Editura Evenimentul si Capital

Raportul „Doing Business” 2015: România a urcat 2 locuri în topul competitivității și se află pe locul 48 în lume

In România este nevoie de 8 zile și conci proceduri pentru deschiderea unei afaceri
Autor: | | 0 Comentarii | 239 Vizualizari

România ocupă, în 2014, locul 48 din 189 de țări în clasamentul „Doing Business 2015” elaborat de Banca Mondială, cu un punctaj total de 70,22 puncte. Raportul instituției financiare internaționale analizează 189 de economii pe baza a 11 criterii precum demararea unei afaceri, obținerea unui credit, accesul la rețeaua de electricitate și tranzacțiile transfrontaliere.

 Raportul nu acoperă însă domenii precum securitatea, stabilitatea macroeconomică sau corupția. Banca Mondială precizează că raportul din acest an utilizează noi date și metodologii în trei domenii: soluționarea insolvenței, protecția acționarilor minoritari și obținerea de credit, scrie Agerpres.

Anul trecut, România ocupa locul 50 în acest clasament, cu un punctaj de 68.48 puncte. 

Îmbunătățire privind plata taxelor Potrivit celei de-a 12-a ediții a raportului „Doing Business 2015”, elaborat de Banca Mondială (BM) și lansat la Washington, România a înregistrat cea mai semnificativă îmbunătățire a facilităților pentru plata taxelor, în anii 2013/2014. Guvernul a dezvoltat un sistem electronic pentru depunerea și plata taxelor, conform indicatorilor din raportul „Doing Business”. Sistemul a fost lansat în 2010 dar în ultimii doi ani plata online a taxelor și a contribuțiilor a devenit posibilă prin utilizarea cardurilor bancare și a fost gradual adoptată de comunitatea de afaceri. Până în ianuarie 2013, majoritatea firmelor își plăteau taxele online. În ceea ce privește demararea unei afaceri, România se află pe locul 38 din 189 de țări, cu 22 de locuri mai sus decât în 2013. În România este nevoie de 8 zile și de îndeplinirea a cinci proceduri pentru deschiderea unei afaceri.

Din cele 189 de țări analizate de Banca Mondială, Singapore ocupă prima poziție în ierarhia statelor unde este cel mai ușor să faci afaceri, urmat de Noua Zeelandă și Hong Kong. Din Europa, cel mai bine clasate sunt Danemarca (4), Norvegia (6), Marea Britanie (8), Finlanda (9), Suedia (11), Islanda (12), Irlanda (13) și Germania (14). Pe ultimele locuri ale clasamentului se află trei țări africane (Eritreea, Libia, Republica Centrafricană).

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate