Incepe Postul Pastelui

Incepe Postul Pastelui

Timp de sapte saptamani, credinciosii se abtin de la mancarea de frupt si se roaga pentru iertarea greselilor si spalarea pacatelor.

Crestinii ortodocsi intra de astazi in Postul Pastelui, care va tine sapte saptamani, pana in Noaptea Invierii, pe 8 aprilie. Oamenii sunt sfatuiti sa fie cumpatati, iertatori si sa aiba grija la alimentele pe care le consuma in aceasta perioada pentru a nu se imbolnavi.

Doua dezlegari la peste

Cel mai lung post din calendarul crestin ortodox, Postul Mare, dureaza 48 de zile, timp in care oamenii isi pregatesc atat trupul, cu mancare specifica, cat si sufletul, prin iertare, pentru Inviere.

Ne puteți urmări și pe Google News

Perioada in care crestinii inaspresc abstinenta este in Saptamana Mare, ultima dinaintea marii Sarbatori a Invierii. In Postul Pastelui exista doua dezlegari la peste - zile in care se poate consuma mancare din peste - una pe 25 martie, cand Biserica Ortodoxa sarbatoreste Buna Vestire, iar cealalta pe 1 aprilie, la Intrarea Domnului in Ierusalim, sarbatoare cunoscuta mai ales sub denumirea de Florii.

Ouale se vopsesc in Joia Mare

Postul Pastelui mai este numit si Postul Patruzecimii. Pentru aceste sapte saptamani, Biserica a stabilit cateva reguli pentru cei care vor sa-si curete sufletul si trupul.

Astfel, lunea si martea din prima saptamana a postului, cat si zilele de vineri si sambata din ultima saptamana de postire sunt pentru ajunare, abtinere totala de la mancare si bautura. Saptamana Mare sau Saptamana Patimilor, ultima inainte de Inviere, este cea in care se vopsesc ouale si se fac pasca si cozonacul.

Astfel, credinciosii care au tinut post merg in Joia Mare la biserica pentru spovedanie, iar daca primesc dezlegare de la duhovnic se pot si impartasi.

Tot in aceasta zi se vopsesc ouale in rosu, iar in Sambata Mare se coc pasca si cozonacul, care vor fi duse la biserica in noaptea de Inviere pentru a fi sfintite.  

Saptamana Patimilor Mantuitorului

Postul Mare este comparat cu drumul de patruzeci de ani al poporului evreu in pustiu. De-a lungul acestei calatorii, Dumnezeu a savarsit mai multe minuni. Ultima saptamana a Postului, care precede sarbatoarea, este Saptamana Mare.

In Joia Mare, ziua inceputului chinurilor Mantuitorului, clopotele inceteaza sa mai bata. Vinerea Mare este ziua rastignirii lui Hristos si cea mai importanta zi de post. In timpul postului nu se fac nunti. In acest an, credinciosii romano-catolici sarbatoresc Invierea tot pe 8 aprilie, ca si credinciosii ortodocsi.

Ce mancam

Alimente interzise

Lapte, unt, smantana, branza, toate lactatele, carne, oua

Alimente permise

Legume si fructe, halva, produse de patiserie fara oua si lapte, miere, dulceturi, fulgi si cereale, fructe uscate, mamaliga, zacusca, masline, baclava, soia

Calendar Paste

Urmatorii zece ani

2008 - 27 aprilie 2009 - 19 aprilie 2010 - 4 aprilie 2011 - 24 aprilie 2012 - 15 aprilie 2013 - 5 mai 2014 - 20 aprilie 2015 - 12 aprilie 2016 - 1 mai 2017 - 16 aprilie

Sfatul specialistului

Mancati halva, evitati foietajele!

Halvaua, hrisca sau pastele fainoase facute din grau dur sunt indicate in post pentru ca asigura organismului proteine, pe care de regula le ia din carne. Nu acelasi lucru se poate spune despre cartofii prajiti sau despre diferitele tipuri de foietaje "de la coltul strazii".

Potrivit specialistilor, aceste produse au un aport crescut de grasimi vegetale hidrogenate, care favorizeaza imbatranirea prematura a vaselor de sange.

"Sunt bune grasimile vegetale, precum uleiul de rapita, de masline. Nu este buna margarina, recent interzisa in SUA", spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Specialistii recomanda fructele si legumele (chiar congelate): soia, fasole, mazare, linte, broccoli, conopida etc.

In post sunt contraindicate produsele care contin zaharuri cu absorbtie rapida.

Bauturile dulci sporesc secretia de insulina si senzatia de foame. Persoanele cu anumite afectiuni (anemie, boli de ficat etc.) si femeile insarcinate sau care alapteaza nu sunt sfatuite sa tina post. (Ionela Croitorescu)