Raed Arafat, la "Lumini şi umbre" (B1TV): "Personal, regret conflictul cu Traian Băsescu din 2012"

Raed Arafat, la "Lumini şi umbre" (B1TV): "Personal, regret conflictul cu Traian Băsescu din 2012"

Şeful Departamentului pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne, Raed Arafat, a declarat, în emisiunea moderată de directorul general al "Evenimentului zilei", Dan Andronic, că îşi menţine declaraţiile din 2012 privind liberalizarea sistemului de urgenţă, dar nu consideră ca a fost scănteia care a scos oamenii în strada.

Dan Andronic: -V-am promis că nu intrăm foarte mult în politică și o să evit pe cât posibil zonele contodente, ca să nu ne accidentăm. Dar v-aș  propune să ne întoarcem în 2012. Pentru că acolo ați prezentat scânteia care a dus la un conflict major în societate.

Raed Arafat: Fără intenție...

-Un conflict. Conflictu-i, conflict. Știți cum e. Știi cum începe, nu știi cum se termină. Ați fost scânteia care a dus la demonstrații în stradă. E adevărat, ulterior preluat de politic, de cuplul Ponta - Antonescu. Și care au fost considerate un precursor al victoriei zdrobitoare în alegeri. Dacă va-ți întoarce acum în timp, ați regreta vreo declarație pe care ați făcut-o atunci? 

-Dacă analizăm ce am declarat, eu n-am declarat decât un singur lucru pe medicina de urgență și acest lucru nu-l regret. Regret, sau pe sistemul de urgență, nu neapărat pe medicina de urgență, pentru că am încă aceleași convingeri, că un sistem de urgență trebuie să fie un sistem care statul are responsabilitatea principala în el și sistemul să fie funcțional din toate punctele de vedere. Fără amestecul intereselor comerciale sau al altor interese. Noi așa am reușit să dezvoltăm sistemul nostru.  În domeniul intervențiilor în urgență. Și rămân cu aceeași încredere.

- Atunci s-a spus că, de fapt, ați informat fals pentru că sistemul de urgență nu urma să fie desființat, privatizat și așa mai departe...

- Nu. Dacă urmăriți declarațiile mele de atunci o să vedeți că eu n-am zis nicăieri că sistemul, sau cel puțin nu-mi aduc aminte să fi zis că vom privatiza sau o să fie imediat privatizat. Problema este așa. Așa cum era trecută legea, ea ducea la liberalizarea sistemului de urgență. Și, întra-devăr, ulterior la privatizarea sistemului. Sau la intrarea componenței private în el, în competiție cu componenta publică, pe banii publici, care automat în câțiva ani scoate sectorul public din joc. Acest lucru a fost principalul aspet pe care eu l-am prezentat.

- Dați-mi voie să vă dau citatul exact...

- Vă rog. Îmi aduceți aminte și eu știu ce am zis.

- Distrugem ceva foarte bun. Unitatea de primiri urgență, serviciul de ambulanță, si SMURD-ul..

-Exact.

- Avem un sistem de urgență integrat, dar interdependent. Dacă unitățile de primiri urgență vor fi afectate, atunci va fi afectat și SMURD-ul

- Exact.

-Cand o firmă are interesul să ocupe piața celorlalte firme, nu se mai poate discuta despre un sitem integrat.

- Sută la sută.

- Când o să ințelegem asta, va fi prea târziu.

- Deci eu pot să vă spun că îmi mențin clar ce am spus acolo, că acolo am explicat ce o să se întâmple. Liberalizarea unui sistem înseamnă că l-ai deschis total unor procese de licitații de competiție comercială care nu se pupă cu un sitem de urgențe. Vă dau un exemplu ce înseamnă asta. Cine acceptă ca maine să deschidem la licitație apărarea României. Este exact același lucru, pentru că dacă deschizi la licitație apărarea României, înseamnă că ai adus diferiți factori care să înlocuiască . E dur ce spunem.

- Totuși, echipamentele se cumpără în baza unei selecții de oferte.

-Dar nu echipamentele sunt problema, este conceptul sistemului și cum reacționează. Reacționează ca sitem integrat, reacționează ca un sistem format din foarte mulți care fiecare are interesul lui propriu. Și care are interesul să ocupe locul celuilalt. Cum va acționa sistemul? Asta era discuția de atunci. Și să știți că noi eram trecuți prin această discuție, prin două etape. Deci până atunci noi am trecut prin Curtea de Apel Argeș, unde am fost dați în judecată și prin Curtea Costituțională. Și la CCR a fost emisă decizia 1300 din 2009, în care CCR  clar a zis, pentru că noi nu interzicem privatului să existe și a zis. Nu e nicio discriminare pentru că privatului  i se permite să funcționeze, privatul există în România. Singura chexstie este o limitare de accesare a fondurilor publice ale statului, lucru pe care statul are dreptul să-l facă. Noi acest lucru urma să-l pierdem .

-Am înțeles. Regretați conflictul  cu Traian Băsescu, președintele ..

-Ca persoană ,da. Pentru că eu nu am avut nimic cu dânsul și eu am avut respect pentru dânsul când a fost președinte. Și acum n-am nicio problemă. Problema e că acest aspect care a fost generat de un concept și de o idee. Și astăzi cum m-ați întrebat, dacă cineva mă întreabă, eu îmi susțin ce am declarat atunci. Adică acum mi-ați citit declarația și eu cred că dacă cineva mă pune să mă pună ce gândesc, o să spun exact același lucru.

Ne puteți urmări și pe Google News
Recomandările noastre