Editura Evenimentul si Capital

PULSUL PLANETEI. Consiliul federal rus de Securitate: SUA sunt principalul dușman al Rusiei!

Iulian Chifu
Autor: | | 21 Comentarii | 1660 Vizualizari

Reuniunea Consiliului federal de Securitate al Rusiei din 24 martie a decis că Statele Unite sunt principalul dușman al Rusiei.

 Astfel, după analiza Strategiei de Securitate Națională a SUA, instituția supremă de securitate aflată sub conducerea președintelui Vladimir Putin a concluzionat că prevederile acesteia sunt profund antiruse și că aplicarea strategiei, adoptată și semnată de Președintele Barack Obama la 6 februarie, este o amenințare la adresa securității Federației Ruse.

Principala temere a Rusiei, consemnată oficial de Consiliul de Securitate, este schimbarea de regim prin „tehnica revoluțiilor colorate”. O asemenea tehnică de acțiune ar fi utilizată de SUA pe scară largă „pentru îndepărtarea regimurilor politice care nu sunt pe placul SUA”. Această temere este una constantă și ascunde teama de democratizare, de regimuri deschise, de libertatea și prosperitatea unor state apropiate din spațiul post-sovietic, precum Republica Moldova, Georgia sau, mai nou, Ucraina, care ar determina și populația rusă să aspire la acest mod de viață și ar deveni modele pe care și cetățenii ruși ar dori să le îmbrățișeze, eliminând elita autoritaristă a siloviki care spoliază statul spre a se îmbogăți.

Experţii ruşi care au realizat documentele pe baza cărora s-a discutat subiectul în Consiliul de Securitate susțin că amenințările SUA vin și de la faptul că, alături de aliaţii lor din NATO şi UE, vor continua, pe termen lung, politica de izolare a Rusiei, limitarea exporturilor sale de resurse energetice și eliminarea de pe toate pieţele a echipamentelor ruse cu destinaţie militară. În plus, SUA intenționează să blocheze industria de înaltă tehnologie din Rusia și pe cea manufacturieră, susține documentul.

Critica Strategiei de Securitate Națională a SUA ajunge la nivelul de a califica documentul drept „anti-rus” pentru că el prevede că agresiunea Rusiei asupra vecinilor săi este cea mai presantă amenințare la adresa securității, de aceea Consiliul de Securitate a decretat că aplicarea strategiei americane reprezintă o amenințare asupra Rusiei.

Mai grav, Rusia este nemulțumită și pentru că „SUA vor rămâne vigilente în privinţa posibilităţilor strategice ale Rusiei şi îşi vor ajuta aliaţii şi partenerii pentru a contracara politica Moscovei”. Deci faptul de a contracara politica rusă de „apărare a rușilor rusofonilor și compatrioților” în spațiul post sovietic și a acapara teritorii din statele independente locuite de ruși, de construcție a separatismelor și crearea unei doctrine reînnoite de „suveranitate limitată”, tip doctrina Brejnev, în spațiul post-sovietic, este considerată de către Consiliul de Securitate al Rusiei o amenințare la propria securitate.

„Eforturi semnificative ale Statelor Unite și aliaților săi vor fi direcționate către crearea unui curs anti-rus în statele care au dezvoltat parteneriate cu Rusia, dar și pentru reducerea influenței Rusiei în spațiul post-sovietic”, se mai menționează în documentul ce reflectă lucrările Consiliului. Acest fapt, de a nu permite libera decizie arbitrară a Rusiei în spațiul post-sovietic, este cotată drept amenințare la adresa securității naționale a Rusiei și taxată prin declararea SUA drept dușman principal al Federației Ruse de către Rusia lui Vladimir Putin.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate