PULSUL PLANETEI. Barack Obama și Strategia de Securitate a SUA: Rusia agresor și Republica Moldova citată în premieră

PULSUL PLANETEI. Barack Obama și Strategia de Securitate a SUA: Rusia agresor și Republica Moldova citată în premieră

În luna februarie, Casa Albă a dat publicității Strategia de Securitate Națională a SUA, semnată, prefațată și asumată de către Președintele Barack Obama.

 Documentul a stârnit numeroase critici pentru lipsa sa de viziune, pentru faptul că e neconcludent ca strategie, ba chiar Președintele SUA este numit președinte „post-strategic”. I se reproșează și nota explicit democrată, de stânga, atunci când a rezervat un titlu din strategie „eliminării sărăciei extreme” în lume. Nu diminuării ei, ci eliminării. Plătitorii de taxe din SUA trebuie să nu fi fost foarte mulțumiți!

Totuși, Strategia are toate ingredientele unui document similar american, mai mult, vine cu vești foarte bune pentru Europa, europeni, cu precădere pentru est-europeni. Astfel, documentul păstrează „asigurarea accesului la spațiile comune”, ca expresie a rezervării dreptului de utilizare a forței pentru accesul la resurse, în varianta formulată de neoconservatori în primul mandat Bush jr., menține ordinea priorităților și interesului național - apărarea SUA, aliaților și partenerilor, economie și prosperitate, respectul valorilor universale (chiar dacă nu mai vorbește despre export de democrație ci doar de promovare, apărarea și consolidare acolo unde există) și dreptul internațional bazat de reguli.

Și la capitolul leadership, SUA își asumă rolul „în colaborarea cu partenerii” pentru o lume liberă, prosperă și trăind în pace. Cât despre amenințări, ierarhia rămâne amenințări interne la adresa SUA, apărarea cetățenilor peste hotare și a aliaților și criza economică, proliferare nucleară, pandemii severe, schimbări climatice (asumat în premieră) întreruperi de aprovizionare cu energie și consecințe majore asociate statelor slabe sau eșuate (din nou o formulare în premieră).

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar partea cea mai interesantă pentru noi rămâne schimbarea (din nou) a ierarhiei priorităților SUA: dacă la pivotarea SUA spre Pacific, în primul mandat, trecusem de la 3 priorități - Europa, Orientul Mijlociu, Asia-Pacific - la Asia-Pacific, Orientul Mijlociu, Europa, astăzi avem 5 priorități, Asia-Pacific, Europa și parteneriatul transatlantic, Orientul Mijlociu și Africa de Nord, investițiile în Africa și adâncirea cooperării și securității la nivelul Americilor. Deci dacă China reprezintă o preocupare și revendicările în raport cu vecinii săi din Pacific, Europa a reajuns în prim plan, mulțumită, firește, agresivității Rusiei.

Și aici, lucrurile par clare: documentul vorbește explicit despre „agresiunea Rusiei în Ucraina” și despre „nerespectarea regulilor și normelor securității europene și internaționale împotriva agresiunii la adresa teritoriului altui stat” de către Rusia. De aceea SUA anunță „sprijinul poporului ucrainean pentru alegerea sa pentru democrație, libertate și prosperitate”, un angajament direct al SUA în regiune pe care, altfel, nu l-am fi așteptat, având în vedere modul de acțiune al administrației Obama în Siria sau în alte spații.

Europa Centrală și de Est este menționată la măsurile de reasigurare militară și reafirmarea angajamentelor de Securitate ale SUA, sprijin pentru creșterea capacității de răspuns pentru a bloca „continuarea agresiunii ruse mai departe”. O componentă este „cooperarea cu UE pentru a crește securitatea energetică și a scădea dependența de Federația Rusă”, care utilizează energia ca armă și instrument de șantaj.

Cea mai interesantă formulare este cea care pomenește statele care au semnat Acordul de Asociere cu UE: „Vom sprijini partenerii precum Georgia, Republica Moldova și Ucraina ca să poată coopera cu SUA și NATO și să-i sprijinim pentru a le întări apărarea”. De asemenea SUA „vor impune Rusiei costuri semnificative” prin sancțiuni și „alte mijloace” și „vom combate propaganda”, descurajând agresiunea și sprijinind statele să reziste coerciției exercitată de Rusia pe termen lung, dacă e nevoie. Este cel mai puternic și explicit angajament al SUA în regiune de la Ronald Reagan și Bush senior încoace, pe toate componentele: agresiune militară, securitate energetică, război informațional.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.