PROTESTE la o fabrică auto, din cauza SALARIILOR MICI

PROTESTE la o fabrică auto, din cauza SALARIILOR MICI

Muncitorii de la fabrica de motoare a Audi din Gyor, Ungaria, întrerup activitatea joi, timp de două ore, din cauza disputelor salariale, transmite Agerpres, care citează Reuters.

Anunţul a fost făcut de sindicatul AHFSZ, care speră că se va putea ajunge la un compromis cu şefii Audi privind salariile, dar până acum firma nu a luat în consideraţia poziţia AHFSZ. Greva afectează doar activitatea fabricii de motoare, nu şi facilitatea de asamblare a maşinilor Audi, a informat sindicatul. 

Acesta solicită o majorare uniformă a salariului de bază cu 45.000 de forinţi (156 de dolari) de la 1 ianuarie, un bonus de loialitate şi alte creşteri salariale în 2017 şi în 2018. 

Un purtător de cuvânt al Audi, subsidiară a grupului Volkswagen AG, a refuzat să comenteze informaţia. 

Producţia şi exportul automobilelor produse de companiile străine este un motor cheie al creşterii economiei Ungariei, unde salariile pentru angajaţii calificaţi sunt mult sub nivelul din Europa Occidentală. 

În decembrie, muncitorii de la fabrica Mercedes-Benz din Kecskemet, Ungaria, au obţinut în urma protestelor majorarea salariilor cu 10% în 2017 şi în 2018. 

Gigantul Audi a inaugurat fabrica de motoare din Győr în octombrie 1994. În 2015, Audi a produs acolo şase tipuri diferite de motoare pe benzină şi trei tipuri pe motorină, în versiuni de la 63 kW (86 de cai-putere) la 449 kW (610 cai-putere). Circa 6.000 de angajaţi produc mai mult de 8.800 de motoare pe zi. Fabrica de motoare din Győr aprovizionează 32 de fabrici al grupului Volkswagen de pe trei continente, se arată în datele prezentate pe site-ul Audi Ungaria, consultate de EVZ. 

Probleme ca în România: Deficit de forţă de muncă

Guvernul ungar a ajuns anul trecut la un acord cu partenerii sociali în vederea creşterii salariului minim pe economie şi reducerii contribuţiilor sociale plătite de angajator, în ideea de a combate un deficit sever de mână de lucru. 

Ministrul ungar al Economiei, Mihaly Varga, a precizat că salariul minim pe economie pentru muncitorii necalificaţi va fi majorat cu 15% în 2017 şi cu încă 8% în 2018. În cazul muncitorilor calificaţi, salariul minim va fi majorat cu 25% în 2017 şi cu alte 12% în 2018. Pe de altă parte, contribuţiile sociale plătite de angajator vor fi reduse cu 5% în 2017 şi cu alte 2% în 2018.