor legi astfel încât acestea să se potrivească propriului comportament sau pentru desfiinţarea unor instituţii/schimbarea din funcţie a unor persoane. Relevante în acest sens sunt discuţiile purtate de inculpat cu o serie de persoane având diverse poziţii de autoritate prin care încearcă să le determine pe acestea să modifice legea privind incompatibilităţile funcţionarilor publici (legea ANI), să desfiinţeze Direcţia Naţională Anticorupţie sau să schimbe din funcţie unele persoane."

  • Republica lui Nicuşor Constantinescu. Cum a dirijat "Baronul de Litoral" milioane de euro, bani publici, către firmele de casă

Relaţiile de autoritate din CJ

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit procurorilor DNA, Nicuşor Constantinescu şi-a delegata atribuţiile vicepreşedintelui CJ Constanţa, Cristian Darie, dar tot el conducea instituţia. Toate acestea ar rezulta dintr-o stenogramă a unor discuţii telefonice dintre cei doi.

"În aceste împrejurări, se mai arată în referat, singurul remediu al situaţiilor mai sus prezentate este extragerea efectivă a inculpatului din funcţia de autoritate deţinută. Acest fapt se poate realiza numai prin arestarea sa preventivă, se mai arată în motivarea referatului, orice altă măsură fiind insuficientă. Acest lucru este demonstrat de relaţiile existente între inculpat şi subordonaţii săi, în care inculpatul are o autoritate excesivă, dincolo de poziţiile avute în organigrama instituţiei. Această autoritate i-ar permite ca, în cazul oricărei alte măsuri preventive mai blânde, să îşi exercite efectiv acest control, iar instituţia să acţioneze în continuare sub autoritatea de facto a acestuia. Relevantă pentru relaţiile de autoritate existente între inculpat şi ceilalţi angajaţi ai Consiliului Judeţean se mai reţine că este convorbirea din data de 01.02.2014 purtată de inculpat cu Cristi – posibil vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Darie Cristian."

  • Baronul Nicușor Constantinescu este acuzat de corupţie. MOMENTUL când a FOST RIDICAT şi a spus:”Cum să îmi puneţi, bă, cătuşele?” | VIDEO 

Doar subordonatul s-a dus după gratii Pe 20 martie, Tribunalul Bucureşti a respins cererea DNA de arestare preventivă a lui Nicuşor Constantinescu, instituind doar măsura controlului judiciar în cazul acestuia. DNA a contestat această decizie, recursul se va judeca în această săptămână la Curtea de Apel Bucureşti. În schimb, instanţa a hotărât emiterea unui mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele directorului Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa, Adrian Gâmbuţeanu.

  • REPUBLICA CONSTANŢA. Cum a scăpat Nicuşor Constantinescu de procesul de corupţie în dosarul în care a fost acuzat de prejudicierea RAJA cu un milion de euro

Acuzaţiile DNA Potrivit DNA, în perioada 2011 — 2013, Nicuşor Constantinescu a refuzat în mod repetat să pună la dispoziţia auditorilor Curţii de Conturi documentele şi informaţiile solicitate, împiedicând astfel efectuarea a trei controale incluse în programul de activitate al acestei instituţii. Controlul care urma să se desfăşoare în cursul anului 2012 a fost împiedicat cu motivaţia că nu există acordul preşedintelui CJ Constanţa, refuz menţinut cu prilejul solicitărilor repetate formulate de auditorii publici ai Curţii de Conturi. Controlul programat în cursul anului 2013 nu s-a putut efectua datorită dispoziţiilor exprese ale preşedintelui CJ Constanţa, prin rezoluţii aplicate pe referatele întocmite de RAJDP Constanţa, fără a invoca vreun argument care să justifice această poziţie. De asemenea, în perioada 2007-2014, preşedintele CJ Constanţa nu a respectat dispoziţiile legale care îl obligau să procedeze la emiterea, respectiv la prelungirea a 12 certificate de urbanism şi a autorizaţiilor de construire a unor centrale şi generatoare eoliene, solicitate de două societăţi comerciale, prin aceste acţiuni producând un prejudiciu de aproximativ 30.000.000 euro.