PORTUGALIA, cea mai pragmatică echipă din istorie

PORTUGALIA, cea mai pragmatică echipă din istorie

Lusitanii au cucerit, în premieră, Campionatul European, după trei remize în grupe și o singură victorie obținută în timpul regulamentar de joc

Naționala Portugaliei a fost miracolul de la Euro 2016. Lusitanii au cucerit, duminică, primul lor titlul al întrecerii continentale, după victoria înregistrată în fața gazdei din acest an a competiției, Franța (scor 1-0, în prelungiri).

Din start, portughezii nu se numărau printre favoriții la titlu, dar traseul lor către finală a fost unul incredibil de norocos. Repartizată în Grupa F a Europeanului, Portugalia a reușit o performanță unică: calificarea în fazele eliminatorii după trei remize (1-1, cu Islanda, 0-0, cu Polonia și 3-3, cu Ungaria). S-a clasat pe locul al treilea, iar în „optimi” au dispus de Croația, cu 1-0, în prelungiri. În „sferturi”, lusitanii au bifat un nou succes, cu Polonia (1-1, 5-3 la loviturile de departajere). A urmat singura victorie produsă de trupa lui Fernando Santos în timpul regulamentar de joc, în semifinale, acolo unde Țara Galilor a cedat cu scorul de 2-0.

Exceptând Euro 2016, lusitanii au reușit să treacă de fiecare dată de faza grupelor, la ultimele cinci ediții ale truneului final continental

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce n-au reușit marile glorii

Până la finala de duminică, Portugalia bifase cele mai multe meciuri disputate la un European, însă fără a câștiga vreun titlu (34). Conisderată una dintre cele mai slabe, generația de astăzi, a lui Cristiano Ronaldo, a reușit ceea ce nu au putut reuși cele din care făceau parte legendarii Eusebio, Figo sau Rui Costa (ultimii doi jucând euro-finala din 2004, când Portugalia a pierdut, acasă, în fața surprizătoarei Grecia, scor 0-1). La ultimele șase prezențe la un Campionat European, reprezentativa lusitană nu a stat deloc rău, reușind de fiecare dată să treacă de faza grupelor: „sferturi” (1996), semifinale (2000), finală pierdută (2004), „sferturi” (2008), semifinale (2012) și câș tigătoarea trofeului (2016).

Ca o paralelă, Italia a cucerit Cupa Mondială din 1982, după ce a avut trei remize din tot atâtea partide în grupe: 0-0, 1-1, cu Peru și 1-1, cu selecționata Camerunului.