MINUNE în presa germană - două articole LAUDĂ ROMÂNIA. Vezi cine e VEDETA

MINUNE în presa germană - două articole LAUDĂ ROMÂNIA. Vezi cine e VEDETA

Presa occidentală, inclusiv cea de limbă germană, nua a fost decloc binevoitoare cu România, de-a lungul anilor ne-au fost aduse reproșuri, mai mult sau mai puţin meritate, au fost publicate multe articole nedrepte bazate pe prejudecăţi etc.

Dar s-a întâmplat şi minunea. În septembrie 2017,  nu un articol, ci două, apărute în interval de o săptămînă,  în presa germană,  sunt scrise pozitiv despre România.

Publicația online RP /Rheinische Post/ din Duesseldorf, sub semnătura Anjei  Kuehner, prezintă, sub titlul  TIMIȘOARA SE  PREGĂTEȘTE/ se cosmetizează/- aspecte din viitoarea  Capitală Culturală Europeană 2021.

Timisoara oferă multe atracții- multe clădiri istorice au fost renovate, avem boom economic și nici  idila de la sate nu este departe.

Desemnarea Timișoarei ca și Capitală Culturală a fost semnalul  de start-mai multe piețe și străzi istorice sunt renovate,dar mai sunt multe care așteaptă tratamentul de înfrumusețare.

Barocul  vienez, stilul secession, stilul nou fac din Timisoara Mica Vienă - capitala Banatului este orașul românesc cu cele mai multe clădiri istorice, toate reamintesc de monarhia K și K.

Amprenta germană se simte peste tot- biblioteci, farmacii, Teatrul German, Liceul german N. Lenau care a dat lumii doi  deținători ai Premiului Nobel- scriitoarea Herta Mueller și chimistul Stefan Hell.

Dupa valul puternic de migrație a germanilor, în anii 1990, mulți germani se întorc , în prezent, în România.

Timișoara are un inel de hale industriale, toate fac  ca șomajul să fie de cca 1 %.

Și absolut surprinzător , autoarea preia de la Andreea Kremm, membră a prezidiului Clubului Oamenilor de afaceri de limbă germană din Banat o afirmație  șoc- grație cheltuielilor reduse ale vieții, calitatea vieții este mai înaltă în Timişoare decât în Germania.

În finalul articolului, autoarea scrie despre istoria migrației șvabilor în Banat, pe la 1760,calitatea vinurilor de Recaș, autostrada nou - nouță A1, festivalul culinar de la Margina și biserica antică de la Densuș.

Al doilea articol despre România, apărut în prestigioasa revistă germană STERN din Hamburg, sub semnătura lui Raphael Geiger,  are titlul Timișoara înlătură toate prejudecățile pe care le putem avea despre România”.

Chiar de la început, autorul face o afirmație care înlătură orice dubii: Urmăroarea relatare vine din România, dar ea nu vorbește despre copiii străzii, gropi în asfalt sau hoție.

Este vorba despre Timișoara, un oraș care înlătură toate prejudecățile referitoare la România.

Chiar dacă numele Timișoara nu spune multe străinului, când ai ajuns aici, totul ți se pare cunoscut-orașul este ca o copie a Vienei.

Reportajul lui R . Geiger se bazează pe mai multe întâlniri  cu manageri de firme românești și germane - Werzalit,  Elba, Heraeus ș.a, dar și cu președintele Clubului  Oamenilor de Afaceri de limbă germană din Banat.  

Afirmația lui Peter Hochmuth , șeful COALGB,    surprinde, în sensul că  economia din Timișoara are o dinamică pe care Germania nu o mai are - dacă o firmă pleacă, personalul este absorbit  imediat de alte firme, multe companii germane îşi extind permanent activitatea în România, și chiar dacă, din 2015, se călătorește pe autostradă de la Passau la Timișoara, mai sunt mulți care nu cunosc România.

În continuare, autorul  scrie despre mândria românilor de a avea printre cele mai mari viteze ale internetului, despre premierele Timișoarei- curent electric, tramvai, despre faptul că Timișoara este ca  o carte de vizită pentru  România, firme ca Siemens, Bosch, Continental au creat zeci de mii de locuri  noi de muncă, despre salariile în creștere și, poate cea mai neaşteptată afirmație, managerii relatează că NU au plătit niciodată vreun cent șpagă unui funcționar român.

În final, autorul amintește de protestele pașnice din ianuarie 2017.

Ne puteți urmări și pe Google News