PSD și PNL promit să-i ridice imunitatea lui Borbely
- Larisa Bernaschi
- 16 februarie 2015, 00:00
Fostul ministru al Mediului ar putea ajunge în fața procurorilor DNA chiar în această săptămână. Avizul pentru începerea urmăririi penale ar putea fi votat joi, în plenul Camerei Deputaților.
Deputatul UDMR, Laszlo Borbely, ar putea rămâne, până la sfârşitul acestei săptămâni, fără imunitate parlamentară.
Procurorii DNA au solicitat, din nou, Parlamentului aviz pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru al Mediului, după ce deputaţii au respins prima cerere a procurorilor anticorupţie.
USL reînvie în cazul Borbely
După scandalul din Senat în cazul Vosganian, atât PSD, cât și PNL au spus că vor vota „pentru” începerea urmăririi penale a lui Borbely. Contactat de EVZ, deputatul PSD Florin Iordache a declarat că aşteaptă raportul Comisiei juridice.
„Așteptăm raportul Comsiei juridice. Decizia partidului este să nu blocăm justiția, dar așteptăm să vedem raportul Comisiei juridice”, a spus Iordache.
După scandalul Vosganian, atât Puterea, cât și Opoziția dau asigurări că Justiția nu va mai fi blocată
Totodată, deputatul PSD Ana Birchall a precizat, pentru EVZ, că decizia luată la şedinţa grupurilor parlamentare social- democrate, de la Sinaia, a fost să se voteze „pentru” ridicarea imunităţii. „Eu, personal, voi vota pentru ridicarea imunității în cazul domnului Borbely. Nu vom bloca justiţia”, susține Birchall.
Deputatul PSD, Sorin Stragea, membru în Comisia juridică, a spus că fiecare va vota conform conştiinţei. ”Noi am demonstrat că nu ne dorim să mai fim catalogaţi drept protectori în faţa justiţiei şi acest lucru l-am demonstrat şi în cazul Elenei Udrea, dar şi în alte cazuri”, a declarat, pentru EVZ, Stragea.
Acuzat de trafic de influență
În ianuarie 2014, DNA nu a început urmărirea penală în cazul lui Borbely, întrucât Camera Deputaţilor nu a încuviinţat- o.
Procurorii anticorupție au reluat, în ianuarie 2015, cercetările privind suspiciunea că Borbely ar fi luat mită pentru a interveni în atribuirea unor contracte.
Plenul va putea vota joi
Votul decisiv din plenul Camerei Deputaților ar putea fi dat joi, având în vedere că astăzi solicitarea Direcției Naționale Anticorupție va ajunge pe masa Biroului Permanent al Camerei, care o va trimite la Comisia jurică. Deputațiijuriști vor analiza dosarul, cel mai probabil mâine, urmând să întocmească un raport, pe care îl vor trimite înapoi la Biroul Permanent. Raportul va fi însoțit de un aviz consultativ – pozitiv sau negativ. Astfel, Biroul Permanent ar putea pune joi solicitarea DNA pe ordinea de zi a plenului, având în vedere că, potrivit noului regulament al Parlamentului, aceasta este ziua dedicată voturilor în plen.