Procurorul General a confirmat în CSM amestecul SRI în dosarele instrumentate de procurori
- Roland Căt ălin Pena
- 19 ianuarie 2017, 20:10
Asociaţiile au atras atenţia din 2015 că interferenţa SRI în justiţie în urma unor decizii secrete ale CSAT subminează statul de drept şi democraţia
Procurorul General, Augustin Lazăr, a spus în şedinţa de miercuri a CSM, la care au participat şi asociaţiile profesionale ale magistraţilor, că a existat un protocol între parchete şi serviciile secrete, ]n special SRI, prin care s-au format echipe mixte de anchetă formate din procurori şi ofiţeri de informaţii.
“Nu mergem înainte cu astfel de inginerii”
Augustin Lazăr a spus că de când este în funcţie protocolul nu mai există: "Este adevărat că a existat un protocol care nu mai există. Cred că este şi o lipsă a mea, care nu am comunicat, nu am făcut mare caz atunci când am preluat mandatul, să spun: Nu mai există niciun protocol care să prevadă comisii mixte sau echipe mixte sau nu ştiu ce. A existat un protocol în care se discuta despre echipe operative între Ministerul Public şi serviciile de informaţii, însa eu mereu mi-am pus următoarea problemă: acest protocol nu există, eu nu mi l-am însuşit şi nu mergem înainte cu astfel de inginerii, să zic aşa, pentru că ele nu se găsesc în Codul de procedură penală, Doamne Dumnezeule... Noi anchetăm, iar dumneavoastră judecaţi după Codul de procedură penală. Nu există nimic altceva care să se numească echipă mixtă sau nu ştiu ce”.
Procurorul general a mai arătat că nu vede locul comisiilor mixte: “Care ce să facă această comisie mixtă? Nu are ce... Mai ales acum... noi suntem privilegiaţi că avem un nou cadrul legal care ne arată foarte clar că ofiţerii de informaţii nu au atribuţii nici macar în materie de interceptări, de supravegheri operative etc.”
CSAT a recunoscut “echipele mixte”
Uniunea Naţională a Judecătorilor din România a publicat, luni, un document al CSAT despre relaţia dintre serviciile de informaţii şi justiţie. În privinţa relaţiei dintre parchete şi serviciile de informaţii, CSAT a precizat că relaţiile de cooperare interinstituţională s-au materializat în “constituirea de echipe mixte, cu reprezentanţi ai organelor de urmărire penală, în scopul contracarării riscurilor derivate din derularea unor activităţi cu caracter infracţional”.
Băsescu a anunţat implicarea SRI în anchetele penale
Existenţa unor “echipe mixte” SRI-procurori a fost anunţată de preşedintele Traian Băsescu într-un interviu din mai 2014, în cadrul căruia a spus că “a fost emisă o hotărâre CSAT care menţionează toate instituţiile cu responsabilităţi în depistarea şi combaterea acestui proces, dar responsabilizează masiv şi SRI. O hotărâre CSAT în care, de exemplu, se specifică obligativitatea funcţionării unor structuri mixte Parchet-SRI-Poliţie, pe diverse paliere, de la depistarea şi combaterea corupţiei în Justiţie până la combaterea evaziunii fiscale”.
“SRI alocă resurse umane de cel mai înalt nivel în cooperarea cu DNA. Asta se poate traduce în sute de echipe operative comune, care reprezintă un parteneriat inter-instituţional de succes. Acest standard de excelenţă profesională este replicat în toată ţara.”, Eduard Hellvig, directorul SRI, în februarie 2016.