Preşedintele CJ Ialomiţa a concesionat fraudulos un teren de 495 hectare. Prejudiciul este de 7 milioane lei

Preşedintele CJ Ialomiţa a concesionat fraudulos un teren de 495 hectare. Prejudiciul este de 7 milioane lei

Preşedintele CJ Ialomiţa, Silvian Ciupercă, ar fi favorizat o firmă din Timişoara căreia i-a fost concesionat, în mod fraudulos, un teren agricol de circa 495 de hectare, prejudiciind astfel bugetul instituţiei cu aproape 200.000 de lei pentru fiecare din cei 35 de ani ai duratei contractulului.

"Preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, Ciupercă Vasile Silvian, abuzând de prerogativele funcţiei deţinute a favorizat interesele economice ale SC Green Harvest SRL Timişoara, în detrimentul bugetului de stat Ialomiţa, prin atribuirea, în mod fraudulos,a contractului de concesiune a unei suprafeţe de 495,6583 ha, teren agricol, aparţinând domeniului privat al judeţului Ialomiţa, ce a făcut obiectul licitaţiei din data de 14.04.2014", se menţionează într-o serie de documente citate de Mediafax. Potrivit procurorilor anticorupţie, Silvian Ciupercă, împreună cu directorul executiv al Direcţiei de Achiziţii şi Patrimoniu din cadrul Consiliului Judeţean (CJ) Ialomiţa, Cezar Gheorghe Vâlcan, "au acţionat pentru identificarea unor soluţii pentru ca SC Green Harvest SRL Timişoara să fie declarată câştigătoare a licitaţiei, deşi oferta acesteia nu a era cea mai mare, criteriu de bază în acordarea contractului de concesiune".

"Prin atribuirea în mod premeditat, a contractului de concesiune firmei care a avut a doua ofertă ca preţ, factorii de decizie din cadrul CJ Ialomiţa, Ciupercă Vasile Silvian şi Vâlcan Cezar Gheorghe, au prejudiciat bugetul acestei instituţii cu suma de 198.263, 32 de lei, pentru fiecare din cei 35 de ani ai duratei pe care se întinde contractul", se mai precizează în aceleaşi documente.

Palmares de președinte de Consiliu Județean

Potrivit declaraţiei de avere depusă în luna iunie 2014, preşedintele CJ Ialomiţa, Silvian Ciupercă, deţine un teren intravilan de 800 de metri pătraţi, moştenit în 2003, şi un teren agricol de cinci hectare, pe care l-a cumpărat în 1999 împreună cu soţia sa, Sabina Ciupercă, ambele terenuri fiind în Ţăndărei. Tot în Ţăndărei, preşedintele CJ Ialomiţa are un apartament de 89 de metri pătraţi cumpărat în 1991 cu soţia sa şi o casă în construcţie de 110 metri pătraţi, al cărei parter este nelocuibil. Ciupercă deţine şi un autoturism Opel Astra din 2006, iar la capitolul active financiare a trecut în declaraţia de avere un card în euro deschis la BRD în anul 2010, în valoare de 7.000 de euro.

În declaraţia de avere a lui Silvian Ciupercă apare menţionat şi faptul că este membru supleant la Comitetul Regionilor de la Bruxelles, iar în urma participării la dezbateri şi şedinţe ale comitetului a realizat venituri provenite din decontările de cheltuieli cu transportul şi diurna, fără însă a preciza suma.

Funcțiile și veniturile lui Ciupercă

Potrivit aceluiaşi document, Ciupercă a realizat în anul fiscal anterior venituri în valoare de 55.404 lei, în calitate de salariat la Consiliul Judeţean Ialomiţa, iar soţia sa a obţinut pensie în valoare de 1.353 de lei pe lună. Alţi 3.200 de lei au reprezentat venituri pe care soţia lui Silvian Ciupercă le-a obţinut în urma arendării unui teren agricol.

În declaraţia de avere depusă de Ciupercă sunt trecute şi veniturile obţinute de către cei doi copii ai săi, Lucia şi Mihai, de 27.000 de lei, respectiv 32.000 de lei. Potrivit declaraţiei de interese depusă de Ciupercă în 2013 şi neactualizată în 2014, acesta este vicepreşedinte al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, precum şi membru fondator şi membru în Consiliul de Administraţie al Fundaţiei Ialomiţa 2000. De asemenea, Silvian Ciupercă este preşedinte al organizaţiei judeţene PSD Ialomiţa şi membru în Comitetul Executiv Naţional PSD.

Percheziții la CJ Ialomița

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie fac percheziţii la sediile Consiliului Judeţean Ialomiţa şi Spitalului Judeţean Ialomiţa, într-un dosar privind infracţiuni de corupţie, în această anchetă fiind vizat şi preşedintele CJ, Silvian Ciupercă. Potrivit procurorilor DNA, în acest dosar sunt vizaţi, în afara preşedintelui CJ Ialomiţa, şi directori din cadrul Spitalului Judeţean Ialomiţa, cu suspiciuni de fapte de corupţie. Sursele citate precizează că procurorii fac percheziţii şi la mai multe firme unde există suspiciuni de corupţie în legătură cu achiziţii publice săvârşite de către funcţionari ai statului.

Într-un comunicat de presă, DNA precizează că procurori din cadrul Secţiei de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie a Direcţiei Anticorupţie fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, comise în cursul anului 2014. Conform aceluiaşi document, percheziţiie făcute de către procurorii DNA se desfăşoară în 30 de locaţii situate în municipiul Bucureşti şi judeţele Ialomiţa şi Călăraşi, din care trei sunt instituţii publice de interes local, iar restul sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice. Potrivit unor surse judiciare, cea de-a treia instituţie publică unde au loc percheziţii este Agenţia de Dezvoltare Sud-Muntenia.

Ne puteți urmări și pe Google News