Ponta îi spunea lui Coldea: „Te dau afară!” Generalul nu a gustat gluma. Dezvăluire senzaţională din culisele Sistemului. BREAKING NEWS

Ponta îi spunea lui Coldea: „Te dau afară!” Generalul nu a gustat gluma. Dezvăluire senzaţională din culisele Sistemului. BREAKING NEWS

Chermezele de la vilele de protocol ale SRI revin în discuția dintre Ion Cristoiu și Sebastian Ghiță. Cine o chema pe Laura Codruța Kovesi, cu cine avea discuții private. Fostul deputat descrie și un episod important: de la ce s-au certat Victor Ponta și Florian Coldea.

Ion Cristoiu: Da. Am vorbit despre întâlnirile dumneavoastră de la cramă sau de acasă cu Codruţa Kovesi şi la un moment dat într-o înregistrare spuneţi, un lucru care pe mine m-a surprins prin dezvăluire, citez: „Am să vă spun cum am cunoscut-o pe Codruţa Kovesi pentru că mulţi m-aţi întrebat acest lucru. Pe doamna Kovesi am cunoscut-o în sediile SRI, la K2, la K4 şi la T14. Acolo ne întâlneam de minim două ori pe săptămână încă din anul 2010. Şi a durat această serie de întâlniri până în anul 2014. Realitatea e că poate sute de astfel de întâlniri au existat în aceşti ani. La unele dintre întâlniri erau prezenţi doar generalul Florian Coldea, Laura Codruţa Kovesi şi un şef la staţiei CIA din România. Primul pe care l-am cunoscut în prezenţa doamnei Kovesi şi a domnului Coldea a fost domnul Karl Schwab, fostul şef al doamnei Kovesi. Iar al doilea este Eric Easlew, poate actualul şef al doamnei Kovesi”. Domnul Sebastian Ghiţă...

Sebastian Ghiță: Am impresia că domnul Maior a confirmat unele dintre aceste lucruri la Comisie.

- Nu, că nu am zis ... Da? Uite nu ştiam ..

Ne puteți urmări și pe Google News

- Luaţi declaraţia domnului Manda.

- Ce a confirmat?

- Întâlnirile dintre mine, doamna Kovesi şi dânsul din sediile SRI.

 

„Nu eu iniţiam întâlnirile din sediile SRI”

- Nu. Păi staţi. Prima întrebare, care este aşa de om nedumerit. Am înţeles. Că venea doamna Kovesi la dumneavoastră acasă să zicem că era o chestiune de ... Dar de ce vă întâlneaţi de două ori pe săptămână în sediu? Care era afacerea? Dumneavoastră eraţi un om de afaceri şi ea era Procuror General. De ce?

- Hmmm...

- Nu puteţi să răspundeţi...

- Ba nu, pot să răspund. Dar haideţi să separăm perioadele. Deja din 2012 ...

- Nu vă mai întâlneaţi...

- Nu e adevărat, dar în 2012 eu ajunsesem în Comisia SRI şi puteam merge fără probleme la sediile SRI.

- Nu, nu are legătură cu legalitatea. Am spus încă o dată. Dumneavoastră eraţi un prosper om de afaceri. Ce treabă aveaţi dumneavoastră să vă întâlniţi într-un sediu, în prezenţa lui Coldea –ajungem şi la băieţii ceilalţi, străinii – cu Procurorul General. V-am întrebat o chestiune de bun simţ, şi-o pune orice telespectator.

- Dar nu mă consideraţi pe mine iniţiatorul sau beneficiarul întâlnirii, adică să nu par mai important decât sunt ...

- Nu, nu, nu. Întrebam din punct de vedere ...

- În general ...

- Aveau treabă cu dumneavoastră?

- Aveau treabă şi cu mine şi în general Florian Coldea se întâlnea, o chema, discuta cu Codruţa Kovesi şi mulţi alţii dintre noi eram şi noi prezenţi pe acolo. Câteodată discutau separat, câteodată discuta doar Maior cu Kovesi. Câteodată erau discuţii simple, civile...

- Şi de ce chema pe Procurorul General că chestiunile de siguranţă depind de DIICOT?

- Nu stau lucrurile chiar aşa. Vă aduceţi aminte că Parchetul General, pe vremea când Kovesi îl conducea, totuşi era implicat în multe alte acţiuni şi chestiuni care s-au mutat odată cu plecarea lui Kovesi la DNA după Kovesi.

 

„Coldea o ajuta pe Kovesi instituţional şi personal”

- Era Florian Coldea protectorul Codruţei Kovesi?

- Da!

- Cât de mult o ajuta în activitatea sa fără nicio legătură cu siguranţa naţională?

- Vă referiţi la cooperarea dintre SRI şi DNA sau la legătura celor doi?

- Nu. Deci Codruţa Kovesi avea o serie întreagă de lucruri de rezolvat. Sunteţi de acord?

- Da.

- Unul, două din aceste lucruri erau de siguranţă naţională şi trebuia să vorbească cu Coldea. Erau şi alte lucruri în afara siguranţei?

- Evident.

- Cum evident?

-Evident. Vreţi să ...

- Păi eu întreb că eu sunt uimit. Ce treabă avea şeful, prim adjunctul SRI cu...

- Sunteţi uimit de ideea teoretică sau sunteţi uimit de cei 10 ani pe care i-am trăit toţi?

- Eu sunt uimit pentru că nu mi se pare normal. Dumneavoastră spuneţi că SRI-ul o ajuta pe ea în nişte chestiuni , nu ştiu, să găsească droguri ... şi îi rezolva într-un fel cariera. Nu-i aşa? Contribuia la succesul ei.

- Cred că SRI-ul a ajutat toate Parchetele şi pe toţi procurorii. E adevărat că pe Codruţa mai mult decât pe alţii.

- Mă refeream la faptul că Florian Coldea o ajuta pe Codruţa Kovesi şi în afara chestiunilor de siguranţă naţională. În sensul ăsta spuneam.

- Da, sunt convins că da. Erau şi prieteni. Cred că o ajuta şi personal şi instituţional. Dar era meritul Codruţei Kovesi că stătea atât de aproape de generalul Coldea. După ce Florian Coldea a plecat de la Serviciu, am văzut toţi cine era mintea care conducea lucrurile şi cât a mai putut să controleze acest mecanism odios Codruţa Kovesi. Într-un an sau în şase luni s-a prăbuşit şandramaua.

 

„Cred că CIA-ul are una dintre cele mai puternice antene din zonă”

- Ce căutau ... E adevărat că cei pe care îi enumeraţi dumneavoastră, cei doi aveau legături cu CIA-ul.

- Este o chestiune de evidenţă.

- Nu ştiu, pentru mine nu e, nu mă pricep.

- Cred că vă pricepeţi destul de bine.

- Ce treabă aveau cei doi cu ...? Bănuiesc că era, sub acoperire, şeful antenei CIA de aici. Ce treabă aveau cu Procurorul General?

- Să nu fim naivi. Se întâmplă şi s-a întâmplat şi în România tot felul de situaţii şi de elemente ... furt de carduri, droguri, extrădări, terorism. Totuşi un Serviciu străin în România nu figurează fără contacte deosebite cu şefii Serviciilor din ţara respectivă, şi cu Procurorul General, şi cu procurorul anticorupţie, şi cu procurorul DIICOT.

- Am înţeles din presă că era încă în activitate când aţi prezentat dumneavoastră pe 28 decembrie. Da?

- Da. Am făcut intenţionat acel lucru pentru a le atrage atenţia.

- Aveaţi voie?

- ....că tot acest...

- El nu era sub acoperire?

- Şi care e problema mea? Ce datorie am eu faţă de un ofiţer al unei ţări străine, chiar şi partenere. Nu-l consider şeful meu cum alţii din România îi consideră şefii lor.

- CIA-ul are antenă puternică în România?

- Cred că da, cred că una dintre cele mai puternice din zonă.

 

Florian Coldea făcea singur listele „ţintelor”

- Dar dumneavoastră de ce aţi intrat în conflict cu Coldea? Ce l-a apucat?

- Multe diferenţe de viziune şi o să o spun, chiar dacă iar supără pe unii. Teoria cu listele cu baroni sau listele cu pesedişti făcute la o băută cu Coldea şi cu Ponta şi Maior este falsă. Maior şi cu Ponta s-au zbătut destul de tare. Nu neapărat pentru unul sau altul, dar pentru ideea ca acest mecanism al justiţiei trebuie să aibă un curs normal. Nu făcea niciodată Coldea nicio listă cu nimeni. Se trezeau săltaţi cu mascaţii. Iar în momentul în care Ponta a început să spună „Domne exageraţi, domne nu e în regulă cu metodele pe care le folosiţi, domne unele sunt false, domne aici e mult prea puţin o declaraţie a unui denunţător ca să arestezi un preşedinte de Consiliu Judeţean sau să-i interzici să mai meargă acolo, la birou”. În multe momente Ponta a început să devină mai rebel şi totul a sfârşit printr-un conflict. În ultima perioadă, în 2014 pot să spun că relaţiile erau destul de reci între Ponta şi Coldea.

 - Se confirmă acea discuţie Coldea-Ponta în care Ponta i-a spus că atunci când o să ajungă preşedinte „te dau afară”? Sau e o legendă?

- I-a zis de mai multe ori, nu o dată. Nu e nicio legendă. I-a zis de mai multe ori, mai în glumă, mai în serios.

- Şi Florian Coldea a luat-o în serios…

- Nu i-a plăcut gluma, după cum s-a văzut.