Ponta: România a greșit votând alături de Ungaria

Ponta: România a greșit votând alături de Ungaria

Guvernul își schimbă atitudinea în privința cotelor pentru refugiați

Într-o intervenție în plenul Parlamentului, la „Ora premierului”, Victor Ponta a declarat că România nu a procedat bine votând alături de Ungaria și Slovacia, împotriva cotelor obligatorii. „Cred că a fost o greșeală că am votat împotriva restului UE şi cred că din acest moment trebuie să avem o poziţie europeană, constructivă şi solidară cu celelalte ţări ale UE”, a spus premierul, semnalând o schimbare de atitudine pe acest subiect.

Doar 994 cereri de azil în 2015

În plus, Ponta a insistat că România nu se confruntă cu o presiune migraționistă: „Din datele pe care MAI le-a pus la dispoziţie, până la 1 octombrie, cereri de azil au fost 994, faţă de 900 în cursul anului 2014, deci o creştere oarecum nesemnificativă. În luna august, de exemplu, am avut doar 18 cereri de azil. Străini returnaţi sub escortă, 172, faţă de 111 în 2014, străini luaţi în custodie publică, 152, faţă de 185, deci practic nu există în mod real, astăzi, când vorbim, o presiune specială”. Şeful Executivului a menţionat că au fost operaţionalizate două tabere, la Lunga şi la Moraviţa, fiecare având capacitatea de cazare de 500 de persoane. „Însă, până în acest moment nu a fost nevoie să le folosim”, a spus premierul. El a mai susținut că este „rușinos” ca suma alocată unui refugiat să fie de „trei lei pe zi, doar pentru cheltuielile sale personale - suma de 60 de bani”, iar Executivul este pregătit să „actualizeze” această sumă.

Atac la Băsescu

„Am discutat despre integrarea lor cu autoritățile locale. Primarul din Arad, de exemplu, chiar mi-a spus că are nevoie de forță de muncă. Deci nu este așa cum spune cruciatul de Băsescu pe la televizor”, a mai afirmat primul- ministru, în plenul Legislativului. El a vorbit despre un „efort comun” al autorităților și societății civile pentru combaterea xenofobiei și populismului, „care în această perioadă au renăscut, folosind o temă falsă a refugiaţilor care, iată, în realitate nu există”.

Recomandările noastre