Editura Evenimentul si Capital

Pregătiri: sirenele de alarmă aeriană și adăposturile. Pe Gemeni îi doare capul la propriu și figurat, Fecioarele să evite deciziile importante

Autor: | | 0 Comentarii | 1975 Vizualizari

Pe 18 aprilie s-au născut Leopold Stokowski, regina Frederika, Mildred Bailey, Louis Adolphe Thiers, Ion Voinescu, Florin Codre, Eugen Cristea.

În calendarul creştin ortodox fix sunt Sfinţii: Ioan, ucenicul lui Grigorie Decapolitul, Cosma din Calcedonia şi Ioan din Ianina. Nimic în ”Kalendar”.

În calendarul creștin-ortodox mobil sunt Sfintele Paști. A treia zi. Popular, Marţea Alba. Marţea Dracului. Mătăcălăul. Oloagele.

Marţea Albă se ţine pentru că se crede ca cine va lucra, va orbi. Marţea Dracului este rea de trasnete – cine cârpeste sau lucreaza va fi trasnit de Sf. Ilie. Nu este bine ca sa vada omul franghii ca este pericol de serpi. Noua marti succesive dupa Pasti, cunoscute ca ”Oloagele” se tin pentru necazuri. Oloagele se tin pentru ca sunt foarte periculoase. Copii celor care n-au ținut au ologit de picioare.

Evident o superstitie neolitica a vânătorilor şi păstorilor, o mantica divinatorie care leaga excesul alimentar si efortul, de gută sau alte coincidenţe păguboase. Dar, în Tradiţia calendarului mobil, cu o acoperire creştină evidentă, exista o multime de interdicții şi îndrumari pentru o bună sanatate a oamenilor şi a turmelor.

Nu se umblă cu mâinile prin apa, nu se spala, ca sa nu fie pericol de înec dacă pleci pe mare. Nu se prăseşte porumbul – sigur va ploua cu piatră!

Mai este un obicei aşa de vechi că nu se mai ştie de ce şi cum: se trece sarea, bulgării de sare, prin foc. „Sarea preparată în foc este bună de multe fermecătorii şi de datul vitelor de mâncare pentru sănătatea lor” (Mangiuca) Antoaneta Olteanu, CPR, 2001, pagina 627.

Folclorul este bun și frumos atâta timp cât mai există un popor care să-l practice, să-l considere al lui.

Dar nu despre asta doream să vă povestesc, dragi lupi, padawani și hobbiți. Zgribuliți de ploaie și de vremea rece, oaspeții mei au plecat, care încotro, nu înainte de a face jurăminte patetice că se vor întoarce cât de curând. Mi-au lăsat, pe furiș, câteva cadouri de Paști. Eu am declarat că nu mai primesc cadouri, că deja am o mulțime de obiecte materiale care îmi ocupă timpul pe care îl pot folosi pentru evoluția spirituală. Așa că oaspeții mei și-au ascuns cadourile prin casă, prin pustnicia mea. Colo un box de mâncărici pentru căței, astea au fost binevenite, dincolo ”inimă de cașcaval”, în altă parte un ”salam” de DVD-uri cu filme, colo, ascunsă bine sub masă, o navetă de vin moldovenesc, Purcari, într-un sertar câțiva cozonaci, sub o pătură un tricou roșu și niște papuci de blană. Au rămas, mai ales, poveștile lor, spuse numai mie, între patru ochi, sau, la marele foc de tabără, pe seară.

Ceva mă obsedează. Ceea ce mi-a spus un responsabil din cercurile apropiate vârfurilor armatei, care mi-a fost oaspete. Săptămâna aceasta, în Săptămâna Luminată se verifică sirenele de alarmă aeriană și adăposturile. Să nu vă fie frică dacă o să le auziți, încă nu suntem atacați, este un drill, vorba americanilor. Probabil că o să anunțe la radio și televizor, subliniind că este vorba de verificarea periodică, nimic special, nimic amenințător. Sau o să vă ducă de nas cu câte feluri de avertizare sunt. Vă spun eu, este una singură: alarma aeriană de război! În primul rând în București. Când am lucrat în Primărie, pe vremea lui Ciorbea, am văzut dosarele respective, dar nimeni nu s-a ocupat, pe vremea mea, de verificarea sirenelor și întreținerea lor. Cred că nu divulg un secret militar dacă spun că în privirea apărării pasive a populației, avertizare și adăposturi, Bucureștii stau bine, mai bine decât alte capitale europene. Avem cel mai bun adăpost antiatomic din Europa, cel de sub Casa Poporului. Și o rețea de adăposturi subterane în prelungirea tunelurilor de metrou. Mai există și adăposturile de sub blocuri și în unele parcuri, dar mare parte au fost compromise de proprietari. Așa scria în dosarele pe care le-am citit în calitate de director din primărie, care aveam în sarcina mea și disciplina în construcții și apărarea pasivă. Acum, iată, 20 de ani, un război părea un lucru îndepărtat, dacă nu imposibil. Aveam alte priorități, construcțiile ilegale, garajele prefabricate care îngreunau adesea circulația, parcări insuficiente, străzi care arătau ca după un război, munții de gunoaie de pe străzi și comerțul ilegal stradal. Sirenele de alarmă și adăposturile nu au fost grija mea, acum 20 de ani. Nici a altora. Războiul părea imposibil, pe atunci, lumea se pregătea pentru cei o mie de ani de pace promiși, dividentele globalizării și ale încetării războiului rece. Pe atunci nu aveam nevoie de sirenele, de alarmele aeriene de pe blocuri și de adăposturi subterane!

Verificarea, în prezent, a sirenelor de alarmă aeriană și a adăposturilor pentru populație înseamnă un singur lucru: pace și prietenie, nu au fost și n-o să fie! Sau, poate fi o afacere cu multe zerouri, din comisoanele cărora să se înfrupte cine trebuie. Aș prefera varianta aceasta, chiar dacă este vorba de corupție și ticăloși.

Acum vă rog să mă scuzați, abia aștept să văd ce fel de filme sunt pe suta de DVD-uri pe care am primit-o! Și încă ceva, dacă oaspeții mei citesc aceste rânduri și eu cred că da, să-mi scrie la dom.profesor@gmail.com cine, ce, mi-a lăsat cadou, că nu toate sunt aduse de iepuraș. Să-mi scrieți cu toții, m-am obișnuit cu sutele de emailuri. Să mă rog pentru domniile voastre, pentru toți cei care mi-ați făcut cadouri, pentru toți care mă citiți și pentru cei care nu mă citesc, pentru toți, nu știu de ce, dar cred că rugăciunile mele sunt ascultate de Cineva! Poate unde mă rog cu sufletul, nu cu buzele! Eu sunt un om al păcii, așa că în primul rând mă rog pentru pace. Nu o să mai repet sfaturile de a avea o armată decentă și bine înarmată, Si Vis Pacem Para Bellum, este deja, prea târziu!

Dar lucrurile se pot schimba, prietenii de astăzi pot deveni dușmanii de mâine și invers, pacea are mereu o șansă, pentru că, mâine este, în definitiv, o altă zi!

                                                              ⃰    ⃰    ⃰

HOROSCOP

BERBEC  Atenţie la „durerile rituale” de spate ca urmare a eforturilor făcute pentru Sf. Paşti. A treia zi poate aduce unora dintre nativii din  Berbec o schimbare în bine: o promisiune, o veste! Chibzuiala, tactul si umorul de care trebuie să dai dovadă astăzi constituie un bun exemplu şi in viitor de cum se poate aplana o criză. Astăzi s-ar putea sa ai de mediat între două persoane din jurul tău.

TAUR   A treia zi de Sf.Paşti are aspecte favorabile, atît sub aspect economic, cât şi sentimental. Totodată mai calm şi mai activ decât de obicei, poţi să rezolvi astăzi unele lucruri întârziate.  De dimineaţă te asaltează nişte veşti. Ascultă şi analizează bine înainte să iei o decizie. Nu te lăsa „descifrat” ci introdu tot timpul noi date în jocul social care se numeşte afacere sau dragoste. Cine este previzibil este uşor de descifrat și lesne de manipulat.

GEMENI   Mici dureri de cap pasagere, la propriu şi la figurat! Nu te lăsa copleşit de rutina zilnică, în a treia zi de Sf.Paşti. Încearcă să ai un bun echilibru între activitate şi relaxare, odihnă. Poţi începe ceva nou, orice, sau poti finaliza proiecte mai vechi. În special amorul este bine aspectat, iar carisma personală atinge cote ridicate. Şi nu uita vorba veche: „ca să ajungi rege, trebuie să te comporţi ca un rege!”

RAC   Eşti mai energic decât de obicei, dar nu exagera, nu te enerva, nu reacţiona disproporţionat. Eşti binedispus şi poate ar fi momentul să aprofundezi nişte legături sentimentale. O zi prietenoasă în care poţi să te relaxezi şi să laşi garda jos. Şi necazurile îţi par mai mici, sau începi să te obişnuieşti cu ele. Stelele favorizează cumpărăturile pe care le faci astăzi, sau micile schimbări în ordinea lucrurilor.  

LEU  Pari a fi mai profund şi mai informat în ochii celor din jurul tău. Acordă mai mult timp analizei situaţiei banilor tăi, scumpirile de după Sf. Paşti nu trebuie să te găsească nepregătit!  Ai o tendinţă către depresie şi tristeţe nemotivată şi o lene de lumea a treia, dacă creieraşul nu ar fi vigilent şi nu ar pune pe toată lumea la treabă. Atenţie la anturajul de sex feminin. Eşti în contradicţie şi pe curs de coliziune! Tu ai, însa, tendinta să vorbeşti mai mult, să cauţi soluţii la problemele şi incertitudinile tale. Vorbește, dacă așa ești fericit!

FECIOARĂ  Astăzi nu lua hotărîri importante mai ales în ceea ce înseamnă afaceri cu active sau imobiliare, gen cum zugrăvim casa şi când punem parchet nou. Atenţie la o convorbire la mobil, fii clar!  Trebuie să te bucuri de această glorioasă primăvară chiar cu vremea și vremurile astea ciudate, capricioase şi chiar neplacute, când prea cald, când prea frig! Astăzi, nu vorbi, însă, fără să-ţi faci înainte un plan. Foloseşte intuiţia, dar nu te lăsa purtat de ea!

BALANŢĂ  Posibile surprize plăcute în cursul dimineţii. Cu siguranţă,  găseşti multă satisfacţie că poţi să ajuţi pe cineva din jurul tău. Poţi îndrepta convenabil o eroare involuntară din trecut. O zi profitabilă prin veştile şi informaţiile pe care le primeşti. O veste bună şi una rea. Pe care vrei să o primeşti prima? Stelele îţi sugerează să-ţi faci ordine în suflet şi în sertare. În orice caz tot ceea ce vei începe pare lovit de inconsistenţa perioadei, adică nu ai voinţa şi putinţa să le duci la bun sfârşit. Starea aceasta se prelungeşte până la sfârşitul săptămânii. Ocupă-te, deci, de cultură şi artă!

SCORPION   Foarte bune aspecte. A treia zi de Sf.Paşti trebuie să iasă bine, ai o zi întreagă de aspecte favorabile! Încep să se lamureasca şi problemele legate de bani. Lucrurile stau cum te gândeai! Nu da bani cu împrumut, pentru că dacă îi dai astăzi sau chiar mâine, nu o să-i mai vezi niciodată înapoi. În această perioadă trebuie să te bazezi mai mult pe judecata rece, decât pe trăiri, intuiţii şi sentimente. Mai ales nu da curs furiilor de moment sau nu exagera importanţa şi repercusiunile unor informaţii din presă.

SĂGETĂTOR Astăzi te enervează  lucruri lipsite de importanţă. Fluxul comunicării nu îţi lasă azi multă libertate de alegere. Trebuie să eviţi orice promisiune sau orice chestiune legată de bani. Nu ai multe motive de satisfacție. Amintește-ți proverbul „Morile Zeilor macină rar, dar extrem de fin!”. Nu arăta că suferi și pregătește planul „B”. Învingătorii sunt adesea virtuali. Astăzi se pot întâmpla multe chestii neplăcute dacă nu eşti atent şi vigilent. Statistic!

CAPRICORN  Eşti avantajat în ceea ce priveşte relaţiile umane. Fiind un perfecţionist ai unele îndoieli privind calitatea unor colegi sau parteneri. Fii prudent şi nu fă compromisuri sau confesiuni! Evită să fii prea sensibil cu cine nu merită. Fii precaut în discurs şi promisiuni.  Bioritmul este negativ. Adică, eşti depresiv, obosit şi cu gândul aiurea, fără putere de concentrare. O configuraţie aparte te îmbie în această perioadă şi încă câteva zile după, să te identifici cu propriile proprietăţi şi bunuri şi să cheltuieşti mult.

VĂRSĂTOR  Evalueză corect posibilităţile şi scopurile tale de astăzi. Nu te minţi singur, au grijă alţii de asta! Cumpărături de completare, poate şi un film – o zi normală în a treia zi de Sf.Paşti! Nu trebuie sa faci din problemele altora cruciade proprii, dar nici să ignori pe aproapele tau care are cu adevărat nevoie de ajutor. În activitatea proprie întâlneşti oarecare opoziţie, care încearcă să-ţi frâneze rapiditatea. Nu te enerva, nu reacţiona disproporţionat, ci încercă să-ţi păstrezi calmul şi să lămureşti pe cei din jur cum stă treaba. Dacă nu te ajută, măcar să-și vadă de treburile lor.

PEŞTI Astăzi poţi să te uimeşti singur! Îţi descoperi valenţe neobişnuite. Neglijenţa te poate costa, fii foarte atent la cei din jur, la propunerile şi promisiunile lor, nu te lăsa folosit! Trebuie neapărat să analizezi evenimentele din ultimul timp, să tragi concluziile care se impun şi sa iei imediat măsurile necesare. Ziua nu este cea mai bună din tot anul, dar de departe nici cea mai proastă, așa încât o să te strecori prin primăvara aceasta incertă, spre seară care trebuie neapărat să-ţi îmbunătăţească bilanţul zilnic.
Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate