Recursul compensatoriu, „greaua moştenire” a lui Tudorel Toader din Epoca Prună

Recursul compensatoriu, „greaua moştenire” a lui Tudorel Toader din Epoca Prună

Recursul compensatoriu a încins spiritele din nou, ieri, după ce doi membri ai mişcării #Rezist au aruncat cu vopsea roşie pe treptele Ministerului Justiţiei, în semn de protest faţă de crima din Mediaş, comisă de foşti puşcăriaşi proaspăt eliberaţi.

Cei doi protestatari– Cristian Dide şi Sandu Matei – au fost reţinuţi, iar ministrul Justiţiei a reacţionat la valul de critici privind eliberarea unor deţinuţi care au recidivat la puţin timp de la ieşirea din penitenciare. Tudorel Toader a explicat că proiectul de lege privind recursul compensatoriu a fost iniţiat în timpul guvernării Cioloş şi doar a intrat în vigoare în timpul mandatului său.

„Proiectul de lege privind recursul compensatoriu a fost iniţiat de către guvernarea tehnocrată, faptul că CSM (în componenţa anterioară) l-a avizat şi a propus considerarea zilelor ca fiind executate, că a fost adoptat de parlament, că a intrat în vigoare la scurt timp după ce am devenit ministru şi că studiul de impact nu se face după ce legea intră în vigoare”, a scris ministrul pe Facebook. „Consecintele trebuiesc asumate de către cei care au iniţiat, cei care au avizat, de către cei care au validat respectiva lege!”, a încheiat acesta.

În 2016, fostul ministru al Justiţiei, Raluca Prună, era luată în colimator pentru proiectul de lege privind recursul compensatoriu, la acea dată fiind vorba de sindicaliştii din penitenciare, care spuneau atunci că ar fi fost vorba, de fapt, de o graţiere mascată. Atunci, Raluca Prună a răspuns la rândul ei celor care o criticau: „Cu privire la acest proiect, pe care l-am pus în dezbatere acum câteva zile, am citit evident despre criticile aduse de un sindicat. Sunt puţin uimită de aceste critici (...). Şi zilele deduse din pedeapsă, în dreptul român, nu sunt ceva excepţional”, a arătat Raluca Prună noiembrie 2016, citată de Agerpres. Principalul suspect al crimei din Mediaș, Marius Rusu, a fsot eliberat condiționat în data de 16 mai 2018, după ce a efectuat 3/4 din pedeapsa de 13 ani de închisoare tot pentru o faptă de omor. În cazul acestuia prevederile Legii privind recursul compensatoriu s-au aplicat pentru 408 zile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Legea recursului compensatoriu, în vigoare din iulie 2017

Articolul 55 indice 1 din Legea nr. 169/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor, intrată în vigoare la data de 21 iulie 2017 prevede: „La calcularea pedepsei executate efectiv se are în vedere, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca măsură compensatorie, și executarea pedepsei în condiții necorespunzătoare, caz în care, pentru fiecare perioadă de 30 de zile executate în condiții necorespunzătoare, chiar dacă acestea nu sunt consecutive, se consideră executate, suplimentar, 6 zile din pedeapsa aplicată”.